Tyskie, Pilsner Urquell (lic.)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m_q
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.01
    • 94

żąleną napisał(a)
    Zastrzeżenia do Tysquella dotyczą w większości krytycznych wypowiedzi raczej smaku, a nie jakości.
    Przepraszam, czy smak to nie jeden z podstawowych wyznaczników jakości?
    Jeśli coś się nazywa "Pilsner Urquell" to powinno również smakować jak "Pilsner Urquell", prawda?
    Koncerny likwidują lokalne marki i serwują nam dziwne wynalazjki pod nazwą oryginału. Czy to nie oszustwo?

To samo zrobił Heineken ze "Zlatym Bazantem" - wystarczy zrobić ślepą próbę oryginału i podróbki z leżajska (ja zrobiłem).

Comment

• ATN
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.07
      • 3

oczywiście smak to podstawowy i najważniejszy wyznacznik jakości, co nie ozncza, że jedyny...

Comment

• ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23928

obaj się mylicie. nie ma takiego prostego przełożenia. jednakże dyskusję na temat korelacji smak-jakość proszę kontynuować w odpowiednim wątku (i nie jest to niniejszy wątek).
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• piwożłopiks
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2004.08
          • 17

prawdziwe piwo!!
          najbardziej wykwintne z napojów chmielowych jakie pilem charakteryzuje sie niezwykle przyjemnym posmakiem goryczy w ktorym tak gustuja przeciez prawdziwi faceci, piekny kształt butelki nie ma sobie równych, zapach tego piweczka przyprawia mnie o uczucie rozkoszy nieporónywalne z zadnym inym browarkiem, piwko jest dla prawdziwych koneserów gdyz trudno jest nim naprawde zalac robala potzrebne bylo by do tego z 20 butelek tegoż nektaru, waznym plusem jest ze piweczko owo o czym wiedzą tylko wtajemniczeni zawiera w sobie naturalnego pochodzenia feromony ktore przyciagaja kobiety bez wzgledu na wiek

Moja ocena: [4.975]
          ---------------
          Ocena usunieta z rankingu.
          Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
          Art, Admin

---------------
          piwo piwoo piwooo, i piwoooo i wódaaaa

Comment

• master_luki
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.02
            • 154

ATN napisał(a)
            LOL, przed wydaniem licencji Browarom Tyskim na produkcje Pilsnera, ekspreci z browaru w pilznie testowali jego jakość. Okazało się, że tyski Pilsner wypadł lepiej od Pilsnera z Pilzna.

Taa.. oryginał, to oryginał - buahaha :P
            Widocznie nie pili oryginalnego Pilsnera z Pilzna

Comment

• Chris
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.05
              • 812

Kolorek jasny,zloty.Nasycenie nieco za małe.Smak przyzwoity,goryczkowy z małą nutką owocową.Zapach extra chmielowy-jak dla mnie wzorcowy.Opakowanie:ładna zielona butelka,etykieta też zielonazłota folia na kapslu,daje to "coś" wyglądowi

Moja ocena: [4.35]
              chickkiller :)

Comment

• Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

O opakowaniu ciężko za wiele powiedzieć - po prostu klasyczne i świetnie rozpoznawalne. Wzór, że prostota może być ładna.
                Kolor - klasycznie pilzneński
                Zapach silny, słodowy, bez żadnych nieprzyjemnych nutek.
                Piana średnio wysoka, gruboziarnista, opada dość szybko, ale zostaje kożuszek.
                Nagazowanie dobre.
                W smaku czuć przede wszystkim miłą goryczkę, w tle gdzieś się kryje posmak słodowy, potem na przód wysuwa się smak chmielu. Bardzo podoba mi się zrównoważenie poszczególnych elementów smaku Pilsnera.
                Wiadomo, oryginał to nie jest, ale na tle całej polskiej masówki jest to jeden z jasniejszych punktów.

Moja ocena: [3.975]

Comment

• josephe
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2004.02
                  • 12

Zapach - nie ważne czy podróbka czy orginał moim znaniem nie za ciekawy.
                  Smak - W pierwszej kolejności czuć gorycznę następnie głęboki słodowy smak.
                  Kolor - ładny ciemnżółty.
                  Wiele na tym forum naczytałem się na temat oryginału i podróbki i musze stwierdzić że pilsner to pilsner. Pewnego razu po powrocie ze słowacji przywiozłem parę butelek "oryginalnego plisnera" i sugerując się wypowiedziami na temat ryginalnego" pilsnera musze stwierdzić że zawiodłem się:
                  - negatywne gdyż spodziewałem się czegoś 100 razy lepszego.
                  - pozytywnie gdyż to smak tego pilsner którego zawsze kupowałem w polskich sklepach.
                  Pilsner to najlepsze piwo jakie ludzie uważyli i nie ma znaczenie w jakim kraju go zacierają.
                  Ogólnie: 4,832

Comment

• Krzysztof
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.04
                    • 1689

josephe napisał(a)
                    Zapach - nie ważne czy podróbka czy orginał moim znaniem nie za ciekawy.
                    Smak - W pierwszej kolejności czuć gorycznę następnie głęboki słodowy smak.
                    Kolor - ładny ciemnżółty.
                    Wiele na tym forum naczytałem się na temat oryginału i podróbki i musze stwierdzić że pilsner to pilsner. Pewnego razu po powrocie ze słowacji przywiozłem parę butelek "oryginalnego plisnera" i sugerując się wypowiedziami na temat ryginalnego" pilsnera musze stwierdzić że zawiodłem się:
                    - negatywne gdyż spodziewałem się czegoś 100 razy lepszego.
                    - pozytywnie gdyż to smak tego pilsner którego zawsze kupowałem w polskich sklepach.
                    Pilsner to najlepsze piwo jakie ludzie uważyli i nie ma znaczenie w jakim kraju go zacierają.
                    Ogólnie: 4,832
                    Piwo się "WARZY". Ważyć to można beczki z piwem.
                    Last edited by Krzysztof; 2004-12-27, 11:00.
                    Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                    www.twojmalybrowar.pl

Comment

• josephe
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2004.02
                      • 12

Moim skromnym zdaniem beczek się nie waży!

Comment

• Krzysztof
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.04
                        • 1689

josephe napisał(a)
                        Moim skromnym zdaniem beczek się nie waży!
                        I tu nie masz racji. Waży się je żeby wyeliminować z produkcji beczki nie napełnione do objętości nominalnej w celu uniknięcia reklamacji ilościowej.
                        Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                        www.twojmalybrowar.pl

Comment

• josephe
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2004.02
                          • 12

hehe no wygrałeś.

Comment

• mohylek
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2005.02
                            • 37

dawno nikt nic nie pisał nt. pilznera.
                            Od dłuższego czasu jakościowo doskonałe i wspaniale rozpoznawalne w smaku. Dla mnie to najlepsze piwo tworzone (odtworzone?) w Polsce. Przede wszystkim olśniewający zapach, potem charakterystyczny smak z wybijającą się goryczką, piękny kolor i elegancka butla.
                            Piwna strona Pragi:
                            http://www.praskie-gospody.siec.com.pl

Comment

• Planet
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2005.05
                              • 3

Ocena z ARTomatu

Kolor: Wg mnie wzorcowy kolor w tej klasie piw. [5]
                              Piana: Odrobinę za szybko opada. [4]
                              Zapach: Aromat również wzrocowy. Silnie wyczuwalny chmiel. [5]
                              Smak: Tak powinno smakować piwo. Goryczka pojawia się w odpowiednim momencie. [5]
                              Wysycenie: Nasycenie w normie. [4]
                              Opakowanie: Bardzo ładne opakowanie. Szczególnie sreberko na szyjce i kapslu dodaje uroku. Kapsel jednak bez żadnych nadruków. [4]
                              Uwagi:

Moja ocena: [4.8]

Comment

• Czes
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2001.06
                                • 752

[QUOTE=mohylek]
                                Dla mnie to najlepsze piwo tworzone (odtworzone?) w Polsce.QUOTE]

Krótko mówiąc: dla mnie też!

A zważywszy jakość wsadu surowcowego i czasochłonny sposób warzenia (dekokcyjny) warte tej nieco wyższej niż przeciętna ceny.
                                Amerykanie powiadają: "życie jest zbyt krótkie by pić piwo byle jakie".
                                O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

Comment

Przetwarzanie...
                                X