Żywiec, Porter (WARZONY w ŻYWCU DO 2004r. i od 2017)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Latarnik
    Premium Lamplighter
    🥛🥛🥛🥛
    • 2004.06
    • 5035

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

    Produkt tylko dla Polonusów, czy nieco szerszy zasięg?
    To chyba oczywiste, ze produkty polskich browarów najłatwiej dostać w tych stanach, w których jest obecna Polonia.
    A o zasięg to trzeba spytać dystrybutora na USA czyli Amtec International.
    5470 kapsli z wypitych piw
    874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
    "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
    https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
    Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
    https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19270

      A to nie to samo tylko z etą na eksport?

      Comment

      • Latarnik
        Premium Lamplighter
        🥛🥛🥛🥛
        • 2004.06
        • 5035

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        A to nie to samo tylko z etą na eksport?
        Napisałem z nową etykietą a nie że jest to nowe piwo.
        5470 kapsli z wypitych piw
        874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
        "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
        https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
        Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
        https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19270

          sOrry, przeczytałem tylko ostatni post

          Comment

          • Hofander
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2021.06
            • 8

            Click image for larger version

Name:	IMG_20210629_191747.jpg
Views:	401
Size:	22,0 KB
ID:	2318902warzony w Żywcu czy w Cieszynie?

            Comment

            • LESNICZYy
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              🥛🥛🥛
              • 2018.01
              • 957

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hofander Wyświetlenie odpowiedzi
              Click image for larger version

Name:	IMG_20210629_191747.jpg
Views:	401
Size:	22,0 KB
ID:	2318902warzony w Żywcu czy w Cieszynie?
              Przy wieku 1021 lat powinieneś wiedzieć o sprzedaży Cieszyna .

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12679

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hofander Wyświetlenie odpowiedzi
                rzony w Żywcu czy w Cieszynie?
                Z tego co mi wiadomo Żywiec. Cieszyn ma swój porter, tylko nie wiem jak to będzie wyglądało w przyszłości.
                Last edited by darekd; 2021-06-29, 19:30.

                Comment

                • Hofander
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2021.06
                  • 8

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LESNICZYy Wyświetlenie odpowiedzi

                  Przy wieku 1021 lat powinieneś wiedzieć o sprzedaży Cieszyna .
                  Felix Investments to grupa lokalnych przedsiębiorców, którzy działają m.in. w powiecie cieszyńskim. W Ustroniu prowadzą trzy restauracje. Planują otwarcie dwóch kolejnych w Wiśle i Katowicach. W ub.r. firma kupiła zakłady mięsne w Bielsku-Białej. Na Dolnym Śląsku od prawie 20 lat przywracają do życia zabytkowy pałac z XVIII w. w Jedlinie-Zdroju, w którym obecnie znajduje się muzeum, hotel, hostel, sale balowe, a od 2014 r. także browar.

                  Comment

                  • concerto
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼
                    • 2003.09
                    • 859

                    Warka do 5.01.24 udana. Aromat taki sobie, wątły. Za to smak czysty, wytrawny, palony. Mi smakuje.
                    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

                    Comment

                    • Petitpierre
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2014.01
                      • 2570

                      Długo nie było dostaw, warka 24.02.2024, cena 3,99. Mocno nagazowana, duża piana, mimo temperatury 19 stopni. Orzechy, czekolada, gorzka, dużo jęczmienia palonego, jeszcze nie popiół, ale ewidentnie coś się sfajczyło. W nucie dolnej ulotna wiśnia. W smaku bardzo gładki, czekoladowo-palony, ale odrobinę wodnisty. Warka bez szału, bez zadumy, ale jako porter bez wstydu, codzienno-niezobowiązujący jak najbardziej.
                      Mały porterek-przyjaciel nerek

                      Comment

                      • kosher
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.04
                        • 2316

                        Piłem tą samą warkę. Na największy plus brak zwyczajowego posmaku spirytusu w smaku. Poza tym jak w Twoim opisie.
                        Gdyby żywiecki porter był odrobinę pełniejszy byłoby naprawdę dobrze. Ale taka przypadłość tej serii, z ich ipą czy apą jest podobnie. Wodnista, koncernowa, mineralna nuta góruje nad głębią.
                        W Carreffour Expressach i Delikatesach Centrum teraz można trafić w promocji tego portera za 3.99-4.00 zł.

                        Comment

                        • Petitpierre
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛
                          • 2014.01
                          • 2570

                          O, to, to, brakuje pełni. Nie wiem co ich ogranicza, żeby było 22, a nawet więcej.
                          Mały porterek-przyjaciel nerek

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            A ile ekstraktu ma teraz? 21? Co ich ogranicza? Koszty. Rożnica w samej akcyzie do zapłacenia miedzy 21 a 22 to dla koncernu jakieś 4,72 grosza na butelce. Słody podrożały w grudniu o jakieś 40%. Nawet nie chcę myśleć ile ten procent wynosi teraz. A oni się biją o każde pół grosza, które w skali produkcji koncernu daje miliony.
                            Last edited by Pendragon; 2022-04-12, 13:04.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • concerto
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              🍼
                              • 2003.09
                              • 859

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                              A ile ekstraktu ma teraz? 21? Co ich ogranicza? Koszty. Rożnica w samej akcyzie do zapłacenia miedzy 21 a 22 to dla koncernu jakieś 4,72 grosza na butelce. Słody podrożały w grudniu o jakieś 40%. Nawet nie chcę myśleć ile ten procent wynosi teraz. A oni się biją o każde pół grosza, które w skali produkcji koncernu daje miliony.
                              Na pierwszy rzut oka brzmi rozsądnie. Powstaje jednak pytanie: dlaczego Okocim czy Łódzkie zostały przy 22?
                              "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

                              Comment

                              • Javox
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2009.11
                                • 6460

                                Warka 25.02.2024

                                Ekstrakt 21*, alko 9.5%

                                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                                Lacing - trochę było.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - czarna, pod mocne światło rubin.
                                Aromat - paloność, ciemne susze owocowe.
                                Smak - palone, ciemne susze owocowe, lekka likierowość, lekko piekące. Wyraźna goryczka.

                                Dla lubiących mocniej palone. Przez taką paloność nie czuć tak słodkiego.

                                Generalnie niezła warka
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X