Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12651

    Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)

    Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

    Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

    Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

    Aromat - chmielowy z tonami świeżego ogórka, lekko melon i korzenność, lekki słód chlebowo-ciasteczkowy
    Piana - wysoka, dość trwała z dłuższą koronką
    Barwa - zamglone ciemniejsze złoto
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - na czele tony chmielowe ze wspomnianym ogórkiem, niesłodkim arbuzem (to bielszą częścią przy skórce) i melonem oraz łagodnymi trawiastymi niuansami, wyważona goryczka. Lekka słodowa baza (ciut chlebowa). Finisz chmielowy pozostawia wyraźniejszy, długi mocniej goryczkowy (acz nieprzesadzony) posmak w ustach
    Treściwość - łagodna pełnia

    Pewne spostrzeżenia dotyczący tej serii piw z Raciborza napisałem przy okazji ich Książęcego napisałem tutaj i są one pozytywne:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-polski-chmiel

    Ten chmiel dał piwu orzeźwiający, całkiem oryginalny wymiar. Pije się bardzo fajnie, szczególnie w upalne dni. Przyjemne piwko.

  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12651

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1110260.JPG
Views:	50
Size:	21,5 KB
ID:	2326676

    Comment

    Przetwarzanie...
    X