Żywiec, Żywiec

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12571

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Obywatel1978 Wyświetlenie odpowiedzi
    To żeś wyjechał Habsburgom browar zabrali Niemcy - nie Polacy. A że Niemcy coś po wojnie utracili, to sami są sobie winni - to była kara za rozpętanie wojny. Niech złożą reklamację do swojego wodza a następnie do Wielkiej Trójki..
    Gdzie wyjechałem? Specjalnie Cię podpuściłem. Po co zabierasz głos jeśli piszesz bzdury?
    Kompletnie nie znasz historii browaru ani ich właścicieli - linii żywieckich Habsburgów. Zabrali browar bo określali się jako Polacy, dwóch z nich było oficerami WP i zdecydowanie odmówili podpisania volkslisty. Szkoda, że polityka przysłania Ci zwyczajną przyzwoitość

    Comment

    • motonita2002
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.01
      • 41

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      w porównaniu do jakiego okresu?
      Ot choćby, jeszcze w latach 1995-2002 był jednym z moich ulubionych piw. Po ciężkiej, górskiej wyprawie zawsze skutecznie gasił pragnienie, a charakterystyczna goryczka była tym co w tym piwie bardzo lubiłem.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika obywatel1978 Wyświetlenie odpowiedzi
      Polskim browarom ewidentnie zaszkodziły przekształcenia własnościowe.
      Ja myślę, że tutaj bardziej unijne normy - bardziej nastawione na zysk i ilość, niż na smak - zrobiły tutaj swoje. Podobnie jak w przypadku żywności. Tak odstąpię trochę od tematu - pamiętam jak rodzina z Niemiec, przyjeżdżała do mnie w latach 90tych XXw. i kiedy wracali, to zawsze kupowali w Polsce pełno wędlin, bo kiełbasa tak im smakowała. Ja zawsze się z tego śmiałem, że co oni w tej kiełbasie widzą takiego dobrego. Teraz rozumiem dlaczego tak im smakowała.Bo i ja za takim smakiem tęsknię.
      Last edited by motonita2002; 2011-07-26, 11:27.

      Comment

      • Obywatel1978
        Porucznik Browarny Tester
        • 2007.09
        • 288

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
        Gdzie wyjechałem? Specjalnie Cię podpuściłem. Po co zabierasz głos jeśli piszesz bzdury?
        Kompletnie nie znasz historii browaru ani ich właścicieli - linii żywieckich Habsburgów. Zabrali browar bo określali się jako Polacy, dwóch z nich było oficerami WP i zdecydowanie odmówili podpisania volkslisty. Szkoda, że polityka przysłania Ci zwyczajną przyzwoitość
        Po I wojnie światowej zakład nie stracił na znaczeniu i dalej rozszerzał swoją działalność. W 1939 r. rodzina Habsburgów straciła browar, który został poddany administracji niemieckiej i produkował piwo na potrzeby wojska. W 1945 roku browar został znacjonalizowany i działał jako Zakłady Piwowarskie w Żywcu.
        Cytat pochodzi stąd:

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika motonita2002 Wyświetlenie odpowiedzi

          Ja myślę, że tutaj bardziej unijne normy - bardziej nastawione na zysk i ilość, niż na smak - zrobiły tutaj swoje
          Następny "unijny"... W Unii istnieją setki tradycyjnych browarów, warzących przepyszne piwa godne tej nazwy.
          Co do zysku i ilości, to oczywiście się zgodzę, ale żadne normy nie karzą warzyć bezsmakowego piwa.

          Comment

          • motonita2002
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.01
            • 41

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
            Następny "unijny"... W Unii istnieją setki tradycyjnych browarów, warzących przepyszne piwa godne tej nazwy.
            Co do zysku i ilości, to oczywiście się zgodzę, ale żadne normy nie karzą warzyć bezsmakowego piwa.
            Na myśli mam to, że skoro można robić więcej i nie jest to niezgodne z przepisami, to czemu z tego nie skorzystać, a smak ma znaczenie drugorzędne. Nigdzie nie napisałem o nakazach. A że w branży spożywczej takim schematem kieruje się - z oczywistych względów- zdecydowana większość producentów to już inna bajka.
            Last edited by motonita2002; 2011-07-26, 11:49.

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
              Następny "unijny"... W Unii istnieją setki tradycyjnych browarów, warzących przepyszne piwa godne tej nazwy.
              Co do zysku i ilości, to oczywiście się zgodzę, ale żadne normy nie karzą warzyć bezsmakowego piwa.
              Oj Twili, Twili, żeby Ciebie nie pokarało.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Tschabe
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.08
                • 105

                Ocena z ARTomatu

                Kolor: Złoty i klarowny. Podoba mi się. [5]
                Piana: Z początku wielka, jednak szybko znika. Nie całkiem jednakże, coś tam pozostaje, wygląda jakby ktoś napluł. [3]
                Zapach: Słodowy, jednak delikatny, żeby nie powiedzieć niewyraźny. [3]
                Smak: Czuć w tym jakąś goryczkę, jednak nie jest ona szczególnie przyjemna. Sprawia wrażenie rozwodnionego, jest bez wyrazu, w dodatku jedzie spirytusem. Jest się do czego przyczepić, od takiej marki można oczekiwać czegoś więcej. [1.5]
                Wysycenie: No i tu ciekawostka... Mam w pamięci poprzednie wypite Żywce i każdy był fest nagazowany. A zawartość testowanej butelki 0.66l jest niemal całkowicie pozbawiona CO2!!! Jak kranówa!!! Nie wiem z czego to wynika - butelka z całą pewnością była szczelna. Jakaś wpadka przy produkcji? Być może... Jednak dla mnie to żadne usprawiedliwienie, i za tę wpadkę ocena niedostateczna. [1]
                Opakowanie: Nie jestem pewien, czy podoba mi się nowy wygląd butelki i kształt etykiety. Wolałem starą, klasyczną etykietkę z niezmiennym od lat wzorem. A może to zwykłe przyzwyczajenie..? [3]
                Uwagi: Trudno oprzeć się wrażeniu, że Żywiec szybko stacza się po równi pochyłej. Kiedyś był inny. Lepszy. Za jakiś czas do niego powrócę i już w tej chwili ciekaw jestem tego spotkania.

                Moja ocena: [2.4]

                Comment

                • Mario_Lopez
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.08
                  • 991

                  Może obrażę tutaj zwolenników tego trunku, ale jak dla mnie jest to syf, płaski smak dający się wyczuć już od pierwszego łyka, do tego nutka chemii () zwykła woda z odrobiną goryczy... No ale to nadal niejako symbol luksusu
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


                  EBE EBE

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
                    No ale to nadal niejako symbol luksusu
                    Luksusu Chyba żadne piwo nie stanowi symbolu luksusu. Ale już niszowości jak najbardziej (w przypadku mało znanych marek)
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • delvish
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.11
                      • 3508

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
                      zwykła woda z odrobiną goryczy...
                      Piłem niedawno Żywca i ze zdziwieniem odnotowałem zupełny brak goryczki.
                      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                      (Frank Zappa)

                      "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

                      Comment

                      • Cyssiek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.05
                        • 93

                        Zdaje mi się że piwo powinno być warzone dość długo? Z tego co wiem, Żywiec jest jednym z tych piw ekspresowych, może dlatego smakuje niczym?



                        UNIA OLABOGA UNIA PSUJE WSZYSTKO JUTRO PÓJDZIESZ PO ŚMIETANE I BĘDZIE WODA Z MLEKIEM OJEJEJE
                        (przepraszam)
                        Last edited by Cyssiek; 2011-08-30, 15:12.
                        "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

                        Comment

                        • docent
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 5205

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyssiek Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zdaje mi się że piwo powinno być warzone dość długo? Z tego co wiem, Żywiec jest jednym z tych piw ekspresowych, może dlatego smakuje niczym?



                          UNIA OLABOGA UNIA PSUJE WSZYSTKO JUTRO PÓJDZIESZ PO ŚMIETANE I BĘDZIE WODA Z MLEKIEM OJEJEJE
                          (przepraszam)
                          Jest takie jedno "długo warzone" - to Dębowe
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                          Comment

                          • Cyssiek
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.05
                            • 93

                            I w tym momencie moją teorię spiskową szlag jasny trafił
                            "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

                            Comment

                            • Mario_Lopez
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.08
                              • 991

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                              Luksusu Chyba żadne piwo nie stanowi symbolu luksusu. Ale już niszowości jak najbardziej (w przypadku mało znanych marek)
                              Przepraszam, źle się wyraziłem.

                              Chodziło mi o to, że Żywiec jest piwem kierowanym do klasy co najmniej średniej (ze względu na cenę). Rzadko raczej spotyka się podsklepowych rezydentów, którzy raczyli by się Żywcem, wolą wybrać coś z niższej półki i tak w cenie jednego Żywca mają dwa jakieś inne.

                              Szyja i za zdrowie.
                              Last edited by Mario_Lopez; 2011-08-31, 07:48.
                              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


                              EBE EBE

                              Comment

                              • docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
                                Chodziło mi o to, że Żywiec jest piwem kierowanym do klasy co najmniej średniej (ze względu na cenę).
                                A widzisz, kłania się pozycjonowanie cenowe. We wszystkich butelkach ten sam piwopodobny płyn ale ze względu na markę (powiązaną z aspiracyjnością, targetem i innymi marketingowymi farmazonami) jest on różnie wyceniany na półce.
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X