Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez
Wyświetlenie odpowiedzi
Tyskie, Pilsner Urquell (lic.)
Collapse
X
-
"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
-
-
Goryczka jest, ale bez przesady. Jedno jest pewne IPA nie dla kolegi Lopez Mario.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Dla mnie piwo to jest zaskoczeniem in plus. Niedawno szwagier mnie podszedł, bo podał mi nic mi nie mówiąc Pilsnera i powiedział, że to polskie piwo. Nie mogłem w to uwierzyć, ale szybko się okazało, że to licencja właśnie P Urquella, którego nie piłem chyba ze trzy lata. I tu jest właśnie problem. Jak na czeskie piwo to zaledwie "może być", jak na polskie piwo to... dobrze, że na piwa na licencji nie można głosować w naszym plebiscycie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziDla mnie piwo to jest zaskoczeniem in plus. Niedawno szwagier mnie podszedł, bo podał mi nic mi nie mówiąc Pilsnera i powiedział, że to polskie piwo. Nie mogłem w to uwierzyć, ale szybko się okazało, że to licencja właśnie P Urquella, którego nie piłem chyba ze trzy lata. I tu jest właśnie problem. Jak na czeskie piwo to zaledwie "może być", jak na polskie piwo to... dobrze, że na piwa na licencji nie można głosować w naszym plebiscycie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNo to właśnie uczciłeś pożegnanie z PU. Tychy właśnie kończą/zakończyły jego warzenie.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, złoty. [4.5]
Piana: Średniobąblowa, choć nawet wysoka to opada szybko do ochronnej warstwy. Później tylko cienki pierścień. [3.5]
Zapach: Całkiem intensywny, chmielowy. W tle lekkie masełko, delikatna słodowość i momentami metaliczność, ale ogólnie do przyjęcia. [4]
Smak: Od początku silna gorycz, tło delikatnie słodowe. Zostaje wytrawny, goryczkowy posmak. Jednak da się zrobić dobre piwo w koncernowym browarze. [4]
Wysycenie: Śreniowysokie, orzeźwiające i odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Klasyczne i charakterystyczne. Choć parametry podane to duży minus za brak podanego browaru, który warzy. [4]
Uwagi: 08.08.11.
Moja ocena: [4]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasno-złoty, nie ma się do czego przyczepić. [5]
Piana: Gęsta i zwarta, opada ale dzielnie trzyma się do końca. [4.5]
Zapach: Wspaniały chmielowy aromat, po otworzeniu butelki czuć go w powietrzu niemal natychmiast. Oprócz chmielu czuć lekko słodowy zapach. Jak dla mnie ideał. [5]
Smak: Idealne wywarzenie lekkiego słodu z solidną dawką goryczki. Goryczka jest intensywna, ale jest wg mnie najlepiej skomponowaną goryczką jaką miałem okazję kosztować. Smak słodu przyjemny, lekki, z chlebowym posmakiem. [5]
Wysycenie: Duże, orzeźwiające. Dla mnie osobiście nieco za duże. [4.5]
Opakowanie: Zielona butelka ze złotą owijką. Całość bardzo dobrze się prezentuje, informacje wystarczające. [4.5]
Uwagi: Jeden z moich ulubionych pilsów. Z polskich piw nieco podobne jest kormoranowe jasne chmielone, aczkolwiek wyżej cenię goryczkę w urquellu, poza tym ten wspaniały chmielowy zapach, którego próżno szukać w polskich piwach.
Moja ocena: [4.9]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziA do piwa - w moim sklepie na wsi pojawiły się puszki 0,5l po PLN 6,35 . Kto da więcej???Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Rozdziewiczyłem własnie ostatnią puszeczkę polskiego Pilsnera, z datą do 31.08.2011r.
Ja żałuję, że przestali go u nas produkować. Rodzima wersja zawsze mi smakowała i była w dobrej cenie. Teraz szkoda mi dać 5-6zł nawet jeśli to jest czeski pilsner. Wolę w tej cenie coś regionalnego z Polski, albo inne Czechy.
Szkoda...tej genialnej goryczki polskiego Pilsnera nigdy nie zapomnęCzy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, przejrzysty, klarowny. [4]
Piana: Biała, sztywna, całkiem trwała. Koronka zostaje. [4]
Zapach: Z butelki intensywny, trochę pachnie trawą. Ze szklanki chmielowy. Standardowo. [3]
Smak: Chmielowo, ale czuć wodnistość. Nic specjalnego. [2.5]
Wysycenie: Nie za duże jak na piwo tego typu. Chyba niewysokie nasycenie nie jest atrakcyjne dla przeciętnego klienta. [2.5]
Opakowanie: Standard. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [2.975]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NTP.
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2014-01-09, 09:02.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dewasto Wyświetlenie odpowiedziKolor: Złoty, przejrzysty, klarowny. [4]
Piana: Biała, sztywna, całkiem trwała. Koronka zostaje. [4]
Zapach: Z butelki intensywny, trochę pachnie trawą. Ze szklanki chmielowy. Standardowo. [3]
Smak: Chmielowo, ale czuć wodnistość. Nic specjalnego. [2.5]
Wysycenie: Nie za duże jak na piwo tego typu. Chyba niewysokie nasycenie nie jest atrakcyjne dla przeciętnego klienta. [2.5]
Opakowanie: Standard. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [2.975]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NTP
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2014-01-09, 09:02.
Comment
-
Comment