Żywiec, Żywiec
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
bo oznacza ona, że dobre piwo nie ma szans utrzymać się na rynku. Nawet jeśli jakiś browar wystartuje z dobrym piwem, to i tak chlodna kalkulacja będzie go zmuszać do cięcia kosztów - i oczywiście będzie się to odbijać na jakości. Pozostają więc małe browary i niszowe podukty i oby żyły jak najdłużej opierając się globalizacji i McDonald'yzacji. Paskudnych czasów dożyliśmy
Comment
-
Ja powiem tyle - w ostatnich dniach miałem sposobność obcować z lanymi wersjami Tyskiego, Lecha i właśnie Żywca. Przy czym Żywca dało się wypić bez większego obrzydzenia, za to powtórzenie tego z Lechem i Tyskim wymaga naprawdę dużego samozaparcia. Tak więc Żywiec jakiś poziom trzyma, pytanie tylko, jaki."Kto wcześnie się z łózka zbiera,
Ten wcześnie umiera."
(-)Terrence PratchettComment
-
Ten jałowy smak jest dla mnie chyba nawet gorszy od przytoczonego przez Ciebie Tyskiego.
Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Nawet jeśli jakiś browar wystartuje z dobrym piwem, to i tak chlodna kalkulacja będzie go zmuszać do cięcia kosztów - i oczywiście będzie się to odbijać na jakości. Pozostają więc małe browary i niszowe podukty i oby żyły jak najdłużej opierając się globalizacji i McDonald'yzacji. Paskudnych czasów dożyliśmyComment
-
Mylisz się (vide "Noteckie" za 1,49 zł za 0,33 l - nawet jezeli pasteryzują niepasteryzowane...). wracając do "Zywca" z koncernowych jedno z lepszych, ale to żaden powód do dumy. Wypij kilka, a rano okrutnie łep na... czego w przypadku przywołanego już "Noteckiego" nie doświadczysz
Oczywiście jeszcze nie teraz bo są na etapie budowania marki, ale jak trochę obrosną w piórka, to jestem pewien, że idąc na ilość obniżą loty.Comment
-
Jak to nie dba? A kampania reklamowa nawiązująca do czasów świetności tego piwa? Jacer słusznie napisał, że 90% Polaków nie wie co to dobre piwo, więc po co inwestować w jakość wyrażoną w smaku piwa, skoro można tym 90-ciu % wmawiać za pomocą TV, że 'oprócz Żywca wszystko się zmienia', co jest z pewnością dużo łatwiejsze i pewnie też tańsze.Comment
-
Ależ robią. A Brackie? Na serio bardzo dobre piwo, tyle że nigdzie nie można tego kupić (w Gdańsku w ogóle nie ma), a tam, gdzie jest, nawet tańsze od "sztandarowego niepijalnego". Stąd ja może Brackiego wypiłem wszystkiego z pięć flaszek zaledwie. Porter też niczego sobie. Fakt, że akurat te piwa to Browar Zamkowy, ale firma ta sama.Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2009-12-13, 12:35.Gdański Browar WaRy
Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...
Comment
-
Ależ robią. A Brackie? Na serio bardzo dobre piwo, tyle że nigdzie nie można tego kupić (w Gdańsku w ogóle nie ma), a tam, gdzie jest, nawet tańsze od "sztandarowego niepijalnego". Stąd ja może Brackiego wypiłem wszystkiego z pięć flaszek zaledwie. Porter też niczego sobie. Fakt, że akurat te piwa to Browar Zamkowy, ale firma ta sama.Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2009-12-13, 12:45.Gdański Browar WaRy
Comment
-
Bardzo proszę skupić się na tym konkretnym Żywcu - wątki poboczne prosze poruszać w Piwo-Ogólne.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ja tylko króciótko starałem się odpowiedzieć na pytanie "Więc czemu nie robią dobrego piwa?" Nie wspominając o Brackim nie dało się odpowiedzieć, a gdybym napisał w innym wątku odpowiedź na pytanie z tego wątku, toż to nie miałoby sensu. Czasem muszą być "oftopy". Dobra, już nic nie gadamOstatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2009-12-13, 16:00.Gdański Browar WaRy
Comment
-
Pite pierwszy raz od 3 lat (dostałem butelkę 0,5l). Pierwsze spostrzeżenie - nie jest niepijalne (a taki wydawał mi się Bosman Full po latach przerwy). Na początku duuużo goryczki jakbym pił Radebergera, która jednak zaraz znika i przechodzi w smak płaski jak biust baby jagi, metaliczny, lekko szczypiący na końcu języka po każdym łyku. W wielu recenzjach, piwo to oceniane jest jako całkiem całkiem ale..... kompletnie nijakie i takie właśnie jest. Ech, żeby więcej słodu było czuć.Comment
-
Skończyłem puszkę Żywca przed chwilą i zdanie mam podzielone.
Z jednej strony weszło mi całkiem gładko, bez żadnego krzywienia się (mimo ,że było ciepłe), chęci wylania czy zrobienia czegokolwiek innego. W porównaniu do Lecha, Tyskiego, Warki, Harnasia czy kopy innych marek to mi nawet smakowało.
Z drugiej strony rzeczywiście płaskie i średnio wyraźne to piwo. Bez wiekszej głebi, wyraźnego jakiegokolwiek smaku. Nieźle nagazowane i to chyba jest nawiekszy plus. No i nie odrzuca jak większość koncernowych piw, chociaż przy Brackim się chowa.
Ocena 3-.Comment