Już na Forum wspominano o piwie Zimowym z Żywca ale przy okazji innej marki żywieckiej. Czy ktoś pamięta te warzone tylko w sezonach 99/00 i 00/01 piwo. Tradycja warzenia piw zimowych sięga drugiej połowy XIX wieku. Obecnie poza Żywcem w Polsce nikt nie próbował tego robić ale np. w USA piwa takie się warzy. Miałem ostatnio okazję degustować piwo zimowe z browaru Samuel Adams w Bostonie. Pychota. Polecam wszytkim!!!
Żywiec, Zimowe
Collapse
X
-
Re: Piwo Zimowe
Żywiec napisal/a
Już na Forum wspominano o piwie Zimowym z Żywca ale przy okazji innej marki żywieckiej. Czy ktoś pamięta te warzone tylko w sezonach 99/00 i 00/01 piwo. Tradycja warzenia piw zimowych sięga drugiej połowy XIX wieku. Obecnie poza Żywcem w Polsce nikt nie próbował tego robić ale np. w USA piwa takie się warzy. Miałem ostatnio okazję degustować piwo zimowe z browaru Samuel Adams w Bostonie. Pychota. Polecam wszytkim!!!
a jesli tak - to gdzie bedzie sie mozna na nie zalapac.
W najlepszym wypadku uda mi sie przyjechac na gielde w czerwcu, czyli bedzie "po ptokach". Jedyna mozliwosc, ze mi ktos
przechowa (o ile pasteryzowane i butelka bedzie owinieta w drut kolczasty) Sporo tych trudnosci po drodze, ale sadze, ze probowac je pokonac - zawsze warto.
-
-
Niestety browar ku zmartwieniu wielu piwoszy w tym sezonie nie uwarzył Zimowego Chyba trzeba poczekać kilka lat aż top-menagment polskiego piwowarstawa zrozumie, że rynek piwa zrobił się cholernie nudny i zdecydyją się na produkcje piw specjalnych, jak choćby piwa Zimowego.
Comment
-
-
to jest dziwne, bo piwo zimowe nie wybiega zbytnio w kierunku "awangardowym".
aha przy okazji zwracam uwagę top managementom polskich browarów, że piwo zimowe to nie pojedyńcze wybryki browarów: festiwal piw zimowych w Manchester
w Polsce mogłyby ewentualnie wypalić dwa festiwale:
- Festiwal pilsów
- Festiwal piw jasnych mocnych- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
To niestety prawda, że polski rynek piwny ogranicza się głównie do tych 2 rodzajów. Oprócz tego zostaje jeszcze kilka porterów i piw karmelowych I właśnie dlatego tak żal mi Piwa Zimowego, bo może faktycznie nie było awangardą ale jednak mocno się wyróżniało.
O tym, że piwo zimowe było piwowarom znane już w XIX wieku możemy przeczytać:
"Pospieszny wyrób piwa handlowego, tak zwane piwo zimowe" Encyklopedia Rolnicza, Tom VIII, Warszawa 1899, str. 683-684.
Comment
-
-
czemu pospieszny?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Originally posted by ART
czemu pospieszny?
Comment
-
-
No i mamy zimę bez Zimowego. Na pohybel decydentowi, który to spowodował.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Na pocieszenie pozostały mi: niebieska kurtka z logiem oraz napisem "Ciepły smak, zimowe piwo", czapka i szalik do kompletu tudziez gustowny otwieracz-ciupaga "Żywiec. Piwo zimowe". Wszystko to zdobyte w Zakopanem podczas promocji "Zimowego" z udzialem Carratuohill."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Bba... I do tego wizyta w zakopiańskiej "Balladzie"Last edited by Czapayew; 2002-12-27, 21:47."W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Żywiec napisał(a)
Niestety browar ku zmartwieniu wielu piwoszy w tym sezonie nie uwarzył Zimowego.
centrala Żywca przysłała mi kiedyś etykiety z tego piwka. Dobre chociaż i to.piwoppns@wp.pl
Comment
-
-
pamiętam ten lekko pikantny charakterek... ale coraz słabiej ostatni raz piłem w Częstochowie na początku 2001r...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
Comment