Zamkowy, Brackie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rzeszowiak
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2009.04
    • 1597

Wczoraj z4e znajomym zamówiliśmy brackie w jednej z knajpek w Bielsku - Białej. Brackie było kiedyś moim ulubionym piwem, i mimo, że od pewnego czasu obserwuje spadek jakości tego piwa, to wczoraj byłem w szoku.

Jedyny plus tego piwa to piana, jak dawniej solidna, utrzymuje się do końca, każdy łyk widac na kuflu.

Ale to jedyny plus. Piwo miało bardzo nieprzyjemny stęchły zapach. W smaku dominowała metaliczność oraz nieprzyjemna "apteczna" goryczka. Ogólnie było paskudne.

Moja ocena - 2 (za pianę). Niestety.

Comment

• majeure
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.03
      • 315

Warka z datą do 25.01.2012, dobrze nachmielona, bez metalicznego posmaku, warta polecenia.

Comment

• kredens81
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2010.10
        • 33

Piłem we wtorek Brackie w Meduzie w Katowicach za 4 zeta. Ma ten metaliczny posmak ale nie jest to wada. Jest smaczne i w porównaniu do Perły Lublskiej, która jest moim piwem studenckim z Lublina jest lepsze
        Rodem z Podkarpacia

Comment

• Rzeszowiak
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2009.04
          • 1597

W końcu beczka brackiego zawitała do Rzeszowskiej Kuźni, wiec postanowiłem sprawdzić, czy moje poprzednie doznania smakowe związane z tym piwem były jednorazową wpadką, czy też piwo to tak bardzo straciło na jakości.

Kolor oczywiscie bez zarzutu, piana przyzwoita, ale Brackie przyzwyczaiło mnie dawniej do potężnej czapy piany. Zapach neutralny, generalnie to piwo nie miało jakiegoś przyjemnego lub nieprzyjemnego zapachu. W smaku lekka ścierowatość, delikatna ale niezbyt przyjemna goryczka. Piwo dało się wypić, ale absolutnie odrzuca od chęci zamówienia kolejnego.

Moja ocena: -3.

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6416

Tępy metal z dużą pianą... wodniste, gazowane z posmakiem granulatu chmielowego... tak było na starcie...
            Bardzo średnie... a ten zapach jakby słodowo-piwniczno-gnilny?
            Co prawda z każdym łykiem piwo jest jakby lepsze ale niestety nie da się go jakoś zbyt wysoko ocenić...
            Jeżeli zrobi się dłuższą przerwę to znowu zaczynamy od blachy...

Na "szybkie ratunkowe" najlepiej z butelki... pewnie będzie OK

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

Co to jest posmak granulatu chmielowego?
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

Prawdziwi twardziele nie piją piwa, tylko chrupią granulat chmielowy.

Comment

• Javox
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6416

Jedź np. na wycieczkę do browaru tYSKIEGO i chrupnij sobie to będziesz ten smak miał w każdej potrawie i napoju przez parę dni...

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Po co mam jechać jak mam granulat w domu w lodówce. Pytam się co to jest posmak granulatu i czym się różni od posmaku szyszki?

Wątpie aby w Tychach chmielili granulatem więc twoja rada jest do niczego
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• Javox
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6416

Nie mówię że chmielą granulatem ale że mają go we wstępnej ekspozycji... tzn nie za szybą... [chmiel-słód-woda...] każdy może chrupnąć...
                      A jeżeli masz go w lodówce to też chrupnij sobie...
                      A jeżeli chcesz to mogę tą goryczkę nazwać przemysłową... zadowolony?!

Comment

• docent
                        • 2002.10
                        • 5205

Koledze granulat zapewne pomylił się z ekstraktem.
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Javox
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6416

docent napisał: Koledze granulat zapewne pomylił się z ekstraktem.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                          Co to jest posmak granulatu chmielowego?
                          ? ciekawe... tylko ekstrakt chyba nie może mieć smaku...
                          Last edited by Javox; 2011-12-29, 10:31.

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

A dlaczego niby nie? Ekstrakt chmielowy otrzymuje się z chmielu i używa do chmielenia piw.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Niem. Hopfenextrakt, cz. chmelovy extrakt - spójrz sobie na etykietę czeskiego albo niemieckiego piwa, to znajdziesz. Chmielenie ekstraktem zmniejsza podatność na psucie się piwa pod wpływem światła (tak przynajmniej mam w mądrej książce Esslingera napisane).
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• delvish
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.11
                                • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wątpie aby w Tychach chmielili granulatem więc twoja rada jest do niczego
                                Jeszcze w w tym roku chmielili m.in. PU granulatem. Wątpie, żeby przestawili się wyłącznie na ekstrakt.
                                "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                                (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

Przetwarzanie...
                                X