Browar Żuławski, Keller Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12563

    Browar Żuławski, Keller Pils

    Nowy browar, z którym związany jest doświadczony już piwowar Marcin Semeniuk (dawniej m.in. browar Brodacz)

    Ekstr. 13%
    Alk. 5,2%

    Niemieckie chmiele - Hersbrucker (Hallertau) i Spalt.

    Aromat - chlebowo-drożdżowy, wyraźniejszy chmiel (ziołowo-korzenny i trawiasty)
    Piana - średnie, zwarta, trwała, z koronką do końca
    Barwa - zmętniony bursztyn
    Wysycenie - umiarkowane w kierunku łagodnego (kellerowe), delikatnie musuje
    Smak - chlebowo (też lekko podpieczonej skórki chlebowej)-kwaskowa (drożdże) podstawa, dużo chmielu (ziołowy, ciut łodygowy, nieco korzenności), ale że chmiele są aromatyczne (a i słodowa baza wyraźna) odczucie goryczki jest umiarkowane, choć nieco zalega w ustach
    Treściwość - bardziej zdecydowana pełnia

    Myślałem, że to niefiltrowany pils. Zasyp (obok pilzneńskiego też monachijski i wiedeński) pokazał, że po nalaniu wyglądał jak klasyczny keller z Bawarii. A chmielenie nadało mu "pilsowego" charakteru. Chmielone solidnie, co nadało trochę szorstkości i wytrawności piwu, co pewnie większości klientów będzie odpowiadać. Mi trochę mniej, bo "kellerowa" strona tego piwa jest bardzo udana. To jednak kwestia gustu. Będę uradowany jak wypuszczą kellerowego koźlaka Chyba że taka będzie ich nowość - Maibock.

    Piwko jest naprawdę udane, solidne, rzetelne i przyjemnie się je pije. Puszka z żuławskim landszaftem w kolorach sepii kiedyś wydałaby się nieco banalna, ale na tle dzisiejszych prób artystycznych naszych kraftów o dziwo nabiera oryginalności.
  • borsukwroc
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    🍼
    • 2013.02
    • 71

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

    Myślałem, że to niefiltrowany pils. Zasyp (obok pilzneńskiego też monachijski i wiedeński) pokazał, że po nalaniu wyglądał jak klasyczny keller z Bawarii. A chmielenie nadało mu "pilsowego" charakteru. Chmielone solidnie, co nadało trochę szorstkości i wytrawności piwu, co pewnie większości klientów będzie odpowiadać. Mi trochę mniej, bo "kellerowa" strona tego piwa jest bardzo udana. To jednak kwestia gustu. Będę uradowany jak wypuszczą kellerowego koźlaka Chyba że taka będzie ich nowość - Maibock.
    No własnie juz rozlali do puszek Koźlaka Majowego, w tym tygodniu ma być w sklepach

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12563

      #3
      Nie omieszkam kupić a tymczasem: Click image for larger version

Name:	P1110219 (Copy).JPG
Views:	237
Size:	17,7 KB
ID:	2326072

      Comment

      • Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4470

        #4
        Potwierdzam powyższą opinię. Też trochę mnie zdziwiło tak solidne chmielenie jak na kellera, Ale pije się gładko, Odpowiada mi ten profil goryczkowo-ziołowy z nutami piwnicznej gęstości, ale piwo nie jest w żadnym wypadku ciężkie. Zaostrzyli mi apetyt, tym bardziej, że wypuścili też alta, co rzadko się u nas zdarza.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X