Gab, Stout

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slavoy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2001.10
    • 5055

    Gab, Stout

    Browar Gab, Wąsocz.
    Buteleczka 0,33 zakupiona w "Peonie 6" w Łodzi
    Alk. 5,0%
    Ekstr. 13% wag.
    Pasteryzowane.
    Piana: Drobna, jak na stouta przystało, ale jednak szybko opada pozostawiając koronkę.
    Zapach: Intensywny (przedarł się przez mój katar). Typowy dla tego rodzaju Piw.
    Gaz: Mało, ale w granicach rozsądku.
    Kolor: próba żarówkowa wypadła pomyślnie. Prawie nie przejrzyste.
    Smak: Intesywny również, ale bez wodotrysków. Typowy stout mocno przypalany(?).

    Moja ocena: 5, jak na tego rodzaju wyrób znad Wisły (jedyny?). Piwo jak najbardziej godne polecenia, szkoda tylko że tak trudno dostępne.
    Dick Laurent is dead.
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

    #2
    Dostępność, dostępność i jeszcze raz dostępność..., a raczej jej brak.
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

    Comment

    • slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

      #3
      Etykieta:
      Attached Files
      Dick Laurent is dead.

      Comment

      • Czes
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.06
        • 752

        #4
        Prawdopodobnie najbliższe Stoutowi polskie piwo!

        Do barwienia brzeczki użyto, jak w Irlandii, palonego jęczmienia a nie słodu ( w tej partii piwa upalonego za mocno!). Poza tym w zacierze słody karmelowe i spory dodatek niesłodowanego owsa w formie płatków!
        Brzeczka jednak fermentowana drożdżami dolnej fermentacji i na zimno - pewno stąd brak smakowych "wodotrysków".

        Polskie browary niechętnie myslą o prowadzeniu równolegle dwóch różnych szczepów drożdży w produkcji z obawy o ich "krzyżowe zanieczyszczenie". Zwykle w browarze używa się więc tylko jednego szczepu do fermentacji wszystkiego i już.
        Wyjątkiem zdaje się być browar Belgia w Kielcach, no ale belgijska sztuka piwowarska to najwyższy poziom.

        - to własnie picie Stouta !
        O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

        Comment

        • slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5055

          #5
          Czes napisal/a

          - to własnie picie Stouta !
          eeee! Ja tam robię to troszkę wolniej.
          Dick Laurent is dead.

          Comment

          • Czes
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.06
            • 752

            #6
            Swój setny post dedykuję Stoutowi GAB'a!

            To ciekawostka zarówno dla piwoszy jak i kolekcjonerów:
            piwo warzono jak dotąd tylko dwa razy i każda jego partia miała swoją własną etykietę!!!

            drugą pokazał Slavoy; jest wzorowana na Guinnessie...

            pierwszą ilustruje załączony obrazek ( o ile zechce się załączyć ):
            Attached Files
            O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

            Comment

            • kishar
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.10
              • 1691

              #7
              Nie macie informacji czy GAB zamierza znów uwarzyć Stouta???

              Comment

              • Pinio74
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.10
                • 3881

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kishar
                Nie macie informacji czy GAB zamierza znów uwarzyć Stouta???
                Trochę stare to pytanie, ale wstawiam odnośnik do wiadomości podanej przez Arta. Być może ktoś zagląda tylko i wyłącznie na forum, a to jest informacja warta głoszenia.
                Last edited by Pinio74; 2005-04-05, 07:36.
                BIRRARE HUMANUM EST

                Comment

                • Dreamer
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.05
                  • 1576

                  #9
                  Co ze stoutem ?

                  Właśnie skończyłem krótką pogawędkę z panem w Dziale Handlowym browaru GAB w sprawie stouta.
                  No i wygląda to tak, że oni bardzo chętnie, ale nie ma kto od nich tego kupić i dystrybuować. Piwko takie jak stout nie może być piwem regionalnym i dlatego wciąż trwają rozmowy z kilkoma hurtowniami o zasięgu ogólnopolskim. Cóż, kiedy wszyscy się boją (była ponoć jakaś odważna hurtownia w W-wie ale wzięła i się zwinęła; może była za odważna?)
                  Fakt faktem, że piwka na razie nie, a co gorsza: NIE WIADOMO kiedy będzie
                  [szkoda bo nie miałem okazji, za to miałem nadzieję]
                  Blog: Piwna Brytania

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23960

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74
                    Trochę stare to pytanie, ale wstawiam odnośnik do wiadomości podanej przez Arta. Być może ktoś zagląda tylko i wyłącznie na forum, a to jest informacja warta głoszenia.
                    Ano właśnie już Dreamer napomknął - także byłem GABie - przelotem w środę - i faktycznie nic w sprawie stouta nie dygnęło i prawdopodobnie w tym roku nie dygnie...
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • arzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.06
                      • 2814

                      #11
                      W tym roku na peweno nie dygnie.
                      Jak już to 2 kwartał przyszłego roku, chociaż i to jest bardzo mgliste.
                      Szkoda
                      "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      Bractwo Piwne
                      Skład Piwa
                      Piszę poprawnie po polsku!

                      Comment

                      • kloss
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.03
                        • 2526

                        #12
                        Jak rozmawiałem niedawno z właścicielem to jest gotów w każdej chwili uwarzyć ale nie robi tego ze względu na brak potencjalnego zbytu bo browaru nie stać na ryzyko.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19270

                          #13
                          nie no to zakrawa na kpinę! albo chce albo nie chce?! jak boi się "popłynąć", to po co sieje plotki. wiadomo, że większość browarów może wprowadzić (czysto teoretycznie) nowe piwo do swojej oferty, ale robi to lub nie, wg własnego uznania. regina czy ciechanów zrobiły co zrobiły i chwała im za to a Gab Stouta jak właściciel będzie się tak dalej wahał to pewnie nie będzie wogóle.
                          Last edited by e-prezes; 2005-07-22, 10:53.

                          Comment

                          • zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

                            #14
                            Tak to nigdy nie uwarzą bo jak chcą wywołać potrzebę na rynku??? Samymi plotkami? Musi być na rynku produkt i wtedy można różnymi technikami wywołać chęć zakupu. Ja wiem, że GAB jest mały i nie stać go na jakąkolwiek reklamę ale z drugiej strony jeżeli nie zaoferują gotowego produktu to nkt w ciemno im nie powie - warzcie dla mnie 1000 hl.
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                            Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Myślę, że nie powinni się bać. Szlaki są już przetarte przez Koźlaka Ambera i Palone Okocimia (wiem, że to zupełnie inne piwa, ale dla przeciętnego piwosza są to po prostu piwa CIEMNE, a takimże jest i stout) i na pewno to piwo ma dużo większą szansę przyjęcia się na rynku niż parę lat temu. Choć oczywiście na początku choć ociupinkę reklamy by się przydało, niekoniecznie od razu w TV
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X