Kormoran, Oktawian

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2869

    Kormoran, Oktawian

    Piwo gotowe do oceny

    Kolor: Bursztynowy, lekko zmętniony.
    Piana: Biała, bardzo wysoka i trwała, puszysta.
    Zapach: Trawa, trochę cytrusów i zielone liście jabłek.
    Smak: Treściwe, sporo słodu, goryczka średnia o charakterze pestkowym i łodygowym, z każdym łykiem narasta.
    Wysycenie: Trochę za niskie jak na pils.
    Opakowanie: Na etykiecie głowa Oktawiana, w składzie chmiel Oktawia, dokładny opis, ale w męczących kolorach.
    Uwagi: Alkohol 4,8%, ekstrakt 11% wagi, najlepiej spożyć przed 13.08.2021. Smaczne piwo z Olsztyna, pełne i goryczkowe.
  • Warzywo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼🍼
    • 2016.08
    • 955

    #2
    Bardzo mi to piwo smakowało. Dostępne wŻabkach

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

      #3
      Bardziej niż samo piwo interesował mnie chmiel (Oktawia), który jakoś się nie przebił specjalnie. Chmielone na zimno - w aromacie trawiasto. trochę kiszonki z trawy, Tego chmielu nie jest dużo, chmielenie na zimno chmielem, który nie jest wybitnie aromatyczny nie może dać zadowalających efektów, a i samo piwo z terminem jest bliżej końca niż początku.

      W smaku oprócz nieco nijakiego słodu jest dość wyraźny chmiel (ale nie na goryczkę) - nie wyczułem jak Darek pestkowości, ale wyraźne łodygi owszem.
      Potem trochę trawy i ciut ziołowości. Całość nie daje przyejemnego efektu. Goryczka umiarkowana.Chmielu dość sporo, nawet minimalnie piecze. Jest minimalny kwasek.

      W zapachu słabo, w smaku ujdzie, ale bez przyjemności.

      Uważam, że polskie odmiany nie sprawdzają się specjalnie w dolnej fermentacji, a Oktawia tym bardziej.

      Dla browaru jednak plus, że zainwestował w ten średnio znany chmiel. Myślę, że piwo nie ma szans na stałą ofertę w dłuższej perspektywie. Inne ich piwa są lepsze.
      Last edited by darekd; 2021-07-17, 00:40.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X