Keller. Kooperacja na 175 lecie browaru w Cieszynie i 10 lecie Pinty.
13% ekstr.,
5,8% alk.
22 IBU
Chmiele: Magnum, Spalt Select, Tettnanger
Aromat - łagodne drożdże, wyraźniejsza słodowa baza z podpieczoną chlebową skórką, trochę chmielowej ziołowości
Piana - wysoka, średnia trwałość, koronka na dłużej
Barwa - bursztynowa, lekko zamglona
Wysycenie - umiarkowane, musujące (jak na styl dość wysokie)
Smak - jest podpieczona skórka od chleba, drożdżowa kwaskowość i nie tyle wyraźny co dość toporny chmiel (ziołowo-łodygwy), goryczka nie jest wysoka a zalega.
Treściwość - solidniejsza pełnia
Wczoraj pisałem o piwie też mającym niemieckie korzenie - Schwarzbier z Brokreacji.
Wspomniałem, że ulubiony przez polskich piwowarów chmiel niemiecki to Magnum, no i proszę oto znowu on. Ciekawe, że w samych Niemczech nie jest tak popularny, a już w klasykach bardzo rzadki. Klasyczne piwa są wtedy subtelniejsze z uwypuklonym profilem słodowym (kellery to przecież nie pilsy). A tu co najlepsze (chlebowość) skontrowane chropowatym chmielem.
Szkoda, fajna słodowa baza, fajne piwo i ta kontra z niefajną chmielowością...
13% ekstr.,
5,8% alk.
22 IBU
Chmiele: Magnum, Spalt Select, Tettnanger
Aromat - łagodne drożdże, wyraźniejsza słodowa baza z podpieczoną chlebową skórką, trochę chmielowej ziołowości
Piana - wysoka, średnia trwałość, koronka na dłużej
Barwa - bursztynowa, lekko zamglona
Wysycenie - umiarkowane, musujące (jak na styl dość wysokie)
Smak - jest podpieczona skórka od chleba, drożdżowa kwaskowość i nie tyle wyraźny co dość toporny chmiel (ziołowo-łodygwy), goryczka nie jest wysoka a zalega.
Treściwość - solidniejsza pełnia
Wczoraj pisałem o piwie też mającym niemieckie korzenie - Schwarzbier z Brokreacji.
Wspomniałem, że ulubiony przez polskich piwowarów chmiel niemiecki to Magnum, no i proszę oto znowu on. Ciekawe, że w samych Niemczech nie jest tak popularny, a już w klasykach bardzo rzadki. Klasyczne piwa są wtedy subtelniejsze z uwypuklonym profilem słodowym (kellery to przecież nie pilsy). A tu co najlepsze (chlebowość) skontrowane chropowatym chmielem.
Szkoda, fajna słodowa baza, fajne piwo i ta kontra z niefajną chmielowością...
Comment