Amber, Kopernik

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, pilsowy. [4.5]
    Piana: Grubobąblasta, opada do 1cm grubości, po kilku łykach do cienkiej warstwy. Zostawia ślady. [3.5]
    Zapach: Średniointensywny, słodowy z delikatnymi drożdżami w tle. Później wyczuwalny też metaliczny aromat i chmiel. [3.5]
    Smak: Na początku słodycz, z delikatnie zaznaczoną goryczą, przeplataną lekką kwaskowatością. Całkiem przyjemne. [4]
    Wysycenie: Średnie, nie zaznaczone mocno. [4]
    Opakowanie: Wersja eksportowa. Ładna etykieta z wizerunkiem Kopernika i dedykowany kapsel. Minus za brak ekstraktu. [4]
    Uwagi: Moja wersja miała 5,6% i przypominała w smaku Złote Lwy.

Moja ocena: [3.8]
    www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• dipeone
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.05
      • 741

Wie ktoś czy to piwo jest dostępne w Trójmieście?
      Jeśli tak to gdzie?

Comment

• skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2484

Mnie Kopernik pozytywnie zaskoczył. Do tej pory kojarzyłem Ambera z piwami tęgimi, obfitymi, solidnie słodowymi (Koźlak, Żywe, Złote Lwy), a tu bardzo fajnie zbudowany lager, z klasyczną słodowością na początku i wytrawnością na końcu. Bije na głowę większość najpopularniejszych piw w Polsce.

Comment

• beaviso
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 215

Niezłe piwo, ale jak dla mnie w każdym calu identyczne ze "Złotymi Lwami". Zresztą czysta logika wskazuje, że tak właśnie powinno być, przecież Amber to niewielki browar.

Alkohol 5.6% jak w "Złotych Lwach". W smaku treściwe, ponownie zaryzykuję stwierdzenie, że wbrew nazwie nie jest to pils i nie jest to jedenastka.

M.

Comment

• Rzeszowiak
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2009.04
            • 1597

Dla mnie zupełnie inne niż "złote lwy". Lekka goryczka (ale nie alkoholowa jak w lwach i żywym), piwo jest treściwe, czuć przyjemną chlebowość.

Obok "twierdzowego" chyba najlepszy polski butelkowy lager jakiego piłem w tym roku.

Zdecydowanie lepsze niż "żywe" z butelki.
            Last edited by Rzeszowiak; 2010-12-05, 21:10.

Comment

• dadek
              Major Piwnych Rewolucji
              🍺🍺
              • 2005.09
              • 4699

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny, adekwatny do mocy piwa [4.5]
              Piana: Marniutka. Piwo schłodzone do 8° przelane do kufla a piana raptem na pół cm i po chwili już jej nie było. Pozostały jedynie nędzne resztki na powierzchni. [2]
              Zapach: Lekko słodowy, mało intensywny, niezbyt przyjemny. [2]
              Smak: Żebym nie wiedział że to Amber to bym pomyślał że jakaś Warka czy Lech. Koncernowy słodowo - kwaśnawo - bezpłciowy posmak jakby z typowego procesu HGB. W ślepym teście dałbym sobie rękę obciąć że to nie Amber. I bym ją stracił... [2.5]
              Wysycenie: Nie można się przyczepić, w normie, nie przegazowane, CO2 jest ale czemu piany brak? [3.5]
              Opakowanie: Butelka typu PP, etykiety miłe dla oka, niebiesko - beżowe, z wizerunkiem Kopernika. Opisy tak na etykiecie jak na kontrze po angielsku, brak podanego ekstraktu, widać że na export do USA lub Wielkiej Brytanii. Kapsel dedykowany. [4.5]
              Uwagi: Niestety, to nie jest już ten stary, dobry Kopernik. Nie piłem go wiele lat i bardzo się ucieszyłem widząc go na półce w łódzkim Zofmarze. A radość była i szubko się skończyła przy degustacji. Regularny koncernowy smak, żadnych amberowskich nut. Niestety, chyba ten browar jednak równa w dół, co przykre. Ale może takie są gusta Polaków mieszkających za morzami do których to piwo jest skierowane? Ja więcej nie powtórzę.

Moja ocena: [2.525]

Comment

• wpadzio
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2011.06
                • 2654

Ocena z ARTomatu

Kolor: Nasycone złoto. Lekko opalizujące. Lekko dziwne. [3.5]
                Piana: Intensywnie buzowała podczas bardzo spokojnego nalewania. Okazała się dość zacną i potem. Do końca konsumpcji cienki i zwarty kożuszek na powierzchni. [4]
                Zapach: Przyjemny, zbożowo-słodowy. Z delikatnymi owocowymi nastrojami. [4.5]
                Smak: Smak zdominowany przez słody, aczkolwiek podszyty jakąś ścierką czy też piwnicą. Skojarzenia z gabinetem lekarskim też są. Niewielka tylko goryczka. Ale za to jakaś taka cierpkość. Rozczarowanie. [2]
                Wysycenie: Dość optymalne. Nic do dodania. [4]
                Opakowanie: Obiektywnie MUSI się podobać w wiadomych kręgach TAM. Subiektywnie dość nudno. Widać, że Kopernik jednak nie był kobietą. No chyba, że baba bleeeee... Na kontrze straszy amerykańskie prawo w pełnej krasie. Piernikowy kapsel przywleczony z okolic księżyca. [3.5]
                Uwagi: Dar Narodu polskiego dla Narodu amerykańskiego. Polonusy będą zachwycone, bo znów okaże się, że Kopernik był Polakiem. Inne Amerykany nawet nie obejrzą się, bo nijak nie przypomina to Bud'a.
                Daje się wypić, choć bez zachwytu. Nabyte dla etykiety w Rodzinka Bis.

Moja ocena: [3.325]
                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                Serviatus status brevis est
                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Latarnik
                  Premium Lamplighter
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2004.06
                  • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dar Narodu polskiego dla Narodu amerykańskiego. Polonusy będą zachwycone, bo znów okaże się, że Kopernik był Polakiem. Inne Amerykany nawet nie obejrzą się, bo nijak nie przypomina to Bud'a.
                  Bredzisz kolego, w Ameryce tak jak w Polsce jest grupa swiadomych piwoszy, nieporownanie wieksza, ktorzy pija piwa o jakich Ci sie nie snilo.
                  5450 kapsli z wypitych piw
                  874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                  https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                  Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                  https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• wpadzio
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2011.06
                    • 2654

Wszędzie są grupy świadomych piwoszy i wszędzie są piwa o jakich się nie śniło po drugiej stronie Wielkiej Wody, wielkiej rzeki czy wielkich gór. Co nie zmienia faktu, że świadomość przeciętnego konsumenta jest świadomością przeciętną a priori.
                    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Latarnik
                      Premium Lamplighter
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2004.06
                      • 5030

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
                      wszędzie są piwa o jakich się nie śniło po drugiej stronie Wielkiej Wody,
                      Nie wszedzie, w Polsce nie ma takich piw (polskich).
                      5450 kapsli z wypitych piw
                      874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                      "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                      https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                      Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                      https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Latarnik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie wszedzie, w Polsce nie ma takich piw (polskich).
                        Nie, Grodziskie nam z matrixu skasowali!
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dipeone
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.05
                          • 741

Wersja 0,5l:
                          Attached Files

Comment

• lzkamil
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty [5]
                            Piana: umiarkowanej wysokości i trwałości [3.5]
                            Zapach: jednocześnie chmielowy i słodowy, w miarę intensywny, przyjemny [4]
                            Smak: konkretnie słodowy, lekko chlebowy, z dobrą goryczką która przeważa w posmaku, przed nim piłem niepasteryzowane z Rybnika i Kopernik nie odbiega od niego walorami smakowymi [4.5]
                            Wysycenie: niewielkie ale nie za małe [5]
                            Opakowanie: rozumiem że na eksport za ocean więc trochę mniejszy minus za nie podanie ekstraktu, poza tym bardzo poprawne graficznie, widać że pod amerykańską Polonię [4]
                            Uwagi:

Moja ocena: [4.25]
                            Lepszy jabol pod okapem
                            niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• DariuszSawicki
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2012.08
                              • 2869

Brak ekstraktu to nic.Ja nie przypominam sobie piwa,w którym nie byłoby nic o składzie.Nie ma nawet zdania:Contains barley malt.Same piwo jest jednak dosyć dobre.Zapach to ładne połączenie słodu z chmielem.W smaku podobnie,piwo sycące i treściwe.Taki stary dobry Amber,nie z Lidla.

Comment

• wpadzio
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2011.06
                                • 2654

Wersja limitowana, dostępna obecnie w sklepach, z etykietką rocznicową (w 540 rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika) ma zamiast 5,6% tylko 4,8% alkoholu i jest to znacznie lepsze piwo niż oceniana przeze mnie kilka postów wyżej wersja eksportowa.
                                Ma lepiej zbalansowane słody i chmiel, choć tych pierwszych jest nieco więcej. Brak apteki i stęchlizny. W posmakach wyraźna chlebowa nuta. Absolutnie pijalne.

Comment

Przetwarzanie...
                                X