Wędzony dubeltowy koźlak, znany z wersji warzonej w Browarze na Jurze:
18% ekstr.
7,5% alk.
Aromat - wędzona nuta wyraźna, skojarzenia z oscypkiem, pod tym gdzieś daleko pozostałe nuty słodowe, podpalany karmel. Jest też leciuteńki chmiel
Piana - wyższa, dość trwała z dłuższą koronką
Barwa - herbaciano-miedziana
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wędzenie wyraźniejsze (znowu skojarzenia z oscypkiem), karmel, jakaś owocowa kwaskowość (nie jest nieprzyjemna, ale w dubeltowcu mi niezbyt pasuje), lekki chmiel, ciut goryczki w posmaku. Alkohol nieco rozgrzewa
Treściwość - wyraźna pełnia, ale w ciemno obstawił bym niższy ekstrakt.
W odbiorze bardziej koźlak niż jego podwójna wersja, choć parametry są ok. Kwaskowy niuans trochę męczący. Poza tym przyzwoite, ale bez fajerwerków.
18% ekstr.
7,5% alk.
Aromat - wędzona nuta wyraźna, skojarzenia z oscypkiem, pod tym gdzieś daleko pozostałe nuty słodowe, podpalany karmel. Jest też leciuteńki chmiel
Piana - wyższa, dość trwała z dłuższą koronką
Barwa - herbaciano-miedziana
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wędzenie wyraźniejsze (znowu skojarzenia z oscypkiem), karmel, jakaś owocowa kwaskowość (nie jest nieprzyjemna, ale w dubeltowcu mi niezbyt pasuje), lekki chmiel, ciut goryczki w posmaku. Alkohol nieco rozgrzewa
Treściwość - wyraźna pełnia, ale w ciemno obstawił bym niższy ekstrakt.
W odbiorze bardziej koźlak niż jego podwójna wersja, choć parametry są ok. Kwaskowy niuans trochę męczący. Poza tym przyzwoite, ale bez fajerwerków.
Comment