Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika duchśpi
Żywiec, Porter (WARZONY w ŻYWCU DO 2004r. i od 2017)
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Tutaj browar Żywiec dał popis swoich możliwości. Kolor ciemno brunatny, niemalże czarny [5]
Piana: Piana lekko karmelowa , długo się utrzymuje [3.5]
Zapach: Zapach wyrazisty,subtelnie zachęcający do wypicia [3.5]
Smak: I tutaj pierwsza usterka : zdecydowanie zbyt gorzkie jak na gusta przeciętnego polskiego konsumenta, dla mnie ok. [4]
Wysycenie: nie wyczuwalne, szybko ulatuje z butelki [3.5]
Opakowanie: ładna butelka, kapsel przyzwoity, lecz to wnętrze swiadczy o piwie a nie opakowanie [4.5]
Uwagi: warte sprobowania dla piwoszy zaczynajacych swą przygodę z innym gatunkiem piwa niz Pils
Moja ocena: [3.825]„Piwo to dowód, że Bóg nas kocha i chce, byśmy byli szczęśliwi" – Benjamin Franklin
Comment
-
-
jeżeli jest to "świeży" Porter to powinien być oceniany jako Zamkowy (cieszyński).- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo rzetelny [4.5]
Piana: jest jej tyle ile potrzeba [5]
Zapach: jest w porzadku, blisko perfekcji [4.5]
Smak: Swetny smak to duzy plus tego piwa. Jest czyms pomiedzy gorzykimi ciemniakami, a slodszymi rodzajami piwa [5]
Wysycenie: Troszke szybko ucieka, ale osdobiscie wole gdy nie ma zbyt duzo co2 [4.5]
Opakowanie: schludne, w dobrym tonie [5]
Uwagi: Swietne piwo, lekko niszowe jak kazde inne od pilsa. I to dodaje magii (bo stosunkowo malo ludzi go prubuje, a jeszcze mniej lubi)
Moja ocena: [4.775]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------
Comment
-
-
drogi Watsonie, coś mi sie widzi, że oceniłeś nie żywieckiego portera, który od kilku miesięcy nie istnieje tylko Zamkowego żywieckiego portera (patrz na kontrę, piwo z Cieszyna nie z Żywca)
temat jest tu, http://www.browar.biz/piwo.php?id=1482
chyba ART powienien przenieść ocenę gdyż po tych omyłkach ocena śp Żywieckiego portera z Zywca będzie trochę naginana w jedną bądź drugą stronęGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becikdrogi Watsonie, coś mi sie widzi, że oceniłeś nie żywieckiego portera, który od kilku miesięcy nie istnieje tylko Zamkowego żywieckiego portera (patrz na kontrę, piwo z Cieszyna nie z Żywca)
temat jest tu, http://www.browar.biz/piwo.php?id=1482
chyba ART powienien przenieść ocenę gdyż po tych omyłkach ocena śp Żywieckiego portera z Zywca będzie trochę naginana w jedną bądź drugą stronę
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika watsonno dobrze, ale piwo to sprzedawane jest z etykieta zywca, prawda iz produkowane jest w Cieszynie, ale kierowalem sie glownym napisem. Byc moze jest to moj blad ale stosunek wielkosci i widocznosci obu informacji troszke mnie usprawiedliwia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika watsonno dobrze, ale piwo to sprzedawane jest z etykieta zywca, prawda iz produkowane jest w Cieszynie, ale kierowalem sie glownym napisem. Byc moze jest to moj blad ale stosunek wielkosci i widocznosci obu informacji troszke mnie usprawiedliwia.
Jako "młody" degustator ten raz przejdzie bez echa, nastepnym razem za swoja omyłkę zostaniesz połamany kołem, poprzypiekany rozżarzonym żelazem, wbitym na pal, a na koniec spalonym.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Właśnie skończyłem tego Portera. Bardzo dawno go nie piłem. Musze powiedzieć, że bardzo tego teraz żałuję . Niesamowity smak... Najpierw czuć słód, bardzo słodki posmak. Zaraz po nim następny, ale inny. Mniejsza słodycz, ale "cięższy" posmak. Nie bardzo umiem to wyrazić, wybaczcie. Po przełknięciu delikatna goryczka, która daje mocniej znać po nastepnym przełknięciu śliny. Z racji dużej mocy (9,5 %) w ustach czuć delikatne pieczenie, które zachęca do nastepnego łyku. Orgia dla podniebienia, szkoda, że miałem tylko jedno. Etykieta jest jedną z najładniejszych jakie widziałem. Biorąc tą małą butelkę do reki mam wrażenie, że trzymam wyjatkowy produkt. Moim zdaniem to piwo można zaliczyć do najlepszych w naszym kraju.
Pozdrawiam .
Comment
-
-
Jeżeli szanowny Kolega pił nieprzeterminowanego "Żywiec - Portera" powinien zachwycać się nim w odpowiednim temacie - czyli w wątku dot. "żywieckiego" portera z cieszyńskiego Browaru Zamkowego. W Żywcu niestety portera już się nie warzy- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piwo jest praktycznie czarne, kolor super. [5]
Piana: Piana koloru kremowego, duża, wolno opadająca, utrzymuje się do końca picia piwa w postaci ciemnej warstewki. [4.5]
Zapach: Zapach mało wyrazisty, lekko czuć nutkę kawową, także wyczuwam karmel, przyjemny. [3.5]
Smak: Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takiego smaku. Jak dla mnie odrobinę za cięzki, także jakby za gorzki, niemniej jednak to dobre i całkiem przyjemne piwo. [3.5]
Wysycenie: W zupełności wystarczające jak na portera, osobiście preferuję bardziej nasycone piwa, ale tutaj nie jest źle, gaz mile szczypie podniebieni w trakcie picia. [4]
Opakowanie: To jedno z najlepszych opakowań jakie widziałem. Butelka brązowa 0,5l, etykiety starannie zaprojektowane, nie krzykliwe, aczkolwiek zwracające uwagę klienta. Kapsel w kolorach etykiet, całość idealnie współgra ze soba. Piwo widoczne na półce sklepowej mimo użytych ciemnych kolorów. [5]
Uwagi: Jak dla mnie mimo wszystko 4,25 zł to za drogo, jak na takie piwo.
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
-
Trashcan, zwróć uwagę,że porter który oceniasz nie jest żywiecki tylko z Cieszyna (browar zamkowy). Żywiec portera nie produkuje już conajmniej od roku.
Powienieneś ocenić to piwo:
I tak pewnie T_A lub Art ją usunie bądź przeniesieGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bardzo intensywny, sprawia, że czuć respekt przed tym trunkiem [4.5]
Piana: pojawiła się szybko, obficie. po chwili większość znikła, ale została niewielka warstwa na powierzchni i ona utrzymała się do końca. [4.5]
Zapach: miły, "głęboki" zapach. choć wyczułem lekką nutkę owocowo-octową. ale nie przeszkadza i jest niewielka [4]
Smak: mocno gorzki smak. dla mnie osobiście za gorzki. ale tak powinno być, więc jest ok [4]
Wysycenie: bez zastrzeżeń, utrzymuje się na podobnym poziomie do końca degustacji. [4.5]
Opakowanie: ładna kolorystyka, bez wodotrysków. wszystkie najważniejsze informacje zawiera. nie ma się do czego przyczepić. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.125]beware of the chicken!
Comment
-
Comment