Artezan (Błonie), A Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12695

Artezan (Błonie), A Pils

5% alk. i to tyle danych na butelce.

Aromat - ziołowy, odrobinę cytrusowy chmiel, potem ciut słodu
    Piana - zdecydowanie wysoka. Pomimo, że nie jest zbyt zwarta zachowuje odpowiednią trwałość (dłuższy kożuszek)
    Barwa - słomkowo-cytrynowo-jasnozłota, lekko opalizuje
    Wysycenie - wyższe, musujące
    Smak - chmiel wyraźny (pod koniec jest lekka pikantność), goryczka też (w klimatach jak w aromacie) , ale bliżej pilsowej normy niż np. DePilsie Pinty. Dzięki temu też wyczuwalne delikatne niuanse słodowe. Pojawia siędość wyraźny kwasek chyba bardziej od chmielu niż od drożdży (które też są minimalnie wyraźne). Finisz z dłuższą goryczką.
    Treściwość - pełne

Nie jest to piwo, które się zapamiętuje na zawsze, ale zawsze przyjemnie się będzie do niego wracać.
    Nie jest przegięte, albo dziwaczne, jak wiele kraftowych pilsów u nas. Takie jakie ma być, klasyczne. I smaczne.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12695

Click image for larger version

Name:	P1080141.JPG
Views:	118
Size:	24,3 KB
ID:	2317133

Comment

• Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4497

Niewiele się zmieniło, ale dla mnie ro zaskoczenie, bo dawno nie piłem piw z Artezana. Przede wszystkim zaskakująco wysoka czapa piany, przy czym trudno byłoby powiedzieć, że w jakikolwiek sposób czuje się na języku wyższe wycycenie, wręcz przeciwnie. Piwo jest "gładziuktkie", ma wyraźnie goryczkowo-ziołowy profil, kwasku żadnego nie wyczułem. Stęskniony chwilowo za "normalnymi" piwami, żałowałem, że nie zakupiłem większej ilości. Dla mnie bardzo na plus.

Comment

Przetwarzanie...
      X