Leżajsk / Żywiec, Tatra Pils
Collapse
X
-
Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny bursztyn [4]
Piana: Niska ale drobna piana. W porównaniu z poprzednimi piwami długo się utrzymała [3.5]
Zapach: Ledwo wyczuwalny słodowy zapach [2]
Smak: Słodowy. Wyczuwam ten nieokreślony posmak z Noteckiego. Na końcu nutka chmielowej goryczki. [3]
Wysycenie: Solidne wysycenie do samego końca. [4]
Opakowanie: Poprawne techniczne. Ale facet na etykiecie mnie nie kręci. [3.5]
Uwagi: Straszna masówka. Wypite i ocenione dla podbicia "licznika"
Moja ocena: [2.825]Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny ciemno złoty. [4.5]
Piana: Do uzyskania dopiero przy dość energicznym nalewaniu. Biała, średnioziarnista utrzymująca się ok. minuty po czym znika, pozostając tylko w postaci okręgu przy ściankach kufla. [2]
Zapach: Średnio intensywny, czuć delikatnie słód, oceniając jako całokształt trochę jakby bez wyrazu. [2.5]
Smak: Stosunkowo pełne w smaku, lekko słodowe, z bardzo delikatną goryczką pojawiającą się dopiero po dłuższym czasie po przełknięciu. [4]
Wysycenie: Jak dla mnie trochę za niskie nagazowanie, co również odzwierciedlają z rzadka widoczne bąbelki. [3]
Opakowanie: Estetyczne, fajnie skontrastowane kolory i nawet niezły kapsel. Niestety brak informacji o ekstrakcie na kontretykiecie. [4]
Uwagi: Moim zdaniem jest to jedno z lepszych piw koncernowych z niższego segmentu cenowego. Porównując z tego typu piwami z innych koncernów, takimi jak Harnaś czy Żubr, Tatra zdecydowanie wypada najlepiej.
Moja ocena: [3.25]Last edited by YouPeter; 2009-09-23, 19:50.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto / Jasny bursztyn (jak kto woli). [4.5]
Piana: Pojawia się podczas nalewania, gruboziarnista, niestety po kilkunastu sekundach opada całkowicie. [2.5]
Zapach: Słód, i nic poza tym. [3.5]
Smak: Tu trochę lepiej niż w zapachu, bo czuć wyraźny słód, oraz delikatny chmiel w tle. [4]
Wysycenie: Odpowiednie, niby bąbelków nie widać, ale piwko drapie cały czas. [4]
Opakowanie: Na pewno wyróżniające się na półce, estetyczna etykieta/puszka. Niestety brak informacji o ekstrakcie. [3.5]
Uwagi: Do niedawna oceniałem to piwo poniżej przeciętnej, teraz jednak muszę zmienić zdanie, gdyż smakuje o wiele lepiej niż jeszcze np. rok temu.
Moja ocena: [3.675]Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBEComment
-
Od mojej ostatniej oceny tego piwka zmieniło się jedynie to, że kupuje je ostatnio częściej, i nie odczuwam w żadnym wypadku pogorszenia smaku, dodatkowo w kilku sklepach u mnie są świetne promocje związane z Tatrą, butelkowa 2,05 zł + kaucja, a puszkowa 2,40 zł.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
EBE EBEComment
-
W Warszawie tatra butelkowa kosztuje 1.99 + butla w sieci Żabka. U mnie to koszt ponad 6zł Za tyle mo mam sześciopak Masternusa w 0.5l PET'ach. (Sieć ALDI). Tak widzę, że narzekacie na Tatrę, a ja za takim piwem i to za 2zł tęsknię od czasu Winterhopfen...
Ktoś tam wspomniał o leżakowaniu ? Do większości Polskich piw są dodawane enzymy chemiczne dla przyspieszenia produkcjiLast edited by Radical; 2010-07-15, 02:54.Radical.
Comment
-
w ostatnim czasie, odkąd jest ta promocyjna cena 1,99 za butelkę, odczułem znaczne pogorszenie w smaku Tatry... Teraz jej smak jest całkowicie płaski... Jest po prostu niedobra, nieco za słodka i smakuje jak piwa z jeszcze niższej półkiLast edited by Mario_Lopez; 2010-10-26, 17:14.Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
EBE EBEComment
-
Ktoś wcześniej napisał, że to piwo do podbijania licznika i trudno się z tym nie zgodzić. U nas na miasteczku agh można je dostać w lewiatanie za 1.89zł* (taniej niż na promocji) i cieszy się sporą popularnością wśród studentów, głównie z powodu na cenę... Piana, barwa, czy smak u takiego odbiorcy nie mają większego znaczenia - bo w końcu po którymś piwie wszystko wchodzi jak woda ;x.
Ale nie ma co specjalnie psioczyć, bo piwa do 2zł, które się czymś wyróżniają można policzyć na jednej, no może dwóch rękach. No i jak to w piwach koncernowych bywa - raz się trafi coś zdatnego do picia, a raz całkiem coś do pierwowzoru nie podobne.
*jakby poszukać po necie to i za 1.65zł znajdzie...
Jeśli sam miałbym oceniać to myślę, że coś pomiędzy 2,5 a 3. Ot takie piwko do wypicia, a nie smakowania ;d.Comment
-
Hmm poczęstowany tym piwo podobnym produktem stwierdziłem że można go wypić
nad niczym nie będę się rozwodził bo nie ma ma nad czym. Gościu kupił je za symboliczna złotówkę i myslę ze więcej warta nie jest. Ocena 1/5 Zdatna do picia jedynie schłodzona.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, pozytywny. [4]
Piana: Brudnobiała, średniowysoka, nietrwała. [3]
Zapach: Na początku chmielowy, dalej pojawia się jakaś mdląca chmura, pachnąca, jak różowa polewa na foliowanych ciastach z dyskontu... [2]
Smak: Trochę nijaki, słaba goryczka i lekki alkohol w tle. [3]
Wysycenie: Dość wysokie, ale jeszcze nie przesadzone. [4]
Opakowanie: Żółto-czarna pucha, motywy góralskie, ale nazwa i konotacje podhalańskie zmarnowane. Przyznać trzeba, że wzornictwo dopracowane. [3.5]
Uwagi: Kupiłem i wypiłem tylko dlatego, aby mieć punkt odniesienia do grzańca. Jednak zostanę przy piwie .
Moja ocena: [2.775]Comment
-
Jeszcze chyba ze 2-3 lata temu było to bardzo lekkie, dość wodniste i co za tym idzie orzeźwiające piwo. Takie w sam raz żeby huknąć jedno, dwa po robocie w ramach oranżady (bo cena poniżej 2zł za butelkę jest całkiem dobra i w cenie oranżady
Ale to były czasy jak Tatra miała 5% z mniejszym czy większym hakiem.
Teraz piję Tatrę z nową etykietą z 6% alkoholem i wyraźnie zmienili smak.
Jest już bardziej słodowe, mocniejsze w smaku, lekko metaliczne i już nie jest takie orzeźwiające.
O dziwo cena w promocji 1,79zł więc jeszcze taniej jak przed 2-3 laty.
Wnioski, chyba są jasne. Raczej składniki nie potaniały na przełomie tego czau, więc z bardzo przeciętnego piwa zrobili słabo jakościowo mocne popłuczyny robione z koncentratu. Zrównało się z Harnasiem i chyba z nim ma teraz konkurować.
Chyba nie powtórzę pomimo fajnej ceny.Comment
-
Comment
Comment