Zamkowy, Brackie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dzemek
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.12
    • 450

    Pisałem w październiku o bardzo dobrej warce Brackiego. Później bywało różnie, wróciła i metaliczność, szara piana, piwo nie miało smaku. Obecnie piję Brackie z datą ważności do 27.02 i uznaję, że znowu piwo jest inne od tej warki która była w październiku, bardzo dobre, piana pozostaje do końca, prawdziwa przyjemność z picia tak dobrej warki.

    Comment

    • Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2160

      Warka do 11.02.2013 jest ze znaczną zawartością masła w smaku. Niesmaczne.
      Brak stabilności w Cieszynie się pojawia, o czym wspominają też moi przedmówcy.
      Last edited by Gringo; 2013-02-02, 22:29. Powód: ąę

      Comment

      • Mario_Lopez
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.08
        • 991

        Warka do 1.06.2013 Dobra, metaliczność wyczuwalna w pierwszych łykach, później ustępuje prawie całkowicie, ogólnie smaczne, tylko strasznie wysokie nagazowanie.
        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
        Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


        EBE EBE

        Comment

        • wit
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.12
          • 144

          Ocena z ARTomatu

          Kolor: Ładny, ciemno-złoty, całkowicie klarowny [4]
          Piana: Nieszczególna, duże bąble jak z płynu do naczyń, znika w ciągu ok. 2 minut, [2]
          Zapach: Przeciętny, nie ma w nim nic odpychającego, ale kojarzy się z niedrogimi i nie zawsze udanymi piwami. [3]
          Smak: Metaliczny, nieciekawa i mało wyczuwalna goryczka plus akcenty wielkoprzemysłowe - coś co powoduje, że o ile piwo nie jest mocno schłodzone (a ja nie lubię bardzo zimnego piwa i uważam, że dobry smak doskonale się ujawnia tylko przy lekkim schłodzeniu), czuć w nim coś bardzo nieprzyjemnego. Nie umiem tego opisać, ale doskonale znam te akcenty smakowe z piw typu Lech Premium. Przypomina mydło. [2.5]
          Wysycenie: OK, przynajmniej nie za silne, więc nie maskuje kiepskiego smaku - punkty, że tak powiem, za szczerość producenta. [4]
          Opakowanie: Też nie ma się czego doczepić - ładne kolorki. [4]
          Uwagi: Jako piwo pod obiad - niech będzie. Poprawne

          Moja ocena: [2.85]

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            Na walnym PSPD w browarze w Cieszynie dostaliśmy Brackie wyjątkowo świeże. Pachniało fantastycznie słodowo i czysto, piana świetna, dość trwała. Smak nieco mało wyrazisty, nie dostawał do zapachu pod względem intensywności, ale czysty i bez obcych posmaków. Najwyraźniej temu piwu nie służy wożenie cysternami do Żywca na rozlew.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6371

              Szkoda... dawniej sięgałem z przyjemnością po Brackie jak było...
              - nie dość że cysterny to jeszcze na miejscu mogą stać się różne cuda...

              Comment

              • wit
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2012.12
                • 144

                A ja właśnie doczytałem na etykiecie - sorry za gapiostwo - że to piwo z Grupy Żywiec. I wszystko, że tak powiem, jasne. Numer taki jak z Porterem - czyli dobre piwo z wielkokoncernowej stajni - wychodzi najwyraźniej tylko raz, czyli z Porterem właśnie. Ale oczywiście, jeśli ktoś może mnie poprawić i podać namiar na dobre piwo z GŻ, to jestem otwarty.

                Comment

                • Javox
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6371

                  Te robione w Cieszynie są trochę lepsze te co wymieniłeś Porter, Brackie i np. Mastne /epizod/... no chyba że są jakieś zmiany...
                  Last edited by Javox; 2013-03-29, 22:04.

                  Comment

                  • YouPeter
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.05
                    • 2379

                    A mi Brackie dalej bardzo smakuje i w Dzienniku Piwnym plasuje się na drugim miejscu (a przez ostatnie dwa lata było na pierwszym). Nie jest to to samo piwo co w 2004 kiedy pierwszy raz go spróbowałem, jednak dalej trzyma poziom i bardzo chętnie po nie sięgam, zwłaszcza, że w odróżnieniu od Ciechana Lagerowago, którego ostatnio pije najwięcej, nie ma obecnie wahań formy.
                    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

                    Comment

                    • patyczek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.01
                      • 220

                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: Klasyczny bursztyn, klarowny. [4.5]
                      Piana: Wysoka o sporych pęcherzykach, ale dość szybko znika zostawiając na szkle dużo plamek. [3.5]
                      Zapach: Słaby, słodowy. w pierwszym momencie kwiatowy i owocowy, później dochodzi piwnica i ziemia, ale bez przesady. [3.5]
                      Smak: Delikatny, słodowo zbożowy. Są nadto minimalnie zaznaczone słodkie owoce - morele, czereśnie? Goryczka łagodna, nieco chropawa o lekko rdzawo piwnicznym zabarwieniu, co jednak nie psuje ogólnie dobrych wrażeń. [4]
                      Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [4.5]
                      Opakowanie: Tradycyjne, dopracowane, przejrzyste, ładne barwy i grafika, kapsel dedykowany, butelka zwrotna. I wszystko byłoby cacy, gdyby nie nader powściągliwe dane (nie podano ekstraktu, a w składzie wymieniono jedynie słód jęczmienny). [3.5]
                      Uwagi: Data spożycia do 01.06.2013. Z niejaką obawą po ostatnich wpisach, przystępowałem do degustacji Brackiego, zwłaszcza, że dawno go nie piłem. O dziwo, nie zauważyłem jakiegoś obniżenia poziomu, żadnej stęchlizny, apteki, czy tym podobnych. Piwo lekkie, neutralne nieźle zbalansowane, mimo, że goryczka może niezbyt szlachetna, raczej taka robotniczo-chłopska, to pije się je dobrze i bez oporów. Biorąc pod uwagę cenę, uważam, że jedno z lepszych na rynku na letnio ogniskowe maratony piwne.

                      Moja ocena: [3.8]

                      Comment

                      • Żywiec
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.12
                        • 1571

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika belfer102
                        W kilku knajpach spotkałem się ostatnio z Brackim niepasteryzowanym w nazwie - czy jest to prawda?
                        Smakowo trudno mi było stwierdzić jednoznacznie czy jest to piwo pasteryzowane czy niepasteryzowane.
                        Brackie z kegi jest faktycznie niepasteryzowane.

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          Smakowo trudno mi było stwierdzić jednoznacznie czy jest to piwo pasteryzowane czy niepasteryzowane.
                          Myslę, ze smakowo to nikt nie jest w stanie tego jednoznacznie stwierdzić.
                          Last edited by pioterb4; 2013-05-07, 09:00.

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23911

                            Można by przypomnieć, że pasteryzacja została zamieniona na inną metodę
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • lucifuge
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2009.11
                              • 309

                              na brackiej jesieni można było spróbować takiego brackiego i było ono genialne, nie spotkałem się później z takim smakiem nigdzie.

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                Ja nie wiem co było przyczyną, że Brackie pite na miejscu w browarze było bardzo smaczne, a te pite choćby na Birofiliach w Żywcu badziewne jak nie przymierzając jakiś Specjal. Mój mały rozumek podpowiada mi, że po prostu było świeże.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...