Zamkowy, Brackie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pikus123
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.12
    • 13

Piłem wczoraj w Ustroniu z kija i nadal metal

Comment

• andszcz
      Porucznik Browarny Tester
      • 2008.07
      • 310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pikus123 Wyświetlenie odpowiedzi
      Piłem wczoraj w Ustroniu z kija i nadal metal
      Wiesz, to piwa ma "z zasady" metaliczny posmak, taki już jego urok! Chodzi o to, by żelaziste nuty nie zdominowały smaku, a tak swego czasu było!
      "Nigdy nic nie ma nie" (Lech W.)

Comment

• delvish
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.11
        • 3508

Metaliczny posmak to wada tego piwa, a nie żaden urok.
        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

Wiesz, to piwa ma "z zasady" metaliczny posmak, taki już jego urok! Chodzi o to, by żelaziste nuty nie zdominowały smaku, a tak swego czasu było!
          Ja nie jestem szczególnie wyczulony na metaliczne posmaki ale ich poziom w Brackim jest nie do zniesienia. Już przykładając nos do szklanki wyczuć można woń starych monet a w smaku jest tylko gorzej. Szkoda ale w obecnej formie to piwo jest bardzo ciężkostrawne.

Comment

• forra6
            • 2008.11
            • 413

Wczoraj wypite 2 butelki z datą do 14.05 znakomite, odpowiednio schłodzone wynagrodziły trud delegacji Kupione u Kocyka po 2.35zł na Długiej, niestety ostatnie 2 sztuki. Dobrze nagazowana, treściwa partia, dawno nie pitego piwa.
            Don't trust nobody, It will cost you much too much
            Beware of the dagger, It caress you at first touch
            O, all small creatures, It is the twilight if the gods

Comment

• dzemek
              • 2010.12
              • 450

Moje Brackie również ważne do 14.05, sklep obok dalej nieźle zaopatrzony w to piwo, zawsze około 10 butelek mają w lodówce. Mam nadzieję że nie będzie tk jak z Lechem Mocnym (po około miesiącu zniknęło bo byłem jedynym nabywcą tego piwa). Cena również 2,35 zł.

Comment

• dzemek
                • 2010.12
                • 450

Ocena z ARTomatu

Kolor: Przejrzysty, normalny [4]
                Piana: Szybko opada, jednak pozostaje na ściankach do samego końca [4]
                Zapach: Metaliczny, nijaki [3]
                Smak: Czasem czuc posmak metaliczności, czasem nie. Brak wyrazistości [3.5]
                Wysycenie: Mogłoby byc mniej nagazowane [3.5]
                Opakowanie: Schludne, ładny odcień zieleni jednak przydałaby się zmiana. Kapsel dedykowany [4]
                Uwagi: Chętnie wracam do tego piwa, jest po prostu dobre.

Moja ocena: [3.425]

Comment

• wrednyhawran
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, klarowny, stosowny do wagi. [5]
                  Piana: Dosyć mydlana, nietrwała, gruboziarnista. Niestety ten mankament występuje tu od dawna i jest najsłabszą stroną piwa. [3]
                  Zapach: Średniointensywny, chmielowy, nieco slodu i kwaskowatości. Przeciętny. [3]
                  Smak: Z początku slodowa słodycz, która momentalnie przechodzi w metaliczność, ale nie taką jaka zwykle psuje piwo, tylko taką "zdrojową". Ten smak poznam zawsze i dzięki temu to piwo jest tak oryginalne. Świetny zdrojowy smaczek przechodzący w lekką chmielową goryczkę. [4.5]
                  Wysycenie: Dosyć wysokie, ale dla takiego lżejszego piwka jest odpowiednie. Piwo świetnie orzeźwia. [5]
                  Opakowanie: Tym razem akurat puszka. Zielono biała, chyba od zawsze. Nie ma podanego ekstraktu. Pamiętam, że na butelce był ładny dedykowany kapselek. [4]
                  Uwagi: Piwo z którym łączy mnie spory sentyment. Zwykle pijam je prosto z butelki z racji tego, że ani piana ani zapach nie jest tu jakiś wybitny, za to orzeźwiający smaczek schłodzonego Brackiego - niezapomniany. Zdecydowanie jeden z najlepszych przedstawicieli swojego gatunku w Polsce. Wracam kiedy tylko mam okazję.

Moja ocena: [3.85]
                  Last edited by wrednyhawran; 2011-03-30, 00:20.
                  Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                  Małe Piwko Blog
                  Małe Piwko Blog na facebooku
                  Domowy Browar Demon

Comment

• kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
                    Smak: Z początku slodowa słodycz, która momentalnie przechodzi w metaliczność, ale nie taką jaka zwykle psuje piwo, tylko taką "zdrojową". Ten smak poznam zawsze i dzięki temu to piwo jest tak oryginalne
                    Skojarzenie słuszne. Woda w Kudowie Zdrój np. jest mocno zażelaziona, nawet ta w kranach. Tylko tak podchodząc do sprawy, to siarkowodór to charakterystyczny aromat wody Zuber.
                    blog.kopyra.com

Comment

• Mikko
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2008.12
                      • 583

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ja nie jestem szczególnie wyczulony na metaliczne posmaki ale ich poziom w Brackim jest nie do zniesienia. Już przykładając nos do szklanki wyczuć można woń starych monet a w smaku jest tylko gorzej. Szkoda ale w obecnej formie to piwo jest bardzo ciężkostrawne.
                      Czytając komentarze, myślałem że tylko ja czuję tą nieznośną metaliczność, która już w jakąś aspirynową, potworną gorzkość przechodzi. Porównanie ze starymi monetami jak najbardziej trafione. Na 6 Brackich kupionych w ostatnim czasie 4 poszły do zlewu, dwa pozostałe były smaczne, nie pamiętam dat warek.

Comment

• dzemek
                        • 2010.12
                        • 450

Butelki z datą ważności do 14.05.2011 raz zdarzają się z dobrym posmakiem a raz z metalicznością prawie nie do zniesienia. Dziwna zależnośc. Ostatnio Brackie dominuje u mnie, wolę je od innych piw z mojego osiedlowego sklepu. Dzisiaj już trzecia butelka.

Comment

• lzkamil
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 3611

Piję sobie Bracisza przed snem pierwszy raz od dawna. Rzeczywiście cholernie metaliczne, kiedyś takie nie było. Tego jestem pewny, inaczej bym pamiętał. Ten metal przysłania całą goryczkę, kiedyś najważniejszą w tym piwie, jak i wszystkie inne nuty, szczególnie prosto z lodówki. Pomaga odczekanie pół godziny, wtedy smakuje bardziej jak piwo a mniej jak żelazianka.
                          Lepszy jabol pod okapem
                          niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Skoro piszecie, że cześć danej partii ma silny metaliczny posmak, a cześć nie, to faktycznie dziwne.

Czy jednak ten "metal" faktycznie jest wadą "Brackiego"? Ja to piwo kojarzę od zawsze z tych charakterystycznym posmakiem. Oczywiście -jak ktoś słusznie zauważył- ważne jest, by on nie zdominował smaku.

Comment

• pioterb4
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2006.05
                              • 4322

Rzecz w tym że ta metaliczność w egzemplarzach które próbowałem była przytłaczająca. A różnice mogą brać się stąd, że nie cała instalacja jest w jednakowym stanie i niektóre piwa miały szansę leżakować w tych mniej podniszczonych tankach (to chyba one są odpowiedzialne za metaliczność).

Comment

• mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

Przedwczoraj piłem beczkowe, metaliczność w normie (wysokiej) dopiero na nadgarstku się pokazała więc nie jest źle. Uderzyło mnie co innego było bardzo słodowe jakby chmielu zadano mniej. Dodać muszę, że mam własne mocno chmielone i mogła mi się skala nieco przestawić .

Comment

Przetwarzanie...
                                X