Nepomucen, Michael

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19293

    #1

    Nepomucen, Michael

    Click image for larger version  Name:	nepomi.jpg Views:	41 Size:	66,0 KB ID:	2329718

    Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu powstawały nowe projekty i część miała na jesieni właśnie piwa dyniowe. Lubelskie Targi Piw zawsze są na jesieni, więc tu można przetestować to co proponują piwowarzy w tym temacie.
    Nie było to pierwsze piwo z LTPR, ale w sumie mniej mi się podobało, więc jako pierwsze będzie.

    8% alk., 21 plato.
    Jak widzimy na etykiecie to wg. producenta imperial pumpkin ale z puree morelowym. W składzie poza puree z dynii i moreli, słody jęczmienne, pszeniczne, żytnie oraz przyprawy: gałka muszkatułowa, ekstrakt waniliowy, kardamon, no i chmiel. Czyli tradycyjnie (przyprawy), ale z nowym sznytem (puree owocowe). Nie jest bardzo mętne, ale czuć gęstość od blg i od pektyn z owoców/warzyw. Dość zawiesiste, ale nie podoba mi się jakaś nieuzasadniona kwaśność, która w sumie dobrze że jest, bo łagodzi ogólną mdłość. Przyprawy plątają się tutaj zupełnie bez wyrazu, jakby z obowiązku niż przemyślenia. Brak mi pociągnięcia papryki lub imbiru, coś co by tego imperiala "rzuciło na inne wody". Piwo na pewno nie do powtórzenia, bo nie oferowało w sobie nic odkrywczego. To puree z moreli też jakby bez żadnego konceptu, a bardziej za modą.
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2023-01-05, 18:11.

Related Topics

Collapse

  • m2200
    Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
    m2200
    Witam,

    wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

    Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
    2019-05-16, 17:06
  • darekd
    De Brabandere, Wieze
    darekd
    Tripel 8,5% alk.

    De Brabandere to obecna nazwa dawnego browaru Bavik w Bavikhove we Flandrii Zachodniej.
    Jeszcze bardziej pogmatwana jest historia piwa Wieze, które warzone było w browarze Van Roy (znanym również jako Het Anker Wieze) w Wieze we Flandrii Wschodniej, ale browar...
    2024-01-21, 00:13
  • Orzech1988
    X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
    Orzech1988
    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

    Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
    2019-01-13, 21:23
  • dadek
    Niemcy, Erlangen-Kosbach, Am Deckersweiher 24, Hofbräu Oberle
    dadek
    Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
    2025-02-09, 23:58
  • darekd
    Giesinger, Munique Heller Bock
    darekd
    Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

    https://www.giesinger-braeu.de/

    6,6% alk.

    Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
    2025-01-05, 22:21
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...