Van Pur, Zlaty Hrad Strong

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coldfire
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.01
    • 374

Ciekawe piwo. Jak na mocne mało treściwe. W smaku dominuje... no właśnie, nie wiem co dominuje. Jest i słód i umiarkowana słodkość, troszeczkę chmielu i pewna nuta spirytusowa (wyjątkowo delikatna), ale najbardziej zaskakuje wyraźna owocowa kwiatowość, która nadaje temu piwku lekkości i smaku. Nie jest to oczywiście tak szlachetny akcent jak w niektórych belgach albo angolach, ale i tak pozytywnie zaskakuje.
    Piwo bardzo słabo nagazowane; mimo, iż takie lubię, to mogło by mieć nieco więcej bąbelków.

Piwo jest z powrotem mocniejsze, ma 7.0% alko. Ekstraktu nie podano. Partia z datą 27.07.09.
    Last edited by coldfire; 2009-03-27, 14:20.
    Piwa i pacierza nie odmawiam

Comment

• chemmobile
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.03
      • 2168

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn. [5]
      Piana: Ładnie się prezentowała... na początku. Szybko jej ubywało praktycznie do zera. [2.5]
      Zapach: Wywoływał poczucie słodkości, jakby owocowy. [3]
      Smak: Pierwsze odczucie to słodycz. Na tyle intensywna, że maskowała ewentualną goryczkę. Ta słodkość goryczkowa wywoływała u mnie mdłości językowe po dłuższym smakowaniu. Zdecydowanie nie na mój gust. Za to dobrze maskuje ewentualny posmak etanolowy, w końcu to mocne piwo. [2.5]
      Wysycenie: Katastrofa, wg. mnie powinno być dużo większe, aby można to piwo wypić do końca. Nasycenie można porównać do tzw. wód mineralnych słabo gazowanych. [1.5]
      Opakowanie: Prezentuje się dobrze, choć czcionka i niepolskie napisy sugerują, że to piwo importowane. [4]
      Uwagi: Piwo kupione w Tesco za 2,59 zł (but. bezzwrotna). Na opakowaniu zawartość alkoholu to 7% obj. Zawartości ekstraktu nie podano.

Moja ocena: [2.825]
      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Samoglow
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2007.07
        • 606

Ocena z ARTomatu

Kolor: Niezły, miodowo - złocisty. Miłe zaskoczenie. [4.5]
        Piana: Rośnie wysoko, utrzymuje się przeciętnie długo. Opada dziurawiejąc i redukuje się do kożuszka, pozostawiając miejscami ślady. [3.5]
        Zapach: Słodki, słodowy, lekko alkoholowy. Na myśl przywiewa produkty typu super mocne np. Hammera z Głubczyc [3.5]
        Smak: Kiedyś mi nawet smakowało. Teraz już nie. Może się zmieniło. Piwo jest niepotrzebnie słodkie. Chmiel jest schowany, słodowość dość silna i trochę nienaturalna. W połączeniu z niskim nagazowaniem piwo jest zwyczajnie mdłe. Może bardzo zimne będzie lepsze, moje (około 18 stopni) nie jest smaczne. [3]
        Wysycenie: Niskie, a pod koniec prawie zerowe. Nie wiem co to za partia. [2.5]
        Opakowanie: Nie podano ekstraktu, opakowanie także może wprowadzić laika w błąd, że to czeskie piwo. [4]
        Uwagi:

Moja ocena: [3.325]

Comment

• granat862
          • 2004.12
          • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemne złoto. [4.5]
          Piana: Drobnopęchezykowa, wysoka szybko opada do cienkiej warstewki która utrzymuje sie przez dłuższy czas. [4]
          Zapach: Słodowo-chmielowy, ani nie powala na kolana ani nie odrzuca przeciętny. [3.5]
          Smak: Słodowa słodkość z silną goryczką ujawniajaca się pod koniec. [4]
          Wysycenie: Wysokie, mi pasuje do tego piwa. [4.5]
          Opakowanie: Nieciekawa etykieta w dodatku styklizowana tak że na pierwszy rzut oka wyglada na czeskie piwo, kapsel z logo browaru [3]
          Uwagi: Spodziewałem się czegość trudnowypijalnego a tu miałem do czynienia z całkiem przyzwoitym jasnym mocnym piwem i to za 2,55 w Kauflandzie.

Moja ocena: [3.825]
          Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• Mario_Lopez
            • 2009.08
            • 991

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mocna herbatka. [4]
            Piana: Znika po kilkunastu sekundach, nie zostawiając po sobie śladu, nawet nie oblepiając szkła [2]
            Zapach: Na pierwszym planie słód, i troszkę mniej intensywny zapach chmielu. [4]
            Smak: Silny słód, następnie odrobina chmielowej goryczy, a na końcu delikatnie wyczuwalny alkohol. [3.5]
            Wysycenie: Słabiutkie... [2]
            Opakowanie: Kolorystyka etykiety czarno - złoto - czerwona, schludnie wyglądająca, niestety brak podania ekstraktu... [3.5]
            Uwagi: Moje 3 podejście do tego piwa, i muszę powiedzieć, że jak na swoją cenę, jest całkiem, całkiem...

Moja ocena: [3.475]
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
            Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• zgnilec
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.02
              • 3

zajebisty zlaty hrad

Naprawde wyśmienite piwo! piję ten trunek pierszy raz i muszę powiedzieć, że jestem zachwycony! To piwo jest nietypowe. Aromat delikatnie imbirowy. Nie jest zbyt gorzkie, ale smakowo naprawde ciekawe. Procenty sprawiają, że piwo jest niebezpieczne

Comment

• fuliano
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2010.07
                • 1835

Kolor – bursztyn, czyli jak być powinno
                Piana – gęsta, biała, ale niestety krótko się utrzymuje, pozostaje biały pierścień na szklance
                Zapach – raczej wyrazisty słodowy
                Smak – lekko słodowy
                Wysycenie – dobre, początkowo duże z czasem maleje, ale utrzymuje się przez cały czas. Miło szczypie w język
                Generalnie całkiem dobre piwo

Comment

• Jabberwokie
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.12
                  • 12

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, dość ciemny bursztyn. [5]
                  Piana: Drobna, tworzy się dość wysoka, ale szybko opada do cieniutkiego dywanika, minimalnie oblepia szkło. [2.5]
                  Zapach: Przyjemny, słodowy, w tle nutki miodowe (?), mógłby być nieco bardziej wyraźny. [4]
                  Smak: Na początku słód, potem goryczka niestety również nieco alkoholowa. [3.5]
                  Wysycenie: Bez zarzutu. [5]
                  Opakowanie: Dość ładna, napisy po słowacku. Na kontrze trochę marketingowej ściemy pisanej gotykiem. Brak informacji o ekstrakcie, firmowy kapsel. [3.5]
                  Uwagi: Kupione w Carrefourze za bodajże 2,70 zł. Od czasu do czasu można kupić, gdy się ma pod ręką tylko koncerniaki.

Moja ocena: [3.725]

Comment

• szu29
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.04
                    • 98

Dobry browar słodki , mocny . tak na 3,8/5 Nowy Sącz TESCO 2,70zł
                    http://www.bogatyojciec.pl/?A=59337

Comment

• Feti
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.10
                      • 801

To coś piłem kiedyś jako któreś tam piwo. Byłem w stanie wskazującym, więc niespecjalnie jestem w stanie opisać swoje wrażenia. Ino tyle, że wypiłem bez oporów. Ogólnie źle mój organizm reaguje następnego dnia na piwa z Van Pura, Głubczyc i Jabłonowa ( czyści mnie i kac straszliwy). Strach testować.
                      Last edited by Feti; 2011-05-02, 22:02.

Comment

• celtyk87
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2008.11
                        • 208

Właśnie pije butelkę hrada. Muszę z przykrością stwierdzić ze wraz ze zmianą etykiety zmienił się smak i to niestety na gorsze. Obecnie smakuje tak samo jak karpackie mocne. Kiedyś był fajny słodki jak Primator Exkluziv, obecnie nie warto po niego sięgać.

Comment

• Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6396

Słodkie bez piany... ale wypite... gaz średni...
                          Zapach średnio miły... przyciężkawy... jakby trochę harnasiowy?
                          Może piłem zbyt mocno schłodzone ale cieplejsze trudniej bym wmusił...
                          Ogólnie tanio idzie w łeb... tylko po co?
                          Attached Files

Comment

• becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: bursztynowy, klarowne, odpowiedni [5]
                            Piana: biała, zwarta, gęsta, opada powoli ale zauważalnie, nie osadza się na szkle [3.5]
                            Zapach: delikatny, typowo słodowy, nie czuć alkoholu [3]
                            Smak: dość pełne, treściwe, lekka pestkowa goryczka, daleko w tle dopiero gdzieś minimalne słodowe nuty [3.5]
                            Wysycenie: minimalnie za duże [4.5]
                            Opakowanie: standardowa etykieta z dziwnym kapslem herbowym, nic rewelacyjnego [3.5]
                            Uwagi: ogólnie niezłe, do wypicia, napewno wyróżnia się spośród innych mocnych piw

Moja ocena: [3.45]
                            Attached Files
                            Last edited by becik; 2012-02-20, 17:13.
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• InPivoVeritas
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.02
                              • 43

Ocena z ARTomatu

Kolor: Dosyć ładny bursztynowy. [4]
                              Piana: Średnia, opada troszeczkę za szybko, prawie się nie osadza. DosyĆ nieprzyjemna konsystencja. [3.5]
                              Zapach: TrochĘ zajeżdża alkoholem i masłem. Raczej nie zachĘca [3]
                              Smak: Prawie brak goryczki, sŁodkawy. Tu nie czuĆ tak alkoholu, za to doŚĆ wyraŹny posmak masła. [3.5]
                              Wysycenie: Koncernowo przesadzone. [3]
                              Opakowanie: Srednie. Minus za maŁo informacji. MoŻe laików wprowadzić w błąd slowackimi napisami. [3.5]
                              Uwagi: Piwo ogÓlnie bardzo średnie, choć znowu nie takie złe jak na. koncernowego stronga. Szkoda maŚlanych nut i denerwujĄcej sŁodkawoŚci.

Moja ocena: [3.325]
                              Kiedyś stworzę sobie własne piwo. Z dz***ami i blackjackiem!

Lubię piwo i bobo-fruty.

Comment

Przetwarzanie...
                              X