Krajan, Mocne Bawarskie
Collapse
X
-
Piłem dziś w parku prosto z butelki bo zrobiło się troszkę cieplej
Piwo zupełnie przywoite, chyba jak wszystkie wyroby Krajana, ale dużo w tyle za irlandzkim. Nie wiem co ono ma wspólnego z Bawarią.
W każdym razie w smaku jak na 14 dość łagodne, zupełnie nie wyczułem alkoholu, zostawia miły posmak na języku. Było chybo mocno gazowane, bo bardzo chciało mi się po nim bekaćwww.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Comment
-
-
-
To wciąż bardzo dobre piwo, a brak gazu wcale nie przeszkadza. Bączek za 1,45 kupiony w sklepiku osiedlowym w Nakle po długich poszukiwaniach. To że w Trzeciewnicy w sklepie nie ma wyrobów Krajana jestem w stanie zrozumieć, bo pewnie pracownicy mają deputat od browaru, ale że w Nakle Krajana prawie nie ma to skandal.
A piwo gorąco polecam5470 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Baczek nadesłany (oczywiście) przez Latarnika.
kolor- ładny, bursztynowy
piana- w miarę do końca sie trzyma lecz chudnie w sekundzie
CO2- widać fajnie lecz za bardzo czuć
zapach- słodowy, lekko kwaskowy
smak- taki lekko słodko-kwaśny, nie goryczkowy i nie alkoholowy
opakowanie- niczym nie zachwyca, ale przynajmniej kapsel firmowy.
Po spróbowaniu Portera i Irlandzkiego spodziewałem się czegoś fajniejszego, a tu takie przeciętne mocne. Wypijalne.
Moja ocena: [3.15]zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładna bursztynowa głębia. Klarowne [4]
Piana: Początkowo jak zawsze wysoka. Do tego średnio gęsta, śnieżnobiala. Opada po ok. 2 min nie pozostawiając śladów na szklanicy. Pozostaje jedynie niewielki pierścień. [3.5]
Zapach: Zdecydowanie chmieloy nic pozatym. [3.5]
Smak: Po pierwsze nie czuć nad wyraz mocnej goryczki co zaliczam na - choć wcale się tego nie spodziewałem. Gorycz jest raczej umiarkowana. Jeśli dodamy do tego delikatnie słodki posmak alkoholowy całość tworzy całkiem przyjemny smaczek. [4.5]
Wysycenie: Ogólnie ok ale mogłoby popracować trochę nad pianą. [4]
Opakowanie: Butla 0,33 bezzwrotna. Etykieta prosta, schludna. [4]
Uwagi: Piwo godne polecenia. Nie jest to jakiś niewypał który jest sprzedawany na masową skalę. Piwo trzyma poziom który jest niczego sobie. Tak więc POLECAM.
Moja ocena: [3.975]Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowe, wg mnie nieco za ciemne [3.5]
Piana: Biała średniowysoka, niestety nietrwała. [3]
Zapach: Niezbyt intensywny - słodowo - karmelowy, nieco toffi. [3.5]
Smak: Przede wszystkim wodniste, piwo o takim alkoholu i ekstrakcie powinno charakteryzować się znacznie większą treściwością. Smak przyzwoity - połączenie słodowości z goryczką chmielową (niezbyt przyjemną), lekka słodycz. Posmak krótki. [3.5]
Wysycenie: Wysycenie nieco za słabe, ale gaz w postaci drobnych bąbelków podnosi ocenę. [4]
Opakowanie: Plus za bączka 0,33, ale minus za kiepski projekt graficzny i krzywe naklejenie kontry. [3]
Uwagi: O ile nic szczególnie złego o tym piwie napisać nie można, o tyle dobrego też niewiele. Zupełny przeciętniak, wypijalny, ale nic ponadto.
Moja ocena: [3.45]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor całkiem ładny. Bursztynowy z brązowymi odcieniami. [4]
Piana: Niestety piana w moim egzemplarzu baaaardzo słaba. Szybko opadła do pierścionka ze śladami nalotu. Na szkle nie zostawia nawet śladu. [2]
Zapach: Zapach chmielowy z domieszką jakby karmelowej słodowości. Do tego dość mocno wyczuwalny alkohol. W sumie jednak jest dość dobrze. [3.5]
Smak: W smaku słodowość ze słabą nutą karmelową. Alkohol nie dominuje, nie gryzie w przełyk. Dość słaba goryczka chmielowa. Pozostaje dość przyjemny słodowy posmak. [4]
Wysycenie: Piwo prawie bez gazu. [2]
Opakowanie: Butelka 0,33dm3 SII.
Kapsel złoty.
Etykieta prosta, ale w sumie podoba mi się. Jedynie wyeksponowany napis 'Mocne' trochę psuje efekt.
Jest info o parametrach piwa. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.525]MM961
4:-)
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złotobursztynowy, taki "lekko zgaszony", ale ładny. [4]
Piana: Krótkotrwała. Nawet ładna, ale krótkotrwała. Zostaje cieniutki kożuszek... [2.5]
Zapach: Dominuje aromat słodu, choć wyczuwam także alkoholową kwaskowatość... [3]
Smak: Także tutaj słód walczy o pierwszeństwo z alkoholem. Trochę tego za dużo, jak na te parametry. Mimo tych dwóch dominujących nut w trakcie picia nabierałem uczucia dziwnej wodnistości... (?) [3]
Wysycenie: Niewidoczne, acz wyczuwalne. OK. [4]
Opakowanie: Bączek. Prostacka, choć (a może właśnie dlatego?) czytelna stylistyka. Na kontrze komplet informacji, goły kapsel. Trochę zastanawia mnie nazwa, powoli brakuje mi na rynku piwa o nazwie np. "serbochorwackie" . [3.5]
Uwagi: Kupiłem w Rodzince Bis, skuszony bączkowością opakowania, intrygującą nazwą i parametrami, stosownymi do temperatur zewnętrznych (dziś w nocy minus 22!). Da się wypić, zwłaszcza zimą, ale liczyłem na nieco więcej...
Moja ocena: [3.075]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złociste, wyraźne, ale ciut za jasne jak na mocne o ekstrakcie ponad 14. [4]
Piana: Puszysta, ale bardzo nietrwała. Po minucie nie ma śladu. [3]
Zapach: Średnio wyraźny. Ma pewną drobną naleciałość, któa sprawia, że nie jest on najlepszy. Zobaczmy dalej... [3.5]
Smak: Piwo dość "płytkie". Brak zdecydowanego słodu oraz przydałaby się leciutka, słodkawa nutka. W sumie piwo jest dość "niepełne" i nawet w porównaniu z Noteckim, które ma 12,1 jest słabe w smaku. Spokojnie do wypicia, ale bez fajerwerków. [3.5]
Wysycenie: Nie za duże, ale może być. Nawet pasuje do tego piwa. [4.5]
Opakowanie: Bardzo miły bączek z podanymi wszystkimi parametrami. [5]
Uwagi: Piwo zakupione w Browarze Krajan w Trzeciewnicy.
Moja ocena: [3.6]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemniejszy od złota, mętny, coś jak piwo miodowe [3]
Piana: Tu duży plus. Gęsta, mocna, nożem kroić można [4.5]
Zapach: Słodki, landrynkowaty, lekko karmelowy. Goryczka bardz, bardzo słabo wyczuwalna [3.5]
Smak: Niby piwo mocne, a w smaku jakieś dziwnie płaskie. Brakuje tej słodyczy wyczuwalnej w zapachu. Lekki kwasek, goryczka słabiutka, brakuje posmaków słodowych. [2.5]
Wysycenie: Słabiutkie, praktycznie niewyczuwalne [3]
Opakowanie: Bączek. Etykieta dość sztampowa. Podstawowe informacje są, plus za ekstrakt, ale nic poza tym [3]
Uwagi: Można wypić, ale raczej nie wrócę do niego. Jakoś Krajan nie przekonuje mnie do swoich wytworów.
Moja ocena: [3.125]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasny - bursztynowo-słomkowy, klarowny [3.5]
Piana: drobna, jasna, momentalnie znikająca, pozostawiająca biały krążek na obrzeżu szklanki [2]
Zapach: Dominują nuty słodowe, odrobina chmielowej goryczki a po "zakręceniu" nieco cytrynowych tonacji. [3.5]
Smak: Dominuje słód i goryczka chmielowa, dobrze stonowana. [3]
Wysycenie: Niewielkie co mnie osobiście odpowiada [4.5]
Opakowanie: Bączek jak bączek, etykieta w stylu retro - poprawna z dobrze widocznym logo tytułu [3.5]
Uwagi: Piłem świeże piwo, warzone w krajanie od paru ładnych lat. Cieszy mnie jego powrót na półki sklepowe.
Moja ocena: [3.2]
Comment
-
Comment