Tyskie, Pilsner Urquell (lic.)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomasz_Moczarski Wyświetlenie odpowiedzi
    Z tego co pamiętam to na etykiecie widniała notka, że piwo rozlewane bodajże w Poznaniu (?)...
    Nie rozlewane, tylko warzone. I nie w Poznaniu, tylko w Tychach.
    Obecnie PU w but. 0,33l jest importowany.
    blog.kopyra.com

Comment

• kozel_czech
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2008.02
      • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny , bursztynowy - typowy dla pilsa . [3.5]
      Piana: Biała , średnio długo się utrzymuje . [2.5]
      Zapach: Ładny , chmielowy z utką drożdży . [3]
      Smak: Delikatny , bardzo mocno odczuwalna goyczka , po przełknięciu na języku czuć gorycz i lekką ostrość. [4]
      Wysycenie: Średnie. [3]
      Opakowanie: Ładne wizualnie , zachęca do kupienia. [4]
      Uwagi:

Moja ocena: [3.425]

Comment

• ARTHUR
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2338

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny kolor,a takze barwa [4]
        Piana: Niejest zbyt długo mająca swój wygłąd [2]
        Zapach: Tak jak przystało na Czeskie piwa-prawie podobny [3]
        Smak: Nie jest to samo co inne piwa czeskie.Różni sie smakiem. [2]
        Wysycenie: Na to piwo jest wsam raz [2]
        Opakowanie: Butelka ładna ozdobna,a także etykieta [4]
        Uwagi:

Moja ocena: [2.55]
        ---------------
        Ocena usunieta z rankingu.
        Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. Arthur - bardzo proszę opisuj konkretnie - i przed zamieszczeniem oceny przeczytaj ja ze dwa razy.
        Art, Admin

---------------
        Last edited by ART; 2008-02-22, 00:54.

Comment

• Tomasz_Moczarski
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2007.12
          • 182

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
          Nie rozlewane, tylko warzone... nie w Poznaniu, tylko w Tychach.
          Mogę kupić jedno i zeskanuję lub zrobię fotę na życzenie - pisze wyraźnie Poznań.
          P.S. Mówię o egzemplarzu butelkowym 0,5 z datą przydatności do lutego-marca 2008...
          Last edited by Tomasz_Moczarski; 2008-02-18, 00:42.
          koncerniak = prawie jak piwo :D
          Ostatnie testy: Minibrowar MajEr z Gliwic!
          reklama: Ski Jump Mania - fajna gra przeglądarkowa!
          Sonda prezydencka użytkowników GooglePlus

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tomasz_Moczarski Wyświetlenie odpowiedzi
            Mogę kupić jedno i zeskanuję lub zrobię fotę na życzenie - pisze wyraźnie Poznań.
            P.S. Mówię o egzemplarzu butelkowym 0,5 z datą przydatności do lutego-marca 2008...
            Bardzo proszę. To by była całkiem nowa wiadomość. Do tej pory KP zapewniała, że PU jest warzony tylko w Tychach, pod nadzorem.
            blog.kopyra.com

Comment

• Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

Nazwa miasta Poznań widnieje na kontretykiecie tylko dlatego, że mieści się tam siedziba Kompanii Piwowarskiej.
              Licencyjny Pilsner warzony jest wyłącznie w Tychach, gdzie uczyniono niezbędne dla tej produkcji inwestycje
              - nie darmo zwiemy go Pilsner Tysquell (Tys źródło)
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Wczoraj zakupiłem sobie podczas Jazzu nad Odrą lanego Pilsnera i się zaskoczyłem, był bardzo smaczny, aromatyczny, z trwałą gęstą pianą.

Ciekawe skąd ono było.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

Ocena z ARTomatu

Kolor: ładny, złoty [5]
                  Piana: drobnopecherzykowa, dość trwała, podtrzymywana przez pecherzyki CO2 [4.5]
                  Zapach: piękny, mocny, chmielowo-ziołowy [5]
                  Smak: mocny i czysty, wspaniała, mocna i smaczna goryczka, sporo słodu i chmielu [4.5]
                  Wysycenie: pracuje do końca, odtwarzając cieniutką warstwę piany na piwie [5]
                  Opakowanie: ładna, klasyczna etykieta, informacja o zaw. ekstraktu, minus za bezzwrotną butelkę i brak miejsca produkcji [3.5]
                  Uwagi: Piję to piwo często, nie zawsze jest tak dobrze, ale ostatnio poziom wyraźnie sie podniósł i wyrównał. Jest to dowód na to, że koncern, jak chce to potrafi UWARZYĆ piwo.

Moja ocena: [4.675]

Comment

• delvish
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.11
                    • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak Wyświetlenie odpowiedzi
                    nie zawsze jest tak dobrze, ale ostatnio poziom wyraźnie sie podniósł i wyrównał.
                    Ja raczej stawiam na efekt zimy. Większość piw koncernowych zimą smakuje wyraźnie lepiej. Nawet Tyskie z puszki ostatnio trafiło mi się, o zgrozo, całkiem przyzwoite
                    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• krasnal45
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2008.02
                      • 423

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja raczej stawiam na efekt zimy. Większość piw koncernowych zimą smakuje wyraźnie lepiej. Nawet Tyskie z puszki ostatnio trafiło mi się, o zgrozo, całkiem przyzwoite
                      Pilsner zawsze trzymał i trzyma dobry poziom, co do Tyskiego Gronia niestety tego powiedzieć się nie da.....od pewnego czasu jest niepijalne, bez smaku, bez aromatu, jakby rozwodnione....przykro mi o tym jako Tyszaninowi pisać ale takie są niestety fakty...

Comment

• delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krasnal45 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pilsner zawsze trzymał i trzyma dobry poziom
                        No tu to się nie zgodzę. Piję raz na jakiś czas PU i choć ostatnio faktycznie trzyma poziom, to jednak na przestrzeni ostatnich 2-3 lat wahania jakości jak najbardziej mu się zdarzały i bywał wyraźnie gorszy niż obecnie.
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krasnal45 Wyświetlenie odpowiedzi
                        co do Tyskiego Gronia niestety tego powiedzieć się nie da.....od pewnego czasu jest niepijalne, bez smaku, bez aromatu, jakby rozwodnione...
                        Z grubsza mam podobne odczucia, stąd zdziwiło mnie pijalne, konserwowe Tyskie.
                        Last edited by delvish; 2008-11-25, 09:50.
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• krasnal45
                          • 2008.02
                          • 423

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi

Z grubsza mam podobne odczucia, stąd zdziwiło mnie pijalne, konserwowe Tyskie.
                          Może w sprzedaży przypadkiem znalazła się próbka przeznaczona do degustacji....co do pilsnera może masz i racje bo porównywałem go zawsze w odniesieniu do Gronia....no wiesz, szklanka Gronia i szklanka Pilsnera

Comment

• Osmy
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.12
                            • 3

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor idealny, bez zarzutu. [5]
                            Piana: W browarze bardzo ważna jest dla mnie piana, w Pilsnerze jest dobra, ale niestety zbyt szybko opada. [4]
                            Zapach: Świetny! Od razu zachęca do pierwszego łyka. [5]
                            Smak: Jedyny w swoim rodzaju, mocno chmielowy i ta goryczka... po prostu nie do podrobienia. [5]
                            Wysycenie: Odrobinę brakuje, zwłaszcza pod koniec. [4.5]
                            Opakowanie: Jeśli sam browar jest doskonały to i opakowanie musi się wyróżniać. Zarówno butelka jak i puszka pokazuje, że nie mamy do czynienia z byle jakim piwem. [5]
                            Uwagi: Całe szczęście, że mamy na rynku Pilsnera, szkoda tylko, że odbiega od oryginału, który jest majstersztykiem w każdym calu.

Moja ocena: [4.875]

Comment

• coldfire
                              • 2008.01
                              • 374

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Osmy Wyświetlenie odpowiedzi
                              Smak: Jedyny w swoim rodzaju, mocno chmielowy i ta goryczka... po prostu nie do podrobienia.
                              Nie? No więc wiedz obywatelu, że piłeś Pilsnera podrobionego. Tysquella.
                              Last edited by coldfire; 2008-12-22, 18:17.
                              Piwa i pacierza nie odmawiam

Comment

• Osmy
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2008.12
                                • 3

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coldfire Wyświetlenie odpowiedzi
                                Nie? No więc wiedz obywatelu, że piłeś Pilsnera podrobionego. Tysquella.
                                Może więc w ogóle zmieńmy nazwe tematu na "Tysquell" ?
                                Piłem czeskiego, wiem że jest różnica jednak nie taka by Pilsner z KP był całkiem innym piwem, w czeskim wszystko wydaje się intensywniejsze, co nie zmienia faktu że "polski" Pilsner jest bardzo dobry!

Comment

Przetwarzanie...
                                X