Żywiec, Porter (WARZONY w ŻYWCU DO 2004r. i od 2017)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
    ...
    A temat jest otwarty, bo pewnie niektórzy chomikują jeszcze portery zrobione w Żywcu.
    najwyższy czas to zmienić! no chyba, że ART z lubością lubi usuwać z bazy oceny piw.

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      Tak, zmieńmy to! Kto ma jeszcze żywieckie portery, niech śle je do mnie, zajmę się nimi raz-dwa.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23931

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        najwyższy czas to zmienić! no chyba, że ART z lubością lubi usuwać z bazy oceny piw.
        pełni to rolę czysto edukacyjną. z lubością powtarzam że nic nie jest takim jakim się być wydaje na etykiecie.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          Ach, z lubością! Wrzuć kiedyś zdjęcie siebie w takim stanie.

          Comment

          • delvish
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.11
            • 3508

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            pełni to rolę czysto edukacyjną. z lubością powtarzam że nic nie jest takim jakim się być wydaje na etykiecie.
            Ten pomysł bardzo mi się podoba. Kojarzy mi się lynchowskim mottem z Miasteczka Twinpeaks - "Sowy nie są tym czym się wydają"
            Last edited by delvish; 2008-01-05, 14:20.
            "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
            (Frank Zappa)

            "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

            Comment

            • Manieklbl
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.10
              • 100

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
              Z ciekawości się spytam - czy przeszkadza ci to, że nazwa mylnie sugerowała, że porter ten jest warzony w Żywcu? Mamy tu małą dyskusję na powiązany temat...

              A temat jest otwarty, bo pewnie niektórzy chomikują jeszcze portery zrobione w Żywcu.
              Jak najbardziej przeszkadza, to tak jakby nalać mocne z Jabłonowa do butelki Heineken i niby wszystko jest ok, zwyczajne oszustwo. Pytam bo się nie znam- czy inne piwa takie jak zwykły Żywiec czy też ten niskoalkoholowy też są robione w tym tam gdzie mój porter? Czy to tylko ich jedyny produkt z tego Cieszyna na jakiejś licencji Żywca? No bo przecież jakieś prawa chyba posiadają.

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                Browar w Cieszynie należy do Grupy Żywiec, więc licencji nie potrzebuje. Po prostu przeniesiono tam produkcję portera.

                Zwykłego Żywca czy b/a raczej w Cieszynie nie robią. Do tłuczenia tego na masową skalę świetnie nadaje się nowoczesna instalacja w Żywcu.

                Comment

                • delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zwykłego Żywca czy b/a raczej w Cieszynie nie robią. Do tłuczenia tego na masową skalę świetnie nadaje się nowoczesna instalacja w Żywcu.
                  Jak dla mnie istota problemu leży w tym, że to porter kiepsko nadaje się do produkcji w nowoczesnych instalacjach w Żywcu (i nie tylko).
                  Last edited by delvish; 2008-01-06, 01:36.
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

                  "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manieklbl Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jak najbardziej przeszkadza, to tak jakby nalać mocne z Jabłonowa do butelki Heineken i niby wszystko jest ok, zwyczajne oszustwo. Pytam bo się nie znam- czy inne piwa takie jak zwykły Żywiec czy też ten niskoalkoholowy też są robione w tym tam gdzie mój porter? Czy to tylko ich jedyny produkt z tego Cieszyna na jakiejś licencji Żywca? No bo przecież jakieś prawa chyba posiadają.
                    Chłopie zapewniam Cię, ze jeśli jutro GŻ ogłosi, że przenosi warzenie Porteru z Cieszyna do Żywca to zaczynamy zbierać podpisy pod listem protestacyjnym .
                    Tak się składa, że Browar Zamkowy w Cieszynie to jest perła wśród browarów należących do GŻ. Do tego stopnia jest to browar unikatowy, że dzięki jakiemuś wysoko postawionemu Holendrowi z Heinekena został ocalony trochę wbrew (choć nie sądzę, żeby do biznesu dokładali) interesowi ekonomicznemu. Logika koncernów wskazywałaby na jego zamknięcie.
                    Browar w Żywcu to jest fabryka, niczym się nie różniąca od fabryk Tyskiego, Lecha, Carlsberga czy Heinekena. Gdyby było trzeba, to całą maszynerię można przenieść w inny rejon świata i tam warzyć bezsmakowego Żywca i Heinekena. A z porterem to już tak prosto nie ma.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak dla mnie istota problemu leży w tym, że to porter kiepsko nadaje się do produkcji w nowoczesnych instalacjach w Żywcu (i nie tylko).
                      Mają przecież starą warzelnię, choć w sumie nie mam pojęcia, czy działa i czy może została zmodernizowana.

                      Wydaje mi się, że przede wszystkim szkoda im marnować moce przerobowe Żywca na cokolwiek bardziej czaso- i pracochłonnego od pilsa.

                      Comment

                      • delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mają przecież starą warzelnię, choć w sumie nie mam pojęcia, czy działa i czy może została zmodernizowana.
                        Problem nie leży w warzelni
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

                        "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          W tym roku mają zamiar zmienić kocioł warzelny na bardziej energooszczędny. Ale jak zmienią to i może lepiej.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • Manieklbl
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2007.10
                            • 100

                            Skoro cały ten browar należy do Żywca, to w sumie ok, bo kontrolują to, zresztą samo piwo było wyśmienite więc narzekać nie mogę. Pił ktoś starego i nowego portera? Który waszym zdaniem jest lepszy? Bo ja żywieckiego już nie spróbuje, jednak ten z Zamkowego jest wyśmienity.

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Manieklbl Wyświetlenie odpowiedzi
                              Skoro cały ten browar należy do Żywca, to w sumie ok, bo kontrolują to, zresztą samo piwo było wyśmienite więc narzekać nie mogę. Pił ktoś starego i nowego portera? Który waszym zdaniem jest lepszy? Bo ja żywieckiego już nie spróbuje, jednak ten z Zamkowego jest wyśmienity.
                              Warzony w Żywcu był dobry, ale ten z Cieszyna jest jak dla mnie lepszy.
                              A jak innym smakuje to polecam poczytać wątki dotyczace obydwu porterów.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • Czes
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2001.06
                                • 752

                                Po kilku próbach przeprowadzonych w kończącym sie sezonie zimowym 2007/08, z przekonaniem twierdzę, że to aktualnie najlepszy Porter Bałtycki spośród warzonych w Polsce. Do tego ubierany w piękne i zgrabne szaty rozm. 0,33l
                                Tak, jak można było oczekiwać, w Browarze Zamkowym w Cieszynie piwo zostało należycie "dopieszczone".
                                Dzisiaj Porter Żywiec może być chlubą nie tylko Grupy Żywiec, ale całego Heinekena!
                                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X