EB, Hevelius Kaper (Ex br. Heweliusz)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Markus666
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.06
    • 7

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny głeboki ciemno-złoty [5]
    Piana: najpierw sie spieniło i zaraz wszystko opadło [3]
    Zapach: cóż intensywny ale lekko alkoholowy [3.5]
    Smak: mammieszane uczucia...zdarzają się partie bardzo dobrego piwa o głębokim słodko-gorzkawym smaku a także gorsze z posmakiem alkoholu...jak się dobrze trafi to można z przyjemnością wypić [4]
    Wysycenie: za mało, szybko ulatuje [3]
    Opakowanie: bardzo mi się podoba projekt graficzny z żaglowcem [5]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.775]

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

Ocena z ARTomatu

Kolor: piękny bursztynowy kolor [5]
      Piana: przy laniu piana na dwa palce ale szybko opada pozostawiając mały dywanik [4]
      Zapach: lekko słodowy, mocno wyczuwalny alkohol ale przy takim blg ... [4]
      Smak: mocno alkoholowy, słaba goryczka [3]
      Wysycenie: bąbelki drobne ,lecz troche ich malo [3]
      Opakowanie: czarna konserwa jak we wszystkich mocnych [3.5]
      Uwagi:

Moja ocena: [3.575]
      Last edited by anteks; 2005-08-21, 20:32.
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• CMario
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2005.09
        • 1

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika StaryKocur
        Dla mnie jest to wielki rarytas.
        zupełnie wyjątkowe piwo na naszym rynku.
        Niełatwo go trafić na Śląsku, ale mam jedeen taki sklepik,
        gdzie Kaper jest stale w cenie 3,10 PLN za 0,5l.
        Czasami na piwnych imprezach w knajpie "U StaregoKocura"
        pijemy go jako "strzemiennego".
        Mało kto potem jest w stanie wstać od razu.

SK
        Słyszałem, że na Śląsku zamiast "strzemiennego" pije się "windzioka" (od wsiadania... do windy). )
        Pozdrawiam serdecznie.

Comment

• thrashcan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 126

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, śliczny. [5]
          Piana: Biała, z początku dośc duża, jednak szybko opada i w niedługim czasie nie ma po niej śladu. [3]
          Zapach: Czuć zdecydowaną woń alkoholu, która maskuje inne zapachy, niestety nie przepadam za takim aromatem... [2.5]
          Smak: Przez piwo przebija się wyraźnie alkohol, który maskuje nieśmiałe smaczki chmielowe. Niestety ze względu na posmak alkoholowy nie piło mi się go przyjemnie. [2.5]
          Wysycenie: Mogłoby być większe, utrzymuje poziom, aczkolwiek do ideału daleko. [3]
          Opakowanie: Butelka 0,5l, brązowa. Ładnie zaprojektowane etykiety, ładny kapsel, całość w ciemnych barwach, ale wpadająca w oko. Niestety to jeden z niewielu elementów wyróżniających to piwo. [4]
          Uwagi:

Moja ocena: [2.775]

Comment

• kardynal_biggles
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.11
            • 29

Ocena z ARTomatu

Kolor: śliczny, bursztynowy kolor. zdecydowanie zachęca do picia [5]
            Piana: początek miała znakomity, ale szybko opadła. na koniec został tylko cienki kożuszek nie pokrywający całej powierzchni [3]
            Zapach: jakoś słabo pachnie. ale pachnie piwem, tak jak powinno . może mam słabe powonienie... [3.5]
            Smak: dooobry. pozostawia miły posmak goryczki po przełknięciu ale nie jest zbyt gorzki. nie ma żadnych udziwnień smakowych. naprawdę smakowity trunek [4.5]
            Wysycenie: utrzymuje się na stałym poziomie cały czas. nie za dużo, nie za mało, akurat [4.5]
            Opakowanie: dominuje kolor czarny, ja taki kolor lubię więc mi się podoba . jest też ładny żaglowiec. minusik za brak informacji o miejscu produkcji. [4.5]
            Uwagi:

Moja ocena: [4.025]
            beware of the chicken!

Comment

• YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn (co również może kojarzyć się z morzem ) pasujący do tego gatunku piwa. [4.5]
              Piana: Gęsta, biała wchodząca lekko w beż, odpowiedniej wysokości, na końcu pozostaje w postaci małego dywanika oraz pozostawia ładne ślady na ściankach kufla. [4.5]
              Zapach: Słodowy z lekko wyczuwalnym alkoholem. W tle odczuwalny jakiś słaby jarzynowy (jakby rozcięczone maggi). [3]
              Smak: Jak dla mnie to smak był dużym zaskoczeniem. Jak na piwo a tak dużej zawartości alkoholu spodziewałem się takiegoż właśnie smaku jak w wielu konkurencyjnych wyrobach. Jednak myliłem się gdyż smak jest słodowy z wyczuwalnym alkoholem jednak w żaden sposób nie odpychającym. W tle bardzo słabiutka goryczka. [4.5]
              Wysycenie: Jak dla mnie zdecydowanie za małe. [2.5]
              Opakowanie: Rewelacyjne. Bardzo dobrze dobrane kolory, super żaglowiec i mapka na obwodzie a to wszystko w kolorze takim jak kolor piwa. Jedna z najładniejszych etykiet z polskich piw. [5]
              Uwagi:

Moja ocena: [3.9]
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• rotmistrz
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.06
                • 469

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, klarowny [3.5]
                Piana: początkowo gęsta i drobnopęcheżykowa, szybko siada pozostawiając dziurawy kożuszek, pozostawia ślady na szkle [3.5]
                Zapach: czuć słód z domieszką alkoholu, nizbyt mocny [3]
                Smak: za słodki dla mnie, ciężki, z nutą jarzynwo-owocową [3]
                Wysycenie: bardzo szyko ustało odrywanie się pęcheżyków od dna, śladowe ilości w ciągu całej konsumpcji [3]
                Opakowanie: ciemna z dodatkami złota, informacje o piwie poprawne, brak informacji o bezpośrednim producencie jest podana tylko grupa [3.5]
                Uwagi:

Moja ocena: [3.1]

Comment

• becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: mocne bursztynowe, klarowne [5]
                  Piana: ecru, drobniutka,zwarta, jak smietanka, osadza się na szkle w minimalnej ilości [4]
                  Zapach: badzo słabiutki,prawie niewyczuwalny,jedyne co wyczuwam to leciutki słodowy zapach [3]
                  Smak: od razu wyczuwa się moc,bardzo ekstraktywne, silna gorycz wymieszana jest ze smakiem słodu i alkoholową nutkę [3]
                  Wysycenie: troszkę za duże [4]
                  Opakowanie: bez zarzutu, ładna etykieta, firmowy kapsel [5]
                  Uwagi: może i jest dobre ale tylko dla koneserów mocnych piw, jak dla mnie zbyt silnie wyraziste są alkoholowe nuty wymieszane z goryczą

Moja ocena: [3.35]
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• babalumek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1207

Ocena z ARTomatu

Kolor: mocno bursztynowy, że tak to nazwę... [4]
                    Piana: mało jej, a do tego bardzo szybko znika - całkowicie [1.5]
                    Zapach: piwo ma sporo ekstraktu i alkoholu - czuć to wyraźnie - i tylko to [3.5]
                    Smak: 20% ekstratku, 8,7% alkoholu, więc wiadomo czego się spodziewać. Mocne, nawet bardzo, piwo, solidne, ale bez rewelacji czy innych posamków. [3.5]
                    Wysycenie: dość szybko zanika. [2]
                    Opakowanie: ładna butelka, bardzo ładne etykiety. [5]
                    Uwagi: Niestety nie jest to piwo które pamiętam sprzed lat. Przejęcie przez grupę Żywiec i przeniesienie produkcji zrobiło niestety swoje...

Moja ocena: [3.325]
                    MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• Pjoter
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.05
                      • 2

Ja rowniez zaliczam sie do grona ludzi, ktorzy tesknia za starym dobrym Kaprem.

Jako, ze nie pijam piwa zbyt czesto, koniecznoscia wydaje mi sie zadac takie oto wazne pytanie: Jakie piwo moze stac sie dla mnie godnym nastepca Heveliusa Kapra? Pytanie to kieruje oczywiscie wylacznie do osob, ktore pamietaja i cienia sobie po dzis dzien smak starego, dobrego gdanskiego produktu. Problem lezy w tym, ze wspolczesny Kaper mi nie smakuje, wiec staram sie eksperymentowac i poszukuje czegos rownie wspanialego co obiekt moich westchnien. Piwo pije na tyle nieczesto, ze poszukiwania na wlasna reke trwalyby zbyt dlugo.
                      Z gory dziekuje za pomoc w poszukiwaniach
                      Last edited by Pjoter; 2006-05-01, 23:02.

Comment

• Grudek10
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2003.08
                        • 59

Zastanawiam się, czy to aby na pewno EB... Dostępne dość powszechnie na południu Małopolski, na konserwie przy szeregu rożnych cyferek litera L(-jak Leżajsk?)...

Comment

• Bartomelov
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2004.05
                          • 9

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn. Mniej więcej pokrywa się z kolorem butelki, trochę jaśniejszy. [5]
                          Piana: Długo pozostaje. Nie trzeba się spieszyć z jej spijaniem. [4.5]
                          Zapach: Na tym się nie znam, więc daję ocenę średnią. W każdym bądź razie po zaspokojeniu potrzeb powonienia, pragnienie się nasila. [3.5]
                          Smak: Smakuje. Coś jakby Mocne Jabłonowskie w smaku, zwłaszcza w miarę upływu czasu Kaper coraz bardziej przypomina to piwo. Tyle że ten smak jest łagodniejszy. Goryczka w sam raz, gęby nie wykrzywia, a w gardle długo pozostaje. [4.5]
                          Wysycenie: Kiepskie. Mało bąbelków. Wzrok mam dobry, a trzeba się wpatrywać żeby coś dojrzeć już po 15 minutach [2.5]
                          Opakowanie: Ładnie zaprojektowane. Żaglowiec w środku oraz fragment mapy morskiej, a z tyłu na kontrze ciekawa notka historyczna, z której się można dowiedzieć że w Polsce też byli piraci. [5]
                          Uwagi:

Moja ocena: [4.1]

Comment

• scoroop
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.08
                            • 54

drugie z dzisiejszych piwek po ciemnej fortunie (również leży w lodówce). jestem bardzo ciekaw swoich wrażeń, bo ostatni raz jak piłem kapra (ho ho... może z 5-6 lat temu) to zajechał mi mocno spirytusem, smak miał fatalny... no ale teraz po kosztowaniu rosyjskich jasnych, mocnych piw to już mnei nic nie zaskoczy, wieć jak tylk ozobaczyłem go na półce zlądował w moim koszyku . nie omieszkam się podzielić wrażeniami po wypiciu
                            wiele jest dobrych piw na tym świecie... czy starczy życia by ich wszystkich spróbować???

Comment

• scoroop
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.08
                              • 54

Ocena z ARTomatu

Kolor: właśnie sobie piję ... kolorek głęboki - taki prawie bursztynowy. bardzo dobry. [5]
                              Piana: zbut duże oczka, za mało gęsta, szybko zredukowała się do korzuszka tu i tam. nie pozostaje na szkle. ale coś tam było na początku [3.5]
                              Zapach: piwny. ale czego można się spodziewać po piwku, które ma 20% ekstraktu. ważne, że nie przywodzi na myśl spirytusu, a prawdziwe aromatyczne piwo. [4.5]
                              Smak: jak na ten segment jasnych piw całkiem niezły. dość słodkie, ale czego sięspodziewać po tak mocnym piwie. poza tym jest goryczka, głębia długo pozostaje na języku. przyzwoity smak. [4]
                              Wysycenie: za mało! ledwo bombelkuje (jestem w połowie szklanki pintowej od guinessa ). przez to zaczyna się robić ciężkie i ulepkowate. [3.5]
                              Opakowanie: najlepszy element w tym piwku bez wątpienia. ciekawe etykiety, wszystko cacy. [5]
                              Uwagi: już czuję, że kopie . no ale prawie 9% coś musi działać. Ogólna ocena pozytywna. Moje poprzednie dawne wrażenia zostają wymazane. Już nie jest to piwo na spirytusie.

Moja ocena: [4.2]
                              wiele jest dobrych piw na tym świecie... czy starczy życia by ich wszystkich spróbować???

Comment

• ana
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2005.08
                                • 3

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny bursztyn, [5]
                                Piana: początkowa nawet ok. ale opada bardzo szybko [3]
                                Zapach: fantastico, ostry zapach chleba razowego [5]
                                Smak: intensywny, mocny, głęboki słodowy smak, szczypie w język, jak trza [5]
                                Wysycenie: trzyma!!! [4]
                                Opakowanie: jedyne w swoim rodzaju, [5]
                                Uwagi: po 5-tej puszce poczujesz się jak prawdziwy kaper

Moja ocena: [4.75]

Comment

Przetwarzanie...
                                X