Lubuska kooperacja, którego owocem jest żytni stout.
Ekstr. 14%
Alk. 6,0%
Chmiele: CTZ, Simcoe
Aromat - na początek wyczuwalne nuty amerykańskiego chmielu (chyba najbardziej wyczuwalne tony żywiczne), potem słodowe niuanse szorstko-palone, wyraźne
Piana - zdecydowanie wysoka, trwała. Nie jest to jednak zwarta stoutowa śmietanka (choć w sumie drobna)
Barwa - smolisto-brunatna, zmętniona, nieprzejrzysta
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - wyraźna słodowa, palona baza. Z jednej strony jest szorstko, nieco korzennie, ale też wyczuwalne miękkie tony. Wyraźne chmielenie cytrusowo-żywicznie, może po stronie chmielu jest pewna wspomniana wcześniej korzenność. Grejpfrutowy kwasek łączy się z delikatnym palonym. Podobnie jest goryczką (na umiarkowanym poziomie) - ta chmielowa łączy się z tą od palonych słodów. Finisz jest łagodnie goryczkowy, dłuższy
Treściwość - wysoka. Obstawiałbym wyższy ekstrakt.
Złożone, dobrze zbudowane, treściwe piwo. Mocno chmielone, taki american stout. A przy tym zachowuje dobrą pijalność. Bardzo dobre.
Ekstr. 14%
Alk. 6,0%
Chmiele: CTZ, Simcoe
Aromat - na początek wyczuwalne nuty amerykańskiego chmielu (chyba najbardziej wyczuwalne tony żywiczne), potem słodowe niuanse szorstko-palone, wyraźne
Piana - zdecydowanie wysoka, trwała. Nie jest to jednak zwarta stoutowa śmietanka (choć w sumie drobna)
Barwa - smolisto-brunatna, zmętniona, nieprzejrzysta
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - wyraźna słodowa, palona baza. Z jednej strony jest szorstko, nieco korzennie, ale też wyczuwalne miękkie tony. Wyraźne chmielenie cytrusowo-żywicznie, może po stronie chmielu jest pewna wspomniana wcześniej korzenność. Grejpfrutowy kwasek łączy się z delikatnym palonym. Podobnie jest goryczką (na umiarkowanym poziomie) - ta chmielowa łączy się z tą od palonych słodów. Finisz jest łagodnie goryczkowy, dłuższy
Treściwość - wysoka. Obstawiałbym wyższy ekstrakt.
Złożone, dobrze zbudowane, treściwe piwo. Mocno chmielone, taki american stout. A przy tym zachowuje dobrą pijalność. Bardzo dobre.
Comment