Leżajsk / Żywiec, Tatra Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • granat862
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.12
    • 945

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bl4ch
    polać wusztów na fojerce
    Intrygujące poruwnanie
    Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• Lacriferno
      • 2005.07
      • 783

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bl4ch
      Na przestrzeni lat smak Tatry się popsuł.
      Może za krótko leżakowało? Być może na przestrzeni kolejnych kilku lat smak uległby znacznej poprawie.

Comment

• kjaros
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2007.03
        • 378

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn [4]
        Piana: Niska ale drobna piana. W porównaniu z poprzednimi piwami długo się utrzymała [3.5]
        Zapach: Ledwo wyczuwalny słodowy zapach [2]
        Smak: Słodowy. Wyczuwam ten nieokreślony posmak z Noteckiego. Na końcu nutka chmielowej goryczki. [3]
        Wysycenie: Solidne wysycenie do samego końca. [4]
        Opakowanie: Poprawne techniczne. Ale facet na etykiecie mnie nie kręci. [3.5]
        Uwagi: Straszna masówka. Wypite i ocenione dla podbicia "licznika"

Moja ocena: [2.825]
        Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

Comment

• Pogoniarz
          † 1971-2015 Piwosz w Raju
          • 2003.02
          • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Lacriferno
          Może za krótko leżakowało? Być może na przestrzeni kolejnych kilku lat smak uległby znacznej poprawie.
          Tatra w ogóle leżakuje ?

Prawie jak Piwo
          SZCZECIN

Comment

• woli
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2003.10
            • 121

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
            Tatra w ogóle leżakuje ?

Zalega w sklepach

Comment

• YouPeter
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.05
              • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny ciemno złoty. [4.5]
              Piana: Do uzyskania dopiero przy dość energicznym nalewaniu. Biała, średnioziarnista utrzymująca się ok. minuty po czym znika, pozostając tylko w postaci okręgu przy ściankach kufla. [2]
              Zapach: Średnio intensywny, czuć delikatnie słód, oceniając jako całokształt trochę jakby bez wyrazu. [2.5]
              Smak: Stosunkowo pełne w smaku, lekko słodowe, z bardzo delikatną goryczką pojawiającą się dopiero po dłuższym czasie po przełknięciu. [4]
              Wysycenie: Jak dla mnie trochę za niskie nagazowanie, co również odzwierciedlają z rzadka widoczne bąbelki. [3]
              Opakowanie: Estetyczne, fajnie skontrastowane kolory i nawet niezły kapsel. Niestety brak informacji o ekstrakcie na kontretykiecie. [4]
              Uwagi: Moim zdaniem jest to jedno z lepszych piw koncernowych z niższego segmentu cenowego. Porównując z tego typu piwami z innych koncernów, takimi jak Harnaś czy Żubr, Tatra zdecydowanie wypada najlepiej.

Moja ocena: [3.25]
              Last edited by YouPeter; 2009-09-23, 19:50.
              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Mario_Lopez
                • 2009.08
                • 991

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemne złoto / Jasny bursztyn (jak kto woli). [4.5]
                Piana: Pojawia się podczas nalewania, gruboziarnista, niestety po kilkunastu sekundach opada całkowicie. [2.5]
                Zapach: Słód, i nic poza tym. [3.5]
                Smak: Tu trochę lepiej niż w zapachu, bo czuć wyraźny słód, oraz delikatny chmiel w tle. [4]
                Wysycenie: Odpowiednie, niby bąbelków nie widać, ale piwko drapie cały czas. [4]
                Opakowanie: Na pewno wyróżniające się na półce, estetyczna etykieta/puszka. Niestety brak informacji o ekstrakcie. [3.5]
                Uwagi: Do niedawna oceniałem to piwo poniżej przeciętnej, teraz jednak muszę zmienić zdanie, gdyż smakuje o wiele lepiej niż jeszcze np. rok temu.

Moja ocena: [3.675]
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Mario_Lopez
                  • 2009.08
                  • 991

Od mojej ostatniej oceny tego piwka zmieniło się jedynie to, że kupuje je ostatnio częściej, i nie odczuwam w żadnym wypadku pogorszenia smaku, dodatkowo w kilku sklepach u mnie są świetne promocje związane z Tatrą, butelkowa 2,05 zł + kaucja, a puszkowa 2,40 zł.

EBE EBE

Comment

• Radical
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.03
                    • 145

W Warszawie tatra butelkowa kosztuje 1.99 + butla w sieci Żabka. U mnie to koszt ponad 6zł Za tyle mo mam sześciopak Masternusa w 0.5l PET'ach. (Sieć ALDI). Tak widzę, że narzekacie na Tatrę, a ja za takim piwem i to za 2zł tęsknię od czasu Winterhopfen...

Ktoś tam wspomniał o leżakowaniu ? Do większości Polskich piw są dodawane enzymy chemiczne dla przyspieszenia produkcji
                    Last edited by Radical; 2010-07-15, 02:54.
                    Radical.

Comment

• Mario_Lopez
                      • 2009.08
                      • 991

w ostatnim czasie, odkąd jest ta promocyjna cena 1,99 za butelkę, odczułem znaczne pogorszenie w smaku Tatry... Teraz jej smak jest całkowicie płaski... Jest po prostu niedobra, nieco za słodka i smakuje jak piwa z jeszcze niższej półki
                      Last edited by Mario_Lopez; 2010-10-26, 17:14.

EBE EBE

Comment

• ocer
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.03
                        • 2

Ktoś wcześniej napisał, że to piwo do podbijania licznika i trudno się z tym nie zgodzić. U nas na miasteczku agh można je dostać w lewiatanie za 1.89zł* (taniej niż na promocji) i cieszy się sporą popularnością wśród studentów, głównie z powodu na cenę... Piana, barwa, czy smak u takiego odbiorcy nie mają większego znaczenia - bo w końcu po którymś piwie wszystko wchodzi jak woda ;x.

Ale nie ma co specjalnie psioczyć, bo piwa do 2zł, które się czymś wyróżniają można policzyć na jednej, no może dwóch rękach. No i jak to w piwach koncernowych bywa - raz się trafi coś zdatnego do picia, a raz całkiem coś do pierwowzoru nie podobne.

*jakby poszukać po necie to i za 1.65zł znajdzie...

Jeśli sam miałbym oceniać to myślę, że coś pomiędzy 2,5 a 3. Ot takie piwko do wypicia, a nie smakowania ;d.

Comment

• szu29
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.04
                          • 98

Hmm poczęstowany tym piwo podobnym produktem stwierdziłem że można go wypić
                          nad niczym nie będę się rozwodził bo nie ma ma nad czym. Gościu kupił je za symboliczna złotówkę i myslę ze więcej warta nie jest. Ocena 1/5 Zdatna do picia jedynie schłodzona.
                          http://www.bogatyojciec.pl/?A=59337

Comment

• Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9787

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, pozytywny. [4]
                            Piana: Brudnobiała, średniowysoka, nietrwała. [3]
                            Zapach: Na początku chmielowy, dalej pojawia się jakaś mdląca chmura, pachnąca, jak różowa polewa na foliowanych ciastach z dyskontu... [2]
                            Smak: Trochę nijaki, słaba goryczka i lekki alkohol w tle. [3]
                            Wysycenie: Dość wysokie, ale jeszcze nie przesadzone. [4]
                            Opakowanie: Żółto-czarna pucha, motywy góralskie, ale nazwa i konotacje podhalańskie zmarnowane. Przyznać trzeba, że wzornictwo dopracowane. [3.5]
                            Uwagi: Kupiłem i wypiłem tylko dlatego, aby mieć punkt odniesienia do grzańca. Jednak zostanę przy piwie .

Moja ocena: [2.775]

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

Jeszcze chyba ze 2-3 lata temu było to bardzo lekkie, dość wodniste i co za tym idzie orzeźwiające piwo. Takie w sam raz żeby huknąć jedno, dwa po robocie w ramach oranżady (bo cena poniżej 2zł za butelkę jest całkiem dobra i w cenie oranżady

Ale to były czasy jak Tatra miała 5% z mniejszym czy większym hakiem.

Teraz piję Tatrę z nową etykietą z 6% alkoholem i wyraźnie zmienili smak.
                              Jest już bardziej słodowe, mocniejsze w smaku, lekko metaliczne i już nie jest takie orzeźwiające.

O dziwo cena w promocji 1,79zł więc jeszcze taniej jak przed 2-3 laty.

Wnioski, chyba są jasne. Raczej składniki nie potaniały na przełomie tego czau, więc z bardzo przeciętnego piwa zrobili słabo jakościowo mocne popłuczyny robione z koncentratu. Zrównało się z Harnasiem i chyba z nim ma teraz konkurować.

Chyba nie powtórzę pomimo fajnej ceny.
                              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
                                Zrównało się z Harnasiem i chyba z nim ma teraz konkurować.
                                Wart swój swego. Trudno powiedzieć kto był pierwszy, chociaż moim zdaniem Tatra.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...