Nepomucen [Nepomucen & Funky Fluid], Classic With a Twist No. 2: Double Rauchbock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Nepomucen [Nepomucen & Funky Fluid], Classic With a Twist No. 2: Double Rauchbock

    Wędzony koźlak dubeltowy albo po niemiecku Doppelrauchbock.

    Dodali cukier mleczny (laktoza)

    24° ekstraktu i 8,5% alk.

    Aromat - mają wersję z dodatkiem oscypka (nie chciałem kupić) i przez chwilę wydawało mi się, że kupiłem ją. Ser wędzony rządzi
    Piana - umiarkowanie wysoka, zwarta, nietrwała z nieco dłuższą koronką
    Barwa - ciemny brąz/smoła, nieprzejrzysta (bez filtracji)
    Wysycenie - dość łagodne, ciut musuje, ale potrzebuje więcej
    Smak - spore, nawet wręcz toporne wędzenie, ale za chwilę okaże się to nawet zaletą. Otóż słodowa baza jest słodkawo mdława, ciastkowe słody dodają miękkość a laktoza dodatkowo gładkość. W efekcie mdławy efekt ożywiony jest wędzonką (bo wysycenia brakuje). Alkohol schowany, na finiszu oprócz wędzonki trochę palonej goryczki.
    Treściwość - ciężkie piwo

    Słodowo bogate, ale brakuje żywej kontry nawet jak na dubeltowego koźlaka. Jest mdławo. Gdyby nie laktoza byłoby fajnie, ale przecież u nas ma być oryginalnie. Czyli piwo na raz, bo taki prawdopodobnie był plan na wymagającym rynku poszukiwaczy nowości.
  • concerto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🍼
    • 2003.09
    • 859

    #2
    Wersja nr 1 jeszcze gorsza chyba. Mdła z przebitkami cynamonu, kompletnie nieułożona. Źle wydane 17 zł. Piłem też podstawkę, która o dziwo w sklepach pojawił się później- znośna, ale płaska. Tak więc kiepsko było już na początku a potem nawalono w opór wymyślnych dodatków i zareklamowano jako produkt delux. To się nie mogło udać.
    "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

      #3
      Click image for larger version

Name:	P1080272.JPG
Views:	70
Size:	19,4 KB
ID:	2317795

      Comment

      Przetwarzanie...
      X