Jurand, Kasztan Mocny

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bahtol
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 331

    #1

    Jurand, Kasztan Mocny

    Ekstakt 13,8 , alkohol do 6,8. Zakupione w krakowskim świecie piwa przy Długiej za jedyne 1.80zł w butelce 0,5 l. Jedno z najgorszych polskich piw które tknąłem. Piany brak, bąbelków prawie nie ma. Zapach - do wytrzymania. W smaku - istna tragedia. Posmak metaliczny, próbuje mieć goryczkę, ale wychodzi jakaś niesamowicie sztuczna wykręcająca język. Na kontrze napisano, że zostało stworzone wg. niemieckich receptur ( ciekawe czy któryś niemiecki browar ośmieliłby się coś takiego zmajstrować?). Widnieje też napis "Bardzo długo warzone!". To zapewne w ramach odpowiedzi na kampanię reklamową Dębowego - Ich jest długo warzone to nasze będzie bardzo długo warzone. Jak dla mnie nie zasługuje na więcej niż 2,2.
    =bahtol=
  • baklazanek
    † 2014 Piwosz w Raju
    • 2001.08
    • 3562

    #2
    Nazwa piwa również przypomina inne piwo a mianowicie Kasztelana mocnego.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19291

      #3
      "skojarzenia to przekleństwo!" mnie zarówno nazwa, jak szata graficzna nie przypomina innego znanego piwa. szata graficzna przypomina Taubera z tegoż Juranda, smak diametralnie inny niż Kasztelan Mocny. dla mnie bardziej gorzki i drapiący w język. jak na pierwsze wrażenia to całkiem przyjemne, choć nie rewelacyjne. a co do nazwy moim zdaniem trafna - kolor piwa przypomina miasz kasztana jadalnego

      Comment

      • oskarinio
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2003.06
        • 1

        #4
        Mialem niedawno okazje sprobowac Kasztana... i zupelnie sie nie zgadzam jakoby to piwo bylo tak fatalne. Zastanawiam sie, czy aby Bahtol pil tego samego Kasztana co ja (a moze byl przeterminowany?). Piwo jak to piwo mocne... nic nadzwyczajnego, ale rowniez nie jest to tragedia - wypic mozna.
        A co do dlugiego warzenia... coz z tego co mi wiadomo Jurand stosuje dosc unikalna technologie warzenia w otwartych kadziach, ktora charakteryzuje sie m.in. dlugim okresem wazenia, wiec chyba mieli prawo tak napisac.
        Podsumowujac Kasztan na 4 z minusem zasluguje.

        Comment

        • alstro
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.04
          • 166

          #5
          jedno z gorszych w Polsce ale da sie pic

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 24004

            #6
            jedno z gorszych w Polsce ale da sie pic
            jeeeejku, proszę uzasadniać swoje wyroki, przecież takie gadanie nic nie wnosi do dyskusji.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9866

              #7
              Nie jest takie złe. Barwa pomarańczowa - mało przyjemna. Lekko metnawe. Piana średnia z wianuszkiem utrzymującym siędo końca. Słodkawe. Da się wypić.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
                dadek
                Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
                2024-10-04, 23:49
              • dadek
                Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                dadek
                Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                2025-01-12, 18:42
              • Javox
                Perła, Janosik Mocny
                Javox
                Strong lubelski z alko 7.0%

                Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                Lacing - sporo.
                Gaz - średni.
                Barwa - złoty bursztyn.
                Aromat - estry owocowe.
                Smak - słodko, estry owocowe lagerowe, lekka goryczka.

                Słabo ...
                2024-11-12, 19:15
              • dadek
                Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                dadek
                Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                2024-10-17, 00:22
              • dadek
                Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
                dadek
                Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
                2023-12-08, 01:06
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...