Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
Wyświetlenie odpowiedzi
Żywiec, Porter (WARZONY w ŻYWCU DO 2004r. i od 2017)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzinajwyższy czas to zmienić! no chyba, że ART z lubością lubi usuwać z bazy oceny piw.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzipełni to rolę czysto edukacyjną. z lubością powtarzam że nic nie jest takim jakim się być wydaje na etykiecie.Last edited by delvish; 2008-01-05, 14:20."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziZ ciekawości się spytam - czy przeszkadza ci to, że nazwa mylnie sugerowała, że porter ten jest warzony w Żywcu? Mamy tu małą dyskusję na powiązany temat...
A temat jest otwarty, bo pewnie niektórzy chomikują jeszcze portery zrobione w Żywcu.
Comment
-
-
Browar w Cieszynie należy do Grupy Żywiec, więc licencji nie potrzebuje. Po prostu przeniesiono tam produkcję portera.
Zwykłego Żywca czy b/a raczej w Cieszynie nie robią. Do tłuczenia tego na masową skalę świetnie nadaje się nowoczesna instalacja w Żywcu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziZwykłego Żywca czy b/a raczej w Cieszynie nie robią. Do tłuczenia tego na masową skalę świetnie nadaje się nowoczesna instalacja w Żywcu.Last edited by delvish; 2008-01-06, 01:36."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manieklbl Wyświetlenie odpowiedziJak najbardziej przeszkadza, to tak jakby nalać mocne z Jabłonowa do butelki Heineken i niby wszystko jest ok, zwyczajne oszustwo. Pytam bo się nie znam- czy inne piwa takie jak zwykły Żywiec czy też ten niskoalkoholowy też są robione w tym tam gdzie mój porter? Czy to tylko ich jedyny produkt z tego Cieszyna na jakiejś licencji Żywca? No bo przecież jakieś prawa chyba posiadają.
Tak się składa, że Browar Zamkowy w Cieszynie to jest perła wśród browarów należących do GŻ. Do tego stopnia jest to browar unikatowy, że dzięki jakiemuś wysoko postawionemu Holendrowi z Heinekena został ocalony trochę wbrew (choć nie sądzę, żeby do biznesu dokładali) interesowi ekonomicznemu. Logika koncernów wskazywałaby na jego zamknięcie.
Browar w Żywcu to jest fabryka, niczym się nie różniąca od fabryk Tyskiego, Lecha, Carlsberga czy Heinekena. Gdyby było trzeba, to całą maszynerię można przenieść w inny rejon świata i tam warzyć bezsmakowego Żywca i Heinekena. A z porterem to już tak prosto nie ma.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziJak dla mnie istota problemu leży w tym, że to porter kiepsko nadaje się do produkcji w nowoczesnych instalacjach w Żywcu (i nie tylko).
Wydaje mi się, że przede wszystkim szkoda im marnować moce przerobowe Żywca na cokolwiek bardziej czaso- i pracochłonnego od pilsa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziMają przecież starą warzelnię, choć w sumie nie mam pojęcia, czy działa i czy może została zmodernizowana."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Skoro cały ten browar należy do Żywca, to w sumie ok, bo kontrolują to, zresztą samo piwo było wyśmienite więc narzekać nie mogę. Pił ktoś starego i nowego portera? Który waszym zdaniem jest lepszy? Bo ja żywieckiego już nie spróbuje, jednak ten z Zamkowego jest wyśmienity.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manieklbl Wyświetlenie odpowiedziSkoro cały ten browar należy do Żywca, to w sumie ok, bo kontrolują to, zresztą samo piwo było wyśmienite więc narzekać nie mogę. Pił ktoś starego i nowego portera? Który waszym zdaniem jest lepszy? Bo ja żywieckiego już nie spróbuje, jednak ten z Zamkowego jest wyśmienity.
A jak innym smakuje to polecam poczytać wątki dotyczace obydwu porterów.Pozdrawiam Cię !!!!
Comment
-
-
Po kilku próbach przeprowadzonych w kończącym sie sezonie zimowym 2007/08, z przekonaniem twierdzę, że to aktualnie najlepszy Porter Bałtycki spośród warzonych w Polsce. Do tego ubierany w piękne i zgrabne szaty rozm. 0,33l
Tak, jak można było oczekiwać, w Browarze Zamkowym w Cieszynie piwo zostało należycie "dopieszczone".
Dzisiaj Porter Żywiec może być chlubą nie tylko Grupy Żywiec, ale całego Heinekena!O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
Comment