Tyskie, Pilsner Urquell (lic.)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
    Smak: I tutaj zaczynają się schody, jak dla mnie jest prze okropnie gorzkie, aż wykrzywia twarz.
    Brzmi zachęcająco Może przez przypadek sypnęło im się za dużo chmielu? Możesz kolego podać datę przydatności do spożycia twojego egzemplarza?
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Goryczka jest, ale bez przesady. Jedno jest pewne IPA nie dla kolegi Lopez Mario.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2484

Dla mnie piwo to jest zaskoczeniem in plus. Niedawno szwagier mnie podszedł, bo podał mi nic mi nie mówiąc Pilsnera i powiedział, że to polskie piwo. Nie mogłem w to uwierzyć, ale szybko się okazało, że to licencja właśnie P Urquella, którego nie piłem chyba ze trzy lata. I tu jest właśnie problem. Jak na czeskie piwo to zaledwie "może być", jak na polskie piwo to... dobrze, że na piwa na licencji nie można głosować w naszym plebiscycie.

Comment

• kopyr
          • 2004.06
          • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
          Dla mnie piwo to jest zaskoczeniem in plus. Niedawno szwagier mnie podszedł, bo podał mi nic mi nie mówiąc Pilsnera i powiedział, że to polskie piwo. Nie mogłem w to uwierzyć, ale szybko się okazało, że to licencja właśnie P Urquella, którego nie piłem chyba ze trzy lata. I tu jest właśnie problem. Jak na czeskie piwo to zaledwie "może być", jak na polskie piwo to... dobrze, że na piwa na licencji nie można głosować w naszym plebiscycie.
          No to właśnie uczciłeś pożegnanie z PU. Tychy właśnie kończą/zakończyły jego warzenie.
          blog.kopyra.com

Comment

• skitof
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2007.11
            • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            No to właśnie uczciłeś pożegnanie z PU. Tychy właśnie kończą/zakończyły jego warzenie.
            Wiem, ale z tego powodu nie boleję.

Comment

• Kwadri
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.10
              • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, złoty. [4.5]
              Piana: Średniobąblowa, choć nawet wysoka to opada szybko do ochronnej warstwy. Później tylko cienki pierścień. [3.5]
              Zapach: Całkiem intensywny, chmielowy. W tle lekkie masełko, delikatna słodowość i momentami metaliczność, ale ogólnie do przyjęcia. [4]
              Smak: Od początku silna gorycz, tło delikatnie słodowe. Zostaje wytrawny, goryczkowy posmak. Jednak da się zrobić dobre piwo w koncernowym browarze. [4]
              Wysycenie: Śreniowysokie, orzeźwiające i odpowiednie. [4.5]
              Opakowanie: Klasyczne i charakterystyczne. Choć parametry podane to duży minus za brak podanego browaru, który warzy. [4]
              Uwagi: 08.08.11.

Moja ocena: [4]
              www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• Turing
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.07
                • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno-złoty, nie ma się do czego przyczepić. [5]
                Piana: Gęsta i zwarta, opada ale dzielnie trzyma się do końca. [4.5]
                Zapach: Wspaniały chmielowy aromat, po otworzeniu butelki czuć go w powietrzu niemal natychmiast. Oprócz chmielu czuć lekko słodowy zapach. Jak dla mnie ideał. [5]
                Smak: Idealne wywarzenie lekkiego słodu z solidną dawką goryczki. Goryczka jest intensywna, ale jest wg mnie najlepiej skomponowaną goryczką jaką miałem okazję kosztować. Smak słodu przyjemny, lekki, z chlebowym posmakiem. [5]
                Wysycenie: Duże, orzeźwiające. Dla mnie osobiście nieco za duże. [4.5]
                Opakowanie: Zielona butelka ze złotą owijką. Całość bardzo dobrze się prezentuje, informacje wystarczające. [4.5]
                Uwagi: Jeden z moich ulubionych pilsów. Z polskich piw nieco podobne jest kormoranowe jasne chmielone, aczkolwiek wyżej cenię goryczkę w urquellu, poza tym ten wspaniały chmielowy zapach, którego próżno szukać w polskich piwach.

Moja ocena: [4.9]

Comment

• Pancernik
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2005.09
                  • 9788

Cuś chyba nie teges, bo PU chyba już nie jest "podrabiany" w Polsce...
                  A do piwa - w moim sklepie na wsi pojawiły się puszki 0,5l po PLN 6,35 . Kto da więcej???

Comment

• docent
                    • 2002.10
                    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                    A do piwa - w moim sklepie na wsi pojawiły się puszki 0,5l po PLN 6,35 . Kto da więcej???
                    W spożywczaku na Targowej za 6,60. Mogliby już dołożyć te 6 grosiszy dla efektu
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• NightHawk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.08
                      • 108

w Inter Marche u mnie są po 3,75 zł czeskie

Comment

• LeoxxX
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.03
                        • 224

Jak było po 3,75 to już miałem opory by kupić ^^ a teraz 6,5 tyle co przed rewolucją w Pubie ;/

Comment

• wrednyhawran
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2010.07
                          • 1784

Rozdziewiczyłem własnie ostatnią puszeczkę polskiego Pilsnera, z datą do 31.08.2011r.

Ja żałuję, że przestali go u nas produkować. Rodzima wersja zawsze mi smakowała i była w dobrej cenie. Teraz szkoda mi dać 5-6zł nawet jeśli to jest czeski pilsner. Wolę w tej cenie coś regionalnego z Polski, albo inne Czechy.

Szkoda...tej genialnej goryczki polskiego Pilsnera nigdy nie zapomnę
                          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                          Małe Piwko Blog
                          Małe Piwko Blog na facebooku
                          Domowy Browar Demon

Comment

• Dewasto
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.01
                            • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, przejrzysty, klarowny. [4]
                            Piana: Biała, sztywna, całkiem trwała. Koronka zostaje. [4]
                            Zapach: Z butelki intensywny, trochę pachnie trawą. Ze szklanki chmielowy. Standardowo. [3]
                            Smak: Chmielowo, ale czuć wodnistość. Nic specjalnego. [2.5]
                            Wysycenie: Nie za duże jak na piwo tego typu. Chyba niewysokie nasycenie nie jest atrakcyjne dla przeciętnego klienta. [2.5]
                            Opakowanie: Standard. [4]
                            Uwagi:

Moja ocena: [2.975]
                            ---------------
                            Ocena usunieta z rankingu.
                            Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NTP.
                            Art, Admin

---------------
                            Last edited by ART; 2014-01-09, 09:02.
                            https://www.facebook.com/browarstarowiejski

Comment

• darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12568

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dewasto Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kolor: Złoty, przejrzysty, klarowny. [4]
                              Piana: Biała, sztywna, całkiem trwała. Koronka zostaje. [4]
                              Zapach: Z butelki intensywny, trochę pachnie trawą. Ze szklanki chmielowy. Standardowo. [3]
                              Smak: Chmielowo, ale czuć wodnistość. Nic specjalnego. [2.5]
                              Wysycenie: Nie za duże jak na piwo tego typu. Chyba niewysokie nasycenie nie jest atrakcyjne dla przeciętnego klienta. [2.5]
                              Opakowanie: Standard. [4]
                              Uwagi:

Moja ocena: [2.975]
                              ---------------
                              Ocena usunieta z rankingu.
                              Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NTP
                              Art, Admin

---------------
                              To piwo nie jest już warzone na licencji w Polsce. Zapewne oceniłeś czeski oryginał.
                              Last edited by ART; 2014-01-09, 09:02.

Comment

• olie
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2011.06
                                • 777

Na pewno nie piłeś Pilsnera z Tych, ocena do osunięcia.

Comment

Przetwarzanie...
                                X