Po ilości postów widzę że leżakował w swojej piwniczce...
Żywiec, Porter (WARZONY w ŻYWCU DO 2004r. i od 2017)
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Dostojna czerń. Pod światło rubinowe przebłyski. [5]
Piana: Beżowa, drobnopęcherzykowa, utrzymuje się przez całą degustację. [5]
Zapach: Lekko winny. Wyraźna alkoholowo-rozpuszczalnikowa nuta. Obok tego słody palone i ciemna czekolada. [3.5]
Smak: Pierwszy raz spotykam się w tym piwie z tak silnym metalicznym posmakiem. Test nadgarstkowy jasno wykluczył chmiel jako sprawcę. Dzielnie przebijają się smaki palonych słodów, kakao, suszonych śliwek i karmelu, ale nuta metaliczna odbiera całą przyjemność konsumpcji. Sorry, chyba padł ostatni bastion porterowej jakości... [3]
Wysycenie: Optymalne. [5]
Opakowanie: Klasa. Zestawienie kolorystyczne, zdobiona butelka, ogólna koncepcja. Chociaż oddałbym cały ten anturaż za dawny smak porteru z Żywca. [5]
Uwagi: Gdzie się podział jedyny koncerniak, na którego można było stawiać w ciemno? Porter żywiecki był pewniakiem, sprawdzonym świetnym piwem. Tym razem miałem wrażenie, że gram rolę w jakimś mdłym romansidle o wampirycznym uczuciu i sączę metaliczną posokę zwierzaka potrąconego przez nocną ciężarówkę z mięsem.
Butelka 0,33 do 5.06.2014.
Moja ocena: [3.675]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu NIE TO PIWO.
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2015-10-23, 07:49.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yassmen Wyświetlenie odpowiedziKolor:
Butelka 0,33 do 5.06.2014.
Moja ocena: [3.675]
---------------
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2015-10-23, 07:49.
Comment
-
-
To jest wątek dotyczący Żywca Portera warzonego w browarze Żywieckim, egzemplarz degustowany przez Ciebie, to standardowy Porter Żywiecki warzony w Brackim Browarze Zamkowym - ten wątek jest wątkiem historycznym, na którym wpis dotyczący degustacji może zamieścić pewnie jeszcze tylko kilka osób z Polski, które posiadają te nierzadko ponad 10-letnie egzemplarze portera.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yassmen Wyświetlenie odpowiedziA można prosić o rozwinięcie z wyjaśnieniem?5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Shame on me
Podejrzewałem po datach, że coś nie do końca z tym żywieckim, ale ostatni wpis Brodzisława mnie zmylił. Swoją drogą - trzymać 10 lat butelczynę w piwnicy, szacun!
Już wrzuciłem w odpowiednie miejsce. Jeżeli można, admina uprasza się o usunięcie mojej oceny z tego działu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dukat_WSI Wyświetlenie odpowiedziKtoś może jeszcze leżakuje? ;-)
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny , w przewężeniu szkła ciemno rubinowy [4.5]
Piana: Wysoka, początkowo drobno pęcherzykowa, schodzi do średnich bąbli, trwała [4]
Zapach: Wyraźny alkohol (ale taki w stylu dobrego wina) i słód, pod tym wyraźna suszona śliwka, czerwone wino, bardzo delikatnie kawa i majacząca gorzka czekolada [4]
Smak: Alkohol w smaku jak z pralin w stylu śliwka w alkoholu, nie nachalny, przyjemny, kawa, delikatna paloność, pozostawia aksamitny posmak na języku, przyjemnie majacząca goryczka od chmielu, zdecydowanie nie od alkoholu, delikatnie rozgrzewające, średniopełne [4.5]
Wysycenie: Takie jak powinno być [5]
Opakowanie: Butelka 0.33, czarna etykieta, brakuje info o użytych chmielach, ale to koncerniak, więc nie spodziewałem się. generalnie ok [4.5]
Uwagi: Kilka butelek na leżakowaniu, bardzo dobry materiał na odstawienie do piwniczki, po ułożeniu się jeszcze alkoholu będzie rewelacyjny. Polecam
Moja ocena: [4.3]
---------------
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NIE TO PIWO!
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2015-11-04, 08:16.
Comment
-
-
Nietoperz23 pomyliłeś temat. A ja już myślałem, że ktoś degustuje ŻP sprzed 11 lat
Comment
-
Comment