Nowa Wytwórnia, Hazy APA

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

Nowa Wytwórnia, Hazy APA

Nie jestem obecnie wielbicielem apek srapek, więc mogąc się mylić nie powiem, że hazy apa to dla mnie jakiś wymysł.

Od razu widać skąd nazwa, bo piwo nie jest przejrzyste, ale do "soczków" z półki kraft daleko.Aromat nie jest jakiś mocny, ale od razu czuć z czym mamy do czynienia. W smaku skrórka cytrusowa, sosna, ale wszystko takie orzeźwiające i soczyste, a nie tak płaskie jak w pilsie. I bez zbytniej przesady. Piana obfita i ładnie krążkuje.

Pomijając pilsa było to dla mnie zaskoczenie, że Carlsberg promuje takie piwo. Jest bardziej ułożone i pasujące do menu lokalu niż pils czeski.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 01:31
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Pils
    Prusak
    Zakładam nowy wątęk, ponieważ sprzedają to piwo po prostu pod nazwą "Pils", bez "czeski".
    Parametry jak na etykiecie z fotki: 11 Blg, 4, 7% obj.
    Barwa jasna, idealna klarowność,
    Piana dość obfita, opada dopiero nie do końca po dwóch-trzech minutach pozstawiając...
    2024-12-16, 16:11
  • darekd
    Sierra Nevada, Hazy Little Thing
    darekd
    Weteran kraftu z Kalifornii.

Javox wspominał o wersji "session" tego piwa:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...y-little-thing

to ma 6,7% alk., 35 IBU,
    chmiele:...
    2023-08-23, 22:25
  • e-prezes
    Nowa Wytwórnia, Cold IPA
    e-prezes
    Po dwu wcześniejszych piwach nie bardzo byłem sobie w stanie wyobrazić czego oczekiwać po Cold IPA.

Jest mniej mętna, ciemniejsza co oczywiste, ale w aromacie bardziej zrównoważona. Przez co wydała mi się płaska. Może to efekt skali i kolejności. Goryczka łagodniejsza, dłuższa,...
    2021-11-07, 21:33
  • e-prezes
    Nowa Wytwórnia, Czeski pils
    e-prezes
    Zacznijmy od tego, że spodziewałem się okocimskiego lagera udającego czeskiego pilsa. Browar przecież z kasy Carlsberga wybudowany, ale miło się rozczarowałem, choć idealnie nie było.

Już po podaniu widać opalizację, więc może nie jest dobrze wyleżakowany. Lekki diacetyl...
    2021-11-07, 21:05
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...