"Quintuple" 26% ekstr., 12% alk. Szczepy drożdży z mieszanki Brettanomyces i Lactobacillus.
Aromat - początek z wyraźną kwaskowością czerwonych owoców (wiśnia), jest wyczuwalna beczka z destylatem, trochę słodowej paloności
Piana - niewysoka, szybko opada do zwartego kożuszka, który szybk zmienia się w trwalszą koronką
Barwa - bardzo ciemno brunatna, zmętniona
Wysycenie - łagodne, leciutko musuje
Smak - winna kwaskowość dominuje, potem przyjemny łagodny beczkowy destylat, łagodna słodycz ciemnych słodycz, leciutko palonych na finiszu. Alkohol bardzo dobrze schowany, łagodnie rozgrzewa
Treściwość - w/w drożdże dają dużo wytrawnego kwasku,ale tu treści jak na ekstrakt jest bardzo niewiele
Przyjemnie się sączy, nawet ten dominujący kwasek jest w porządku, ale brakuje słodowych atrybutów związanych z ekstraktem. Myślę, że z drożdżami powinni poprzestać na brettach i odpuścić kwas mlekowy. Na plus to fajna, wyważona beczka. Na ecie napisali, że ma się skojarzenia z whiskey i czerwonym winie i to prawda. Mi brakuje "ciężkiej Belgii". Całość mimo to ciekawa i przyjemna w degustacji.
Aromat - początek z wyraźną kwaskowością czerwonych owoców (wiśnia), jest wyczuwalna beczka z destylatem, trochę słodowej paloności
Piana - niewysoka, szybko opada do zwartego kożuszka, który szybk zmienia się w trwalszą koronką
Barwa - bardzo ciemno brunatna, zmętniona
Wysycenie - łagodne, leciutko musuje
Smak - winna kwaskowość dominuje, potem przyjemny łagodny beczkowy destylat, łagodna słodycz ciemnych słodycz, leciutko palonych na finiszu. Alkohol bardzo dobrze schowany, łagodnie rozgrzewa
Treściwość - w/w drożdże dają dużo wytrawnego kwasku,ale tu treści jak na ekstrakt jest bardzo niewiele
Przyjemnie się sączy, nawet ten dominujący kwasek jest w porządku, ale brakuje słodowych atrybutów związanych z ekstraktem. Myślę, że z drożdżami powinni poprzestać na brettach i odpuścić kwas mlekowy. Na plus to fajna, wyważona beczka. Na ecie napisali, że ma się skojarzenia z whiskey i czerwonym winie i to prawda. Mi brakuje "ciężkiej Belgii". Całość mimo to ciekawa i przyjemna w degustacji.
Comment