Podarowalem wlascicielowi z browaru w Untergreuth butelke(w swoim zbiorze ma kilka polskich butelek). Bardzo sie ucieszyl twierdzac, ze taka butela to rarytas.
Amber, Koźlak
Collapse
X
-
W koncu dorwalem tego kozlaka w czasie pobytu w domu.
Ladny brazowy kolor jak przystalo na kozlaka (4.5)
Piana niezla, drobnobabelkowa, opada w miare szybko, srednio trwaly dywanik (3.5)
Nasycenie spore jak na kozlaka (4)
Zapach owocowo-slodowo-podpalany, srednio intensywny jak na ten ekstrakt (3.5)
Smak owocowo-slodowy, troche podpalany, w posmaku owocowa goryczka, jak na 15% ekstraktu mogloby byc tresciwsze, np. Obolon Oksamitowe (14%) czy niektore niemieckie Landbiery z jeszcze nizszym ekstraktem sa porownywalne 'gestoscia' smaku (3.5). Opakowanie znakomite, stylowe, zdecydowanie sie wyroznia w tlumie (4.5)
Swietne piwko jak na nasze warunki, no ale nazwa Kozlak do czegos zobowiazuje wiec ocenialem wg miary kozlakowej
Moja ocena: [3.625]Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Koźlaczek na razie się chłodzi - kupiony w Cz-wie 4,20 zł ul. Sikorskiego - sklep piwny wybór jak napisano w innym forum b. duży. Maxymalna cena piwa za butelkę ok. 50 zł. Mam jeden komentarz do powyższych opini odnośnie piany - minimum dwie różne opinie: tu opada, tu trwa do końca - może każdy inaczej leje i do innego naczyniafANIAtic www.faktoria-ukraina.plComment
-
Kupiłem Koźlaka w sobotę w sklepie Warus w Zielonkach pod Warszawą (jakieś 5 km od skrzyżowania Górczewskiej z Lazurową w kierunku na Leszno). W ogóle wybór piw w tym sklepie moze nie tyle duży co oryginalny- oprócz standardu ze trzy gatunki z Kormorana (Irish, Cherry i Imbeer), jasne piwo z Juranda, dwa rodzaje 0,5l z Van Pura i dwa rodzaje 0,33 z Namysłowa dla jakiejś sieci (Opti czy coś)i trochę importów m in. dwa gatunki Obołonia.Comment
-
kibi napisał(a)
Kupiłem Koźlaka w sobotę w sklepie Warus w Zielonkach pod Warszawą (jakieś 5 km od skrzyżowania Górczewskiej z Lazurową w kierunku na Leszno). W ogóle wybór piw w tym sklepie moze nie tyle duży co oryginalny- oprócz standardu ze trzy gatunki z Kormorana (Irish, Cherry i Imbeer), jasne piwo z Juranda, dwa rodzaje 0,5l z Van Pura i dwa rodzaje 0,33 z Namysłowa dla jakiejś sieci (Opti czy coś)i trochę importów m in. dwa gatunki Obołonia.Comment
-
Druugi Koźlaczek, znów kupiny na Sikorskiego - to jest piwo!!!! Fakt - piana dość szybko "klęka" (ale chyba nie potrafię lać). Ustala już mi się ( ) lista piw i po pszennych (pszenicznych): Koźlak, Palm, Frater (no, bo ma smak...), (miałem wymieniać nasze Polskie - ale skąd nasze pszenne...). Konkretnie - czuję słód, wyraźnie dłużej wyprażany, kolorek jak dla daltonisty super (przepraszam Arta i e-prezesa ale się taki urodziłem), pianka - jak wyżej. Dziś piłem po raz pierwszy oficjalnie w domu, i tak jak myślałem 4 (słownie: cztery) damskie ryjki zamoczyły mi się w pianie - b.dużo ochów. Podsumowójąc (jako wielbiciel Killkeny) 5 - bo Polskie.fANIAtic www.faktoria-ukraina.plComment
-
kolor - piękny, mahoniowy, klarowne
gaz - dla mnie ciut za duzo
piana - piekna, dużą, obfita, drobna, trwała
zapach - bardzo mocny, wyczuwalny z daleka, przyjemna owocowa nutka połączona z karmelowo-słodową wonią
smak - jak na koźlaka, polskiego koźlaka - doskonały, pije się z przyjemnością, wyczuwalna pewna owocowa słodkość połaczona z leciutką goryczką
opakowanie - zdecydowana 5
bez dwóch zdań, jedno z najulepszych polskich piw
Moja ocena: [4.975]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
jedno z najlepszych obecnie piw na polskim rynku-ocena własna,do tego mogę dodać opinie klientów (kilkudziesięciu) oscylującą w przedziale dobre-b.dobre-wyśmienite!!!-brak do tej pory ocen nieprzychylnych!!!
Moja ocena: [4.7]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------
Comment
-
Nie rozumiem aż takich zachwytów nad tym piwem - proponuję spróbować - prawdziwego Koźlaka - z Juranda - prwadziwego bo o ekstrakcie 18%wag. prawdziwy koźlak, który powstał ponad 500lat temu w Einbeck w Niemczech musi mieć 16-18% ekstarktu!!!. Ten od Ambera ma tylko 15,1%wag - czyli co ??? Jest to klasyczne piwo mocne a nie Koźlak.Comment
-
EwaGryglicka napisał(a)
Nie rozumiem aż takich zachwytów nad tym piwem - proponuję spróbować - prawdziwego Koźlaka - z Juranda - prwadziwego bo o ekstrakcie 18%wag. prawdziwy koźlak, który powstał ponad 500lat temu w Einbeck w Niemczech musi mieć 16-18% ekstarktu!!!. Ten od Ambera ma tylko 15,1%wag - czyli co ??? Jest to klasyczne piwo mocne a nie Koźlak.Comment
-
Masz rację Koźlak jest naprawdę smacznym piwem, ale po jakiego w swojej recenzji używasz takich epitetów ! Robisz ferment tylko!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: przepiekna bursztynowa barwa [5]
Piana: pianka gesta [4]
Zapach: zapach ciekawy zupelnie inny niz wsrod piw typu pils [4]
Smak: smak inny dla smakoszy gleboki i porwwajacy [4.5]
Wysycenie: babelki delikatnie lechca podniebienie [4.5]
Opakowanie: bardzo oryginalne,szatansko bezbledne [5]
Uwagi: ...boskie...a raczej szatanskie...
Moja ocena: [4.325]
---------------
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: piekny, rubinowy, szczegolnie patrzac pod swiatlo [5]
Piana: taka jaka lubie, jest i nie przeszkadza [4.5]
Zapach: gut gut [4.5]
Smak: to jest to!!! mocne piwo, gorzkawe i takie... piwne [5]
Wysycenie: Dobrze sie trzyma [4.5]
Opakowanie: genialne!!! mam nawet kilka foterk!! [5]
Uwagi: Bardzo dobrze zrobione piwo o swietnym smaku
Moja ocena: [4.75]
---------------
Art, Admin
---------------Comment
Comment