Fajnie, że opisują styl i odnoszą się do Turyngii, z którą czarne (schwarz) piwa są związane, w odróżnieniu od ciemnych (dunkel).
12% ekstr.
5,6% alk.
Aromat - palone tony słodowe, trochę razowego chleba, jest chmiel z ziołowo i nieco łodygowymi tonami
Piana - dość wysoka, umiarkowanie trwała, długa koronka
Barwa - smolista, nieprzejrzysta
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - palone tony słodowe, do tego miękkie tony czekoladowo-śmietankowe i bach- kontra w postaci chmielu magnum (w składzie też żatecki) takie łodygowe, zielsko (podobnie w ich dortmundzkim). Na szczęście nie jest aż tak nachalne, nawet goryczka jest przede wszystkim palona, ale jest pewna dysharmonia. Finisz palony, dłuższy..
Treściwość - pełne, ale profil wytrawny
Ukochany niemiecki chmiel polskich piwowarów czyli Magnum burzy efekt. Gdyby kiedyś chcieli powtórzyć serię z innymi niemieckimi chmielami byłoby super, bo baza bardzo fajna.