Jabłonowo, Mocne (PET)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szostak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.02
    • 1176

    Jabłonowo, Mocne (PET)

    To nie jest to samo mocne jabłonowskie piwo już poddane pod dyskusję. To coś nowego, ze w zględu na inne dane techniczne i nowatorskie opakowanie.
    Ekstrakt 12,1 %
    Alkohol 7,2 %
    Butelka PET 1 litr.
    Zakupione w sklepie forumowicza sklep-piwowara.
    Smak bardzo przyjemny; jeden z lepszych wśród piw zwanych mocnymi.
    Dziwi poziom ekstraktu właściwy raczej piwom jasnym pełnym.
    Mocne jednak jest; czuje się to.
    KOMPLETNY BRAK GAZU
    Jednak ten brak dla mnie wcale nie był jednoznacznym mankamentem. W przypadku klasycznego piwa jasnego byłby to czynnik dyskwalifikujący. Tutaj-nie. Odgazowanie sprawia, że coś w tym piwie jest. Nie jestem jednak jeszcze pewien, czy to coś to jest plus, czy minus. Muszę spróbować jeszcze raz.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    #2
    albo to pomyłka z tym ekstraktem, albo...
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • szostak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.02
      • 1176

      #3
      Nie, to nie pomyłka. Kilka razy sprawdzałem na etykiecie, bo też nie chciałem uwierzyć. Wcześniej w temacie piwa w petach te same dane podał Cooper, więc raczej nie jest to pomyłka w druku, bo by zdążyli zmienić. No, chyba że browar podaje niepawdziwe dane dla zmylenia przeciwnika

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23960

        #4
        domyślam się że nie pomyliłeś się w odczytaniu tej informacji, może niech Czes się wypowie nt. możliwości uzyskania tak wysokiej zawartości alkoholu w piwie o takiej ekstraktywności.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • pulas
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.08
          • 965

          #5
          Zdaje sie, że takie proporcje nie są zgodne z Polską Normą.. Tak przynajmniej wynikało z dyskusji:http://www.browar.biz/forum/showthre...ighlight=norma
          pułaś
          ---------------------------------
          "(...)W kącikach flechtów wieczór już
          Lśni jak porzeczka krwawa
          Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
          I między bajki wkładam"

          Comment

          • szostak
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.02
            • 1176

            #6
            Skoro jestesmy przy Normie...to normuje ona zależnosć między stężeniem brzeczki podstawowej wyrażanej w % wag. a stężeniem alkoholu.
            I tak dla stężenia brzeczki w zakresie 10,1 - 11,0 % piwo może mieć 3,3 - 5,5 % alkoholu.
            Brzeczka 11,1 - 12,0 % to alk. 3,5 - 5,7 %
            Brzeczka 12,1 - 13,0 % to alk. 4,2 - 6,2 %
            Brzeczka 13,1 - 14,0 % to alk. 4,5 - 6,8 %
            Brzeczka 14,1 - 15,0 % to alk. 4,8 - 7,0 %
            Brzeczka 15,1 - 16,0 % to alk. 5,3 - 7,8 %, itd.
            To cytat z postu Czesa
            Wynika więc z tego, że w Jabłonowie albo coś naciągnęli, albo wyhodowali drożdże przetwarzające wodę na alkohol, albo dolewają spirytusu.

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #7
              To piwo zostało wyprodukowane w oparciu o normę zakładową, a nie PN. W prawym dolnym rogu etykiety znajdziecie zapis: ZN-1/2002/PWO.
              PWO oznacza zapewne skrót od piwo wysoko odfermentowane ale mnie kojarzy się to z piwem niekompletnym
              W browarze stosuje się dodatków enzymów, których normalnie nie ma w słodzie, a które są w stanie hydrolizować dekstryny brzeczki do fermentowalnych cukrów prostych . Skutek to głębokie odfermentowanie: więcej alkoholu i mniej ekstraktu resztkowego w piwie. Takie piwo najprawdopodobniej będzie smakowo puste, bo dekstryny są nosnikami różnych substancji aktywnych smakowo, a same stanowią o pewnej tresciwosci, gęstosci piwa.
              Pierwszym wysokoodfermentowanym piwem Jabłonowa był Imperator.
              W te wysokie odfermentowania można zresztą troszkę powątpiewać; browar w Jabłonowie od dawna lubi czarować swoich klientów "dużymi liczbami" i o to chodzi przede wszystkim.
              Z brzeczki o stężeniu 12,1 % wag. teoretycznie można otrzymać roztwór (bo trudnoby to nazwać piwem) zawierający do 7,5 % obj. alkoholu.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • szostak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.02
                • 1176

                #8
                Spróbowałem jeszcze raz, dodatkowo dzieląc butelkę na pół. O ile wrażenia z pierwszej połowy zblizone do poprzednich, czyli że coś w tym jest, o tyle druga polowa, wypita następnego wieczora kompletnie nie smakowała. Wyprana nie tylko z gazu, ale i smaku.
                Wniosek 1: to piwo należy pić za jednym pociągnięciem, albo wcale.
                Wniosek 2: jeśli wszystkie piwa w petach będa takowe, to jestem spokojny; przyjmą sie tylko wśród tych, którzy piwem chcą się urżnąć.

                Comment

                • Viktor
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  🍼
                  • 2002.04
                  • 617

                  #9
                  Jabłonowo, Mocne (PET)

                  Wyraźny smak alkoholowy ( 7,2 %, e.v. 12,1 st), ładny kolor jasnobursztynowy, gazowanie małe, piana lekko kremowa , szybko znika.
                  Za 1 litr cena 3,8 zł. Powinna być kaucja za te butelki , bo pseudopiwosze masowo wurzucją je tam gdzie chcą.
                  Etykieta w tonacji zielonej - przy odkejaniu pokrywa się białym nalotem. Czy ktoś wie jak temu zaradzić ?

                  Comment

                  • Viktor
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    🍼
                    • 2002.04
                    • 617

                    #10
                    Jabłonowo, Mocne (PET)

                    Dodatkowo zamieszczam scan etykiety
                    Attached Files

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

                      #11
                      baaardzo proszę o dodawanie etykiet pochodzących z akualnie warzonych piw do działu kolekcjonerskiego!
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Viktor
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🍼
                        • 2002.04
                        • 617

                        #12
                        Jabłonowo, Mocne (PET)

                        W butelkach plastikowych pojawiło się też MOCNE trochę bardziej mocne - etykieta czerwona ( 8,1 % , e.v. - 14,1 st.). Mimo , że nie przepadam za mocnymi piwami, to jednak MOCNE - mocniejsze było smaczniejsze od MOCNEGO (etykieta zielona), zachowując pozostale jego cechy.
                        Cena 4,1 zł za 1 l.
                        Etykieta po odklejeniu pokrywa się białym nalotem.

                        Comment

                        • gumball
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.06
                          • 119

                          #13
                          pilem, dobre

                          W Championie (dawne globi) na bemowie w wwa piwko to jest w cenie 3.30 za litr co skutecznie mnie skusilo do degustacji.8.1% w zimowy wieczor dobrze dziala i smak tez mi podszedl, niestety oproznilem butelczyne pijac bezposrednio z peta takze nic o kolorku nie powiem. za to bedac na dzialce w wakacje spotkalem sie z butelka 0.33 mocnego, rowniez pozytywne wrazenie.
                          piwo - to lubię!

                          Comment

                          • becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍼🍼
                            • 2002.07
                            • 14999

                            #14
                            Odp: pilem, dobre

                            gumball napisał(a)
                            niestety oproznilem butelczyne pijac bezposrednio z peta
                            Gumball - jesteś Mistrzem
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                            Comment

                            • pjenknik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 3388

                              #15
                              To jest prawdziwy hardcore. Ja nigdy nie byłem taki twardy. Moje gratulacje.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X