Żywiec, Porter (WARZONY w ŻYWCU DO 2004r. i od 2017)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #91
    Kolor ciemy i konkretny. Piana gęsta, też ciemna; pieni się obficie, powoli opada. Trochę zanadto nagazowane. Zapach intrygujący - czuć w nim już zapowiedź dobrego, gęstego smaku. A w smaku wyraźnie czuć goryczkę, pozostaje ona na długo. Tylko puszka niespecjalna - nie bardzo widać, że to porter, ani że z Żywca - przerost treści nad formą. Ogólnie jednak to dobry porter, wart polecenia.

    Moja ocena: [4.15]
    ---------------
    Ocena usunieta z rankingu.
    Chyba wiadomo dlaczego
    Art, Admin

    ---------------
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #92
      puszka - czyli oceniasz porter "EB" (mający juz swój temat), puszka czarna i z rybakiem.
      Jednak Marusia też wyczuła rożnicę pomiedzy porterem "EB", a zywieckim, cos w tym musi być, tylko co?
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #93
        Taak, rzeczywiście, mój błąd. Teraz widzę, że zostałem zmylony i wprowadzony w tzw. maliny - aczkolwiek rzeczywiście puszka wyglądała podejrzanie, a napis "Żywiec" umieszczony z boku skierował mnie na ślepe tory. Tym większy minus za opakowanie. Można przenieść tę ocenę we właściwe miejsce?
        A dziś zapoluję na prawdziwego portera żywieckiego i sprawdzę, czy(m) się różni.
        Last edited by Wujcio_Shaggy; 2004-01-20, 09:00.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #94
          Wujcio_Shaggy napisał(a)
          A dziś zapoluję na prawdziwego portera żywieckiego i sprawdzę, czy(m) się różni.
          Mam dokładnie taki sam plan, póki mam jeszcze na świeżo niesmak po wczorajszym Żywco-EB.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • Wujcio_Shaggy
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 4628

            #95
            Właśnie przełykam i stwierdzam, że różni się zdecydowanie. Na korzyść. Bez dwóch zdań.
            Last edited by Wujcio_Shaggy; 2004-01-20, 21:22.
            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

            Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

            @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

            Comment

            • woli
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2003.10
              • 121

              #96
              Po prostu znakomite,od pewnego czasu zaczynam od porterka ,sprobujcie zrobic miksa połowa szklanicy porter,druga połowa żywiecki full jasny.
              Gwarantuje niespotykane wrażenia.Polecam na początek

              Comment

              • marcopolok
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 2334

                #97
                woli napisał(a)
                Po prostu znakomite,od pewnego czasu zaczynam od porterka ,sprobujcie zrobic miksa połowa szklanicy porter,druga połowa żywiecki full jasny.
                Gwarantuje niespotykane wrażenia.Polecam na początek
                zrobic mix to jest nic ale prawdziwie przerżnąć to już troche wprawy trzeba mieć
                przyznaje bez bicia że jeszcze nie rżnąłem....piwa
                bez brody...

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #98
                  kolor portera piękny czarny,gazy w sam raz,silna goryczka czuć jego moc
                  piana obfita lecz szybko opada
                  zapach ciężki aloholowy.opakowanie dosyć ciekawe

                  Moja ocena: [3.45]
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • marcin_l
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2001.10
                    • 145

                    #99
                    Nienajgorsze piwo, chociaż piłem sporo lepsze porterty (choćby ostatnio EB). Jak dla mnie za intensywny smak palonego karmelu. Piana szybko znikająca. Bąbelków za dużo też nie było ale to w końcu porter, nie oczekuję tu takiego nasyccenia CO2 jak przy jasnych piwach.
                    Kolor wręcz czarny. Zapach intensywnie palono-karmelowy.
                    Opakowanie ładne, ciekawa etykieta, szkoda tylko że bez żadnego własnego wzorka na butelce (w końcu butelka 0,33 bezzwrotna, to mogli się postarać).

                    Moja ocena: [3.825]
                    www.tramping.slask.pl - relacje z wypraw, galeria, porady, niusy, tablica ogłoszeniowa 'szukam ludzi do wyprawy', rozkład PKS Katowice

                    Comment

                    • babalumek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1207


                      Nie no nie ma 2 zdań- najlepszy polski porter, choć w ś.p. beczce co najmniej 2 razy lepszy niż w butelce. Piłem i EB i Strzelca,Piasta,Królewskie-wszystko jak najbadziej pycha ale Żywiec to Żywiec.Ale powtarzam-nie zna prawdziwego portera ten,kto choć raz go z beki nie próbował!
                      MRKS Kuźnia Jawor

                      WTS Sparta Wrocław

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23926

                        najlepszy? a pod jakim względem? proszę uzasadniaj swoje zdanie jakimiś konkretami.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • babalumek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.02
                          • 1207


                          No dobra.po pierwsze: kolor-prawdziwie czarny aż nic światła nie przenika,mocna czerń a nie jakiś brąz jak to ma miejsce w innych porterach,bo od razu mam wrażenie że na czymś jednak oszczędzono,nie wiem czy to ten palony słód czy co.Po drugie oczywiście smak: ciężki,mocny,bardzo wyrazisty,wyraźnie czuć goryczkę i słód-tu także inne portery mogły by jeszcze się podszkolić, no i po trezcie piana:twarda,brązowa,trzymająca się aż do końca (beczkowe).Choć przyznam że bym się bardzo ucieszył gdyby wszedł na rynek jakikolwiek lany porter...
                          MRKS Kuźnia Jawor

                          WTS Sparta Wrocław

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23926

                            a kiedy miałeś dostęp do tego opisywanego Żywca Portera beczkowego?
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • iommi
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.07
                              • 1522

                              Był beczkowy porter żywiecki, lali go choćby w Studenckim Centrum Kultury w Opolu. Była to druga połowa lat 90-tych XX wieku, piękny czas mojej edukacji na WSP (a potem UO). Pamiętam, bo często spożywałem... Ale to już tylko wspomnienie, niestety...
                              *****************************

                              Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

                              *****************************

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23926

                                no właśnie chcę dowiedzieć się na ile opis babalumka został wyidealizowany przez czas
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X