Pinta, Jak w Dym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Pinta, Jak w Dym

    Wędzony dubeltowy koźlak, znany z wersji warzonej w Browarze na Jurze:

    Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)


    18% ekstr.
    7,5% alk.

    Aromat - wędzona nuta wyraźna, skojarzenia z oscypkiem, pod tym gdzieś daleko pozostałe nuty słodowe, podpalany karmel. Jest też leciuteńki chmiel
    Piana - wyższa, dość trwała z dłuższą koronką
    Barwa - herbaciano-miedziana
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - wędzenie wyraźniejsze (znowu skojarzenia z oscypkiem), karmel, jakaś owocowa kwaskowość (nie jest nieprzyjemna, ale w dubeltowcu mi niezbyt pasuje), lekki chmiel, ciut goryczki w posmaku. Alkohol nieco rozgrzewa
    Treściwość - wyraźna pełnia, ale w ciemno obstawił bym niższy ekstrakt.

    W odbiorze bardziej koźlak niż jego podwójna wersja, choć parametry są ok. Kwaskowy niuans trochę męczący. Poza tym przyzwoite, ale bez fajerwerków.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1110065 (Copy).JPG
Views:	89
Size:	16,6 KB
ID:	2325980

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6460

      #3
      Zobaczmy co i jak...

      Piana - sporo, na dłużej grubsza warstwa.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglona czerwona miedź.
      Aromat - słodko, przejrzały lepki melon, lekka wędzoność w typie Rolada Ustrzycka.
      Smak - słodkawe, lekko wędzone, żółty oscypek ale jakby słodki, dojrzały melon, lekka goryczka.

      Niby ok ale piłem lepsze piwa tym stylu

      Comment

      Przetwarzanie...
      X