Kormoran, Olsztyńskie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisto-miodowy. Delikatnie opalizujący. [4]
    Piana: Po dobrym wrażeniu na początku całkiem szybko redukuje się do szumowiny, a ostatecznie do mikro archipelagu wysepek. [3]
    Zapach: W zapachu słodowość z chmielową podbudową. Nie jest źle. [4]
    Smak: Smak całkiem przyjemny, choć dość mało złożony. Zbudowany ze słodów i lekkiej goryczki. Finisz niezobowiązujący, stonowana goryczka chmielowa. [4]
    Wysycenie: Przyzwoite. Nie zwróciło mojej uwagi. [3.5]
    Opakowanie: Udane, choć finezji raczej nie można mu zarzucić. Krawatka i kapsel firmowy. Ekstrakt podany, skład w sumie też. Swoistą esencją jest tekst z kontretykiety: "piwo w piwie...i nic poza tym" [4]
    Uwagi: "Piwo w piwie... i nic poza tym"...
    W sumie sympatyczne piwo sesyjne. Przesiadka z 0,33 na 0,5 to taka trochę nobilitacja. Ale też i prawdą jest, że lagery z Kormorana trzymają (z pewnymi, okazjonalnymi wyjątkami) dość przyzwoity poziom.

Moja ocena: [3.875]
    Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2012-03-31, 23:43.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Tapir
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.10
      • 730

Ocena z ARTomatu

Kolor: Dość jasne złoto, klarowny. [4]
      Piana: Wysoka, dość gęsta, dość szybko opada lekko oblepiając ścianki kufla. [3.5]
      Zapach: Średnio intensywny, słodowy z wyraźnie ziarnistą nutą, lekki chmiel. [3.5]
      Smak: Podobnie jak w zapachu dominuje słód z lekkim zbożowym akcentem, goryczka wyczuwalna ale zbyt delikatna. Plus za to, że piwo nie ma żadnych niepożądanych posmaków. [3.5]
      Wysycenie: Bardzo dobre. [5]
      Opakowanie: Lubię prostotę więc przypadło mi do gustu. Ekstrakt i skład podany. [4.5]
      Uwagi: Piwo ma teraz 12,5% ekstraktu i 5,2% alk.

Kupione za 3,90zł w Piwonii.

Niezłe piwo, oczywiście wolałbym odwrotne proporcje słodowości i chmielu w smaku i zapachu ale źle nie jest. Z tą ceną niestety łapie się w przedział, w którym można już przebierać w porządnych czeskich dwunastkach a z nimi bez wątpienia przegra.

Moja ocena: [3.65]
      Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• Czapayew
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.10
        • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnosłomkowy, lekko wpadający w złoto, klarowny. [4]
        Piana: Duży plus - gęsta, wonna, długo się utrzymuje. [4.5]
        Zapach: Zdecydowana nuta chmielowa, lekkie akcenty słodowe. [4]
        Smak: Dość zdecydowana goryczka, ale nie przesadzona. Do tego nuty słodowe, po koniec lekko słodkawe. [4]
        Wysycenie: Dobre - bąbelkuje dość długo i gęsto. [4]
        Opakowanie: Mnie przypadł do gustu "Olsztyn by night". Przyciąga wzrok w swej prostocie. Kapsel firmowy. [4.5]
        Uwagi: Kupione w Katowicach na Mariackiej. Zdecydowanie poprawne piwo, z tendencją do dobrego. Do powtórzenia.

Moja ocena: [4.075]
        "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
        www.piwnekapsle.net

Comment

• Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
          poprawne, pijalne piwo, ale niestety nic nowego nie wnosi.
          A po co ma coś wnosić? To jest zwykłe piwko sesyjne, jak dla mnie takie tradycyjne polskie jasne. Trochę się bałam, że coś namieszają w związku ze zmianą szaty, ale chyba receptura została ta sama. Po prostu - zwykłe, fajne piwko
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            A po co ma coś wnosić? To jest zwykłe piwko sesyjne, jak dla mnie takie tradycyjne polskie jasne. Trochę się bałam, że coś namieszają w związku ze zmianą szaty, ale chyba receptura została ta sama. Po prostu - zwykłe, fajne piwko
            No zgadzam się, że to jest zwykłe fajne piwko. Chodzi mi o to, że jest mnóstwo podobnych zwykłych fajnych piwek na rynku, a nawet w portfolio samego Kormorana jest wiele piw podobnych smakiem do Olsztyńskiego, więc nieco nudne staje się ich ciągłe powielanie.

Być może moja uwaga znalazła się w niewłaściwym wątku, bo to akurat jest tylko nowa odsłona starego piwa, więc rewolucyjnych zmian być nie mogło, jednak w szerszym kontekście ostatnie wyczyny Kormorana są nudnym odtwarzaniem sprawdzonych patentów (piwa smakowe i strongi), podczas gdy inni zaczynają się bawić w co raz to ciekawsze style (chociażby Lwówek, czy Jabłonowo). Niegdyś mój ulubiony Kormoran od pewnego czasu zostaje w tyle i to mnie boli.
            Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2012-04-04, 23:45.
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

Comment

• lzkamil
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty [5]
              Piana: wysoka, sztywna i całkiem trwała, zostawia dywanik do końca picia [4]
              Zapach: słodowo-zbożowy, chmielowy, wyraźny [4]
              Smak: słodowo-chlebowy z bardzo solidną chmielową goryczką, w długim posmaku chlebek z goryczką [4]
              Wysycenie: umiarkowane [5]
              Opakowanie: ładna prosta grafika, wszystko podane, zwrotna flaszka [4.5]
              Uwagi:

Moja ocena: [4.125]
              Lepszy jabol pod okapem
              niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno złocisty, odpowiedni dla dwunastki, idealnie klarowny [5]
                Piana: Lekko dziurawy dywanik utrzymuje się do końca, oblepia ścianki kufla. [4]
                Zapach: Słodowy, a nawet słodkawy, z lekkim chmielem. [3.5]
                Smak: Raczej słodowe, z lekką goryczką. Przyjemne [4]
                Wysycenie: Niezbyt wysokie, optymalne. Utrzymuje się do końca degustacji [5]
                Opakowanie: Prosto, schludnie. Wszystkie ważne informacje podane [4]
                Uwagi:

Moja ocena: [3.925]
                JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Mikko
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2008.12
                  • 583

Pełny ale ciężki słodowy smak. Aż musiałem sprawdzić czy to piwo ma rzeczywiście 5,2% a nie 6%. Irytująca w polskich piwach tępa słodkawość. Jak dla mnie, niby ok, ale jak każe piwo z Kormorana, bez emocji.

Comment

• leona
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2009.07
                    • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowo-złoty. Wydaje się nieco za jasny. [4]
                    Piana: Biała, drobniutka, kilkucentymetrowa czapa, powoli redukująca się i znacząca kufel. Na dnie zostało więcej niż obręcz. [4.5]
                    Zapach: Bardzo apetyczny. Słodowo-zbożowy z delikatnym, chmielowym akcentem. Po ogrzaniu niepokoiły kwaśnawe nuty. [4]
                    Smak: Przede wszystkim goryczkowe, dopiero w drugim planie kwaskowate. Nieco zbyt wodniste. Ogólną ocenę obniża chropowatość i ordynarność goryczki. [3.5]
                    Wysycenie: W dobrej normie. [4]
                    Opakowanie: Szkoda, że nie popracowano nad starą etykietą. Ta mnie nie przekonuje ale wobec pełnej informacji, kapsla i butelki zwrotnej musi być pozytyw. [4]
                    Uwagi: Obniżająca ocenę wodnistość, latem może paradoksalnie stać się atutem tego piwa. Już teraz wypiłem je ze smakiem choć bez zachwytów.

Moja ocena: [3.85]

Comment

• Rzeszowiak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2009.04
                      • 1597

O ile kiedyś bardzo chwaliłem olsztyńskie w wersji 0,33 l, tak teraz to piwo znacznie obniżyło loty. Z tego co pamiętam w wątku o Browarze Kormoran jest to nowe piwo, pozostała tylko nazwa.

Generalnie piwo nie wyróżnia się niczym szczególnym wśród przeciętnych polskich lagerów. Ja tam żadnej goryczki w nim nie zauważyłem. Smak wybitnie słodowy, na plus ładna drobnoziarnista piana.

Moja ocena: 3.

Nie warte swojej ceny.

Comment

• forra6
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2008.11
                        • 413

Mnie również to piwo nie zachwyciło. Wypiłem 4 butelki, jako że w Jaśle wybór niewielki i tylko w jednym sklepie. Piwo bardzo przeciętne, zupełnie się niewyróżniające, kupione po 2,99 bodajże (max 3.49). W każdym razie smakowo nie powala, nie sądze żebym powtórzył w przyszłości.
                        Don't trust nobody, It will cost you much too much
                        Beware of the dagger, It caress you at first touch
                        O, all small creatures, It is the twilight if the gods

Comment

• Kwadri
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2009.10
                          • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny. [4]
                          Piana: Wysoka, drobnobąbelkowa. Po kilku minutach opada do grubego kożucha. Później niepełna warstwa i zostawia spore firanki. [4.5]
                          Zapach: Nawet przyjemny, słodowo-chmielowy. W tle niestety trochę warzyw. Po ogrzaniu bardziej słodowy, w tle pojawia się delikatna zbożowość. [3.5]
                          Smak: Delikatnie słodowy początek z minimalną kwaskowością. Raczej szybko dociera goryczka, nieco przeważa w finiszu, ale nie zaszkodziłoby, gdyby była mocniejsza. W tle lekko zbożowe posmaki. [4]
                          Wysycenie: Średnie, ku nieco wyższemu. Dla mnie nieco za małe. [3]
                          Opakowanie: Jak na Kormoran proste, ale i tak dużo ładniejsze od poprzedniej szaty. Parametry podane, firmowy kapsel. [4]
                          Uwagi: Solidne piwo, ale raczej jednorazowy zakup. 19.09.2012.

Moja ocena: [3.825]

Comment

• zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemne złoto, klarowny. Tak lubię! [4.5]
                            Piana: Początkowo wielka i czapowata, powoli opada znacząc szkło. Cienki kożuszek zostaje do końca. [4.5]
                            Zapach: Czysty, słabo słodowy i równie słabo chmielowy. Cień dwuacetylu ale całkiem na miejscu. Przyjemnie się wącha. [4]
                            Smak: Dość pełne, lecz nie słodkie. Goryczka na poziomie raczej niskim, ale wyrazista. Wchodzi jak złoto. Płynne złoto. [4.5]
                            Wysycenie: Idealne. Po prostu idealne. Trzyma się do końca na poziomie orzeźwiającym. [5]
                            Opakowanie: Wszystko jest ładnie opisane, jakkolwiek można podnosić, że wzornictwo Kormorana trochę się opatrzyło. [4.5]
                            Uwagi: Bardzo przyjemny jasny lager. Do wielokrotnego powtórzenia.

Moja ocena: [4.35]
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• maciek6
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 14

Nie znam poprzedniej wersji Olsztyńskiego, obecna ma charakter głównie słodowy, żeby nie napisać słodkawy, jedynie krótko po przełknięciu pojawia się akcent goryczkowy, po chwili ustępuje jednak lekko rozgrzewającej słodyczy. Olsztyńskie jest trochę za słodkie, po skończeniu szklanki nawet myślałem, żeby czymś je popić, na plus można zaliczyć zgrabną, dość trwałą pianę. Kupiłem za 3,90 (Piwonia).

Comment

• Browar-Besko
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2011.06
                                • 317

Przyzwoite NORMALNE piwo do picia !
                                Smak chmielowo-goryczkowy z nutą orzechów włoskich. Piana gęsta i dość długo się utrzymuje. Piękny złoto-bursztynowy kolor, jak widać na zdjęciu.
                                Cena 3,90 zł.
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X