Żywiec, Heineken (lic.)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pawelek59
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.04
    • 195

Drogi Kolego, nie musisz przekonywać nikogo, że to piwo Ci smakuje, ponieważ eksperci z Heinekena opracowali piwo które trafia w gusty ok. 90% konsumentów na świecie, zresztą inne koncerny idą podobną droga i dlatego masowe piwa mają podobny smak. Natomiast na forum browaru trafiłeś na koneserów, którzy może nawet tak jak Ty zaczynali od heinekena ale po n-tym z kolei zaczęli szukać czegoś innego i zdarzyło się im trafić na piwa warzone tradycyjnie (tradycje na które powołuje sie większość dużych browarów nie sięgają dalej niż 10 lat wstecz, to trochę tak jakby np. Mercedes twierdził, że produkuje samochody na podstawie 100-letniego projektu) o bogatej gamie smaków a nawet niektórzy z nich zaczęli sami warzyć. Tak więc nie mów Forumowiczom, którzy wyrośli z Heinekena, że to piwo jest genialne. A propos tępienia to nikt nie tępi Heinekena, Forumowiczom nie podoba się tylko polityka firmy która polega na kupowaniu i zamykaniu browarów przykłady to: Braniewo, Gdańsk, Radom, Łańcut i w kolejce inne.
    I tak kiedyś Grupa Żywiec będzie produkowała dwa, trzy gatunki piwa z adnotacją np. heineken produkcja A-Żywiec, B-Warka,C, D, E, F itd.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hubi_no1
      Heineken to jedno z najleszych jasnych piw w Polsce- nie wiem czemu tak tępicie to piwo.
      Pewnie dlatego, że zagraniczna znana marka i do tego rozlewana przez Żywiec. (...).
      jest warzone i rozlewane w Żywcu
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• emes
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 4275

Różnica między piwem Żywiec a Heinekenem to jest według mnie taka, jak między wyrobami różnych filii McDonaldsa. Ten sam typ "fastfood-u", z przyczyn ekonomicznych z tych samych surowców, z tego samego miejsca i na jedną modłę. Największą różnicą między piwami Heineken i Żywcem, według mnie są naklejki na butelkach.

Comment

• hubi_no1
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.06
          • 2

Wcale nie uwazam się na takiego znawce piwa jak tutejsi forumowicze i nie napisałem nigdzie, że Heineken jest genialny. I nie widze powodu dla którego muisz się chełpić tym, że poszukujesz czegoś innego czy tam sam warzysz piwo. Napisałeś że nikt nie tępi Heinekena- spooko tylko ja widze coś innego. Ja napisałem, ze lubię to piwo, a polityka tej firmy to ju z inna bajka...

P.S w braniewie maja odworzyć browar znów o zasięgu lokalnym- podbno jedna marka piwa ma sie zwać Braniewski Full buehhehe

Comment

• Lacriferno
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.07
            • 783

W moje posiadanie wszedł Heineken w butli 3 litrowej oraz 1,5 litra rozlewany w Holandii. Piwo różniło się nieco od żywcowej produkcji. Butelki zaś robią wrażenie. Niestety, teraz już tylko butelki, nic nie jest wieczne.

Comment

• Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
              Różnica między piwem Żywiec a Heinekenem to jest według mnie taka, jak między wyrobami różnych filii McDonaldsa. Ten sam typ "fastfood-u", z przyczyn ekonomicznych z tych samych surowców, z tego samego miejsca i na jedną modłę. Największą różnicą między piwami Heineken i Żywcem, według mnie są naklejki na butelkach.
              No tu to się nie zgodzę. Żywiec ma smak piwa - wiele moich znajomych płci przeciwnej uważa że jest za gorzki a to świetna rekomendacja dla piwa. Natomiast Heineken jest wodnisty i bez wyrazu.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• jacuu
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2005.11
                • 3

Ocena z ARTomatu

Kolor: typowy zlotawy kolor [4.5]
                Piana: w sumie nie wiem - nigdy sienie przygladam [3]
                Zapach: to jest to! zapach jeden z lepszych [4.5]
                Smak: pyszny smak, bardzo dobre piwko [5]
                Wysycenie: nie za duzo, nie za malo [3]
                Opakowanie: kolorystyka i wszystko inne idealnie dopasowane [4]
                Uwagi: polecam butelki 0,6

Moja ocena: [4.45]
                ---------------
                Ocena usunieta z rankingu.
                Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
                Art, Admin

---------------

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

dalsze ekskurzje nie dotyczące zbytnio ww. piwa zostały wydzielone: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=55970

proszę trzymać się w tematach konkretnych tylko danego piwa. Czy jest dla kogoś lepsze od innego piwa czy też gorsze jest mało istotne.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• zAjkA
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.12
                    • 1089

Kolor: Blado słomkowy. Tak jakby był wyblakły. 2,5
                    Piana: Grubo-pęcheżykowa, dziurawa. Bombelki szybko pękają a co za tym idzie piana szybko opada. 2
                    Zapach:
                    Przyjemny, chmielowy z nutą towarzyszącą piwom zielonobutelkowym. Szybko jednak traci na swych walorach przez co staje się słabo wyczuwalny. 3,5
                    Smak: Razi to że piwo jest strasznie wodniste. Czuję się tak jakbym pił aromatyzowaną gazowaną wodę z lekkim goryczkowym posmakiem który jest obecny gdzieś w dalekiej odchłani. Brakuje głębi smaku z którą możemy się spotkać np. w Perle Chmielowej bądź Goolman'ie Goldzie gdzie smak chmielu idalnie rozchodzi się po wszystkich receptorach smakowych. 2
                    Wysycenie: Ogólnie zróżnicowane. Początkowo dość wysokie później jednak traci na swym temperamencie.3
                    Opakowanie: Butelka 0,3l. Ogólnie podoba mi się dzięki swej prostocie i czytelności. 4
                    Last edited by zAjkA; 2005-11-22, 13:12.
                    Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• becik
                      🍼🍼
                      • 2002.07
                      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnosłomkowy, typowy dla Heinekena, klarowne [4]
                      Piana: obfita, średniopęcherzykowa, opada dość powoli, osadza się na szkle w malej ilości [4]
                      Zapach: słabiutki, chmielowo-słodowo-skunowaty (zielone szło) [3]
                      Smak: dość pełne w smaku, bardzo dobrze wyczuwalna goryczka, ..i nic więcej nie czuję...a wszystko "zakrapiane" posmakiem charakterystycznym dla piw w zielonych butelkach [3.5]
                      Wysycenie: bez zarzutu [5]
                      Opakowanie: opakowanie jest juz historią i to z tradycją, charakterystyczne, znane wszytskim [5]
                      Uwagi: piwo dobre tak naprawdę tylko na szybkie ugaszenie pragnienia bo robi to doskonale, na dłuzsze delektowanie się raczej się nie nadaje

Moja ocena: [3.55]
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasno złoty. Zielonobutelkowy posmak. [4]
                        Piana: Tylko miernawy kożuszek szybko zamieniający się w obrączkę. [3]
                        Zapach: Zapach wody z chmielem, baedzo ubogi. [3]
                        Smak: Hmm, niby wtrawny a jednak pozostawia przykre uczucie ciężkości na żołądku. Za słaba goryczka. [3]
                        Wysycenie: Swieże piwo a tu gazu brak [1]
                        Opakowanie: Ładna etykieta, ładny kapsel. Często wzór się zmienia, niemal zwsze na lepsze. [5]
                        Uwagi: Pite na imieninach u znajomego. Przełamałem i napiłem się...i...żałuję. To piwo to cud marketingu. Nic więcej...

Moja ocena: [3.05]

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Kolor: ... Zielonobutelkowy posmak. [4]
                          a jaki kolor ma posmak

Comment

• Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            a jaki kolor ma posmak
                            Rubryczki mi się pokićkały

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• zAjkA
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.12
                              • 1089

Ocena z ARTomatu

Kolor: Blado słomkowy. Tak jakby był wyblakły [2.5]
                              Piana: Grubo-pęcheżykowa, dziurawa. Bombelki szybko pękają a co za tym idzie piana szybko opada. [2]
                              Zapach: Przyjemny, chmielowy z nutą towarzyszącą piwom zielonobutelkowym. Szybko jednak traci na swych walorach przez co staje się słabo wyczuwalny [3.5]
                              Smak: Razi to że piwo jest strasznie wodniste. Czuję się tak jakbym pił aromatyzowaną gazowaną wodę z lekkim goryczkowym posmakiem który jest obecny gdzieś w dalekiej odchłani. Brakuje głębi smaku z którą możemy się spotkać np. w Perle Chmielowej bądź Goolman'ie Goldzie gdzie smak chmielu idalnie rozchodzi się po wszystkich receptorach smakowych. [2]
                              Wysycenie: Ogólnie zróżnicowane. Początkowo dość wysokie później jednak traci na swym temperamencie [3]
                              Opakowanie: Butelka 0,3l. Ogólnie podoba mi się dzięki swej prostocie i czytelności. [4]
                              Uwagi:

Moja ocena: [2.7]
                              Browar Kapitański- Warzone na pełnym morzu

Comment

• lzkamil
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.01
                                • 3611

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                                a jaki kolor ma posmak
                                to zależy od koloru tego co się jadło do piwa
                                Lepszy jabol pod okapem
                                niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

Przetwarzanie...
                                X