Jabłonowo, Karlsquell

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AaLeX
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2011.07
    • 676

Jabłonowo, Karlsquell

Puszka 0,5 litra, alkohol 5,5%, ekstrakt 12,1%
    Kolor - złoty, klarowny Piana - drobna, pozostał delikatny kożuch, lacing minimalny
    Zapach - słodowo-kartonowy
    Gaz - minimalny, praktycznie zerowy
    Smak - piwo jest ciekawe w smaku, na pierwszym miejscu tony slodowe, które podkreśla ciekawa w smaku, ziołowa goryczka.

Piwo to jest warzone dla sieci Aldi w Polsce. Cena 2,39zł. Muszę przyznać, że jest to pozytywne zaskoczenie, jeśli chodzi o smak. Największą wadą piwa jest gaz, który praktycznie nie występuje, a szkoda, bo przy tym smaku, większe nasycenie bardziej by orzeźwiało. Gazu jest tak mało, że palcem można wgnieść puszkę (i to nie pierwszy raz kupiłem, więc to nie jest wada partii). Nawet na puszce mamy informacje o chmielowej goryczce, co jest wyczuwalne. Poprawić nasycenie i będzie super alternatywa dla bezsmakowych koncerniaków. Póki co nota 3,5/6.
  • AaLeX
    🥛🥛🥛
    • 2011.07
    • 676

Zdjęcie trunku:

Comment

• SupeR_PiwosZ
      Porucznik Browarny Tester
      🥛🥛🥛
      • 2008.05
      • 364

Na pewno Browar Jabłonowo warzy to piwo? Wydaje mi się, że raczej Browary Łódzkie się tym trudnią.

Comment

• AaLeX
        🥛🥛🥛
        • 2011.07
        • 676

Zmienił się producent. Poniżej opis na puszce.

Comment

• SupeR_PiwosZ
          🥛🥛🥛
          • 2008.05
          • 364

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AaLeX Wyświetlenie odpowiedzi
          Zmienił się producent. Poniżej opis na puszce.
          To ciekawe, będę musiał nabyć jedną puszkę z ciekawości z sentymentu do tego browaru. Browarom Łódzkim to akurat piwo nie wychodziło zbytnio. Ciekawe czy tylko to piwo Jabłonowo dla Aldi warzy.

Comment

• AaLeX
            🥛🥛🥛
            • 2011.07
            • 676

Raczej tylko oni, gdyż nabyłem to piwo zarówno w Gliwicach, jak i Zgorzelcu. Smak jest ciekawy, ale wszędzie jest problem z gazem.

Comment

• SupeR_PiwosZ
              🥛🥛🥛
              • 2008.05
              • 364

Nabyłem na spróbę to piwko no i się nie zawiodłem. Dzięki za wrzutkę kolego AaLeX. Bez porównania z tym co warzyli w Łodzi. Zupełnie inne piwo. Faktycznie wysycenie jest niskie ale mi to bardzo odpowiada. Zbytnio fanem wysoko wysyconych piw nie jestem. Jest spora słodowość w typie Raciborskiego Klasycznego ale z zdecydowanie większą kontrą goryczkową, która jeszcze chwilę pozostaje na języku. I charakterystyczne chyba tylko dla Jabłonowa melanoidyny jeśli tak to mogę określić. Chociaż żaden ze mnie sensoryk. Piana drobnopęcherzykowa, zwarta po "agresywnym" przelaniu do kufla. Niestety szybko znika, szkło jednak oblepia. Jednym słowem bardzo pijalne jasne pełne. Oczywiście nie każdemu podpasuje ale u mnie sentyment do tego browaru pozostał. Szkoda tylko, że nie ma wersji butelkowej.
              Last edited by SupeR_PiwosZ; 2022-10-14, 22:08.

Comment

• AaLeX
                🥛🥛🥛
                • 2011.07
                • 676

Tak, masz racje, jest bardzo pijalne, ten smak jest ciekawy, na pewno znacznie lepsze od łódzkiej wersji. Również nie lubię piw mocno gazowanych, ale tutaj jest trochę przesada w drugą stronę, moim zdaniem.
                Last edited by AaLeX; 2022-10-15, 19:33.

Comment

• AaLeX
                  🥛🥛🥛
                  • 2011.07
                  • 676

Niestety, piwo to, to już raczej przeszłość. Aldi zastąpiło je wyrobem z Van Pura, z Zabrza o tej samej nazwie. Niestety, następca nijak się ma do tego.

Comment

• SupeR_PiwosZ
                    🥛🥛🥛
                    • 2008.05
                    • 364

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AaLeX Wyświetlenie odpowiedzi
                    Niestety, piwo to, to już raczej przeszłość. Aldi zastąpiło je wyrobem z Van Pura, z Zabrza o tej samej nazwie. Niestety, następca nijak się ma do tego.
                    Van Pur to większa moc przerobowa tym samym tańsze koszty i cena końcowa dla Aldi. Szkoda bo to piwo w wersji Browaru Jabłonowo było jakieś. Widać po sklepowych półkach, że była to testowa i bardzo mała partia tego piwa. Zniknęło bardzo szybko.

Comment

Przetwarzanie...
                    X