Jan Olbracht Rzemieślniczy, Kord Whiskey Barrel Aged Wild

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    Jan Olbracht Rzemieślniczy, Kord Whiskey Barrel Aged Wild

    "Quintuple" 26% ekstr., 12% alk. Szczepy drożdży z mieszanki Brettanomyces i Lactobacillus.

    Aromat - początek z wyraźną kwaskowością czerwonych owoców (wiśnia), jest wyczuwalna beczka z destylatem, trochę słodowej paloności
    Piana - niewysoka, szybko opada do zwartego kożuszka, który szybk zmienia się w trwalszą koronką
    Barwa - bardzo ciemno brunatna, zmętniona
    Wysycenie - łagodne, leciutko musuje
    Smak - winna kwaskowość dominuje, potem przyjemny łagodny beczkowy destylat, łagodna słodycz ciemnych słodycz, leciutko palonych na finiszu. Alkohol bardzo dobrze schowany, łagodnie rozgrzewa
    Treściwość - w/w drożdże dają dużo wytrawnego kwasku,ale tu treści jak na ekstrakt jest bardzo niewiele

    Przyjemnie się sączy, nawet ten dominujący kwasek jest w porządku, ale brakuje słodowych atrybutów związanych z ekstraktem. Myślę, że z drożdżami powinni poprzestać na brettach i odpuścić kwas mlekowy. Na plus to fajna, wyważona beczka. Na ecie napisali, że ma się skojarzenia z whiskey i czerwonym winie i to prawda. Mi brakuje "ciężkiej Belgii". Całość mimo to ciekawa i przyjemna w degustacji.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1080184.JPG
Views:	91
Size:	25,3 KB
ID:	2317143

    Comment

    Przetwarzanie...
    X