Brokreacja chyba nie ma jeszcze swojego browaru?
Ekst. 17 Plato
Alk. 7,3% obj.
Jasny koźlak w Polsce? Odważnie...
W składzie obok pilzneńskiego również monachijski i melanoidowy słód. Chmiel - magnum (chyba ulubiony niemiecki chmiel w naszym kraju)
Aromat - słodowy, delikatnie podpalany, ciastkowy,
Piana - wyższa, zwarta, dość trwała z długą koronką
Barwa - bursztyn wpadający nawet w herbatę
Wysycenie - umiarkowane, delikatnie musuje
Smak - wyraźny słód, lekko podpalany (tostowy), herbatniki i kruche ciastka, trochę toffi, na języku marginalna goryczka
Treściwość - wyraźna
W ciemno powiedziałbym, że jest trochę niewymienionego słodu wiedeńskiego. W odbiorze wydaje się, że jest sporo melanoidowego i bawarskiego słodu kosztem wyższego udziału pilzneńskiego (wskazuje na to zarówno smak, jak i barwa). Stąd nie do końca to jasny (helles) koźlak i piwo nie jest dokładnie w stylu. Z drugiej strony to może ok. Uwarzyć jasnego koźlaka w oparciu o słód pilzneński, tak żeby wydobyć z nich słodową krągłość, miękkość i pełnie nie jest prostym zadaniem, a tak było bezpieczniej i wyszło smacznie.
Ekst. 17 Plato
Alk. 7,3% obj.
Jasny koźlak w Polsce? Odważnie...
W składzie obok pilzneńskiego również monachijski i melanoidowy słód. Chmiel - magnum (chyba ulubiony niemiecki chmiel w naszym kraju)
Aromat - słodowy, delikatnie podpalany, ciastkowy,
Piana - wyższa, zwarta, dość trwała z długą koronką
Barwa - bursztyn wpadający nawet w herbatę
Wysycenie - umiarkowane, delikatnie musuje
Smak - wyraźny słód, lekko podpalany (tostowy), herbatniki i kruche ciastka, trochę toffi, na języku marginalna goryczka
Treściwość - wyraźna
W ciemno powiedziałbym, że jest trochę niewymienionego słodu wiedeńskiego. W odbiorze wydaje się, że jest sporo melanoidowego i bawarskiego słodu kosztem wyższego udziału pilzneńskiego (wskazuje na to zarówno smak, jak i barwa). Stąd nie do końca to jasny (helles) koźlak i piwo nie jest dokładnie w stylu. Z drugiej strony to może ok. Uwarzyć jasnego koźlaka w oparciu o słód pilzneński, tak żeby wydobyć z nich słodową krągłość, miękkość i pełnie nie jest prostym zadaniem, a tak było bezpieczniej i wyszło smacznie.
Comment