Piwnica Świdnicka, Kozioł

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    Piwnica Świdnicka, Kozioł

    Piwnica Świdnicka spod wrocławskiego ratusza warzy i butelkuje swoje piwo.

    Ich Pils (Kur), który piłem na miejscu uważam za udane piwo. Koźlaka piłem z butelki.

    Ekstr. 17%
    Alk. 7,5%

    Aromat - słodowy, ciastka maślane, no jest masełko, suszone słodsze owoce (ślwka), przez chwilę krótka, minimalna wędzona nuta. Po czasie dominują te owoce
    Piana - średnia, średnia trwałość, z dłuższym, postrzępionym cienkim kożuszkiem, który nie zostaje do końca
    Barwa - ciemna miedź, zamglona
    Wysycenie - średnie w kierunku umiarkowanego, musujące
    Smak - słodowy. Susz owocowy (śliwka, żurawina), karmel, trochę ciastkowych i kremowych niuansów. Jest słodko, troszeczkę mdławo, misiowato. Pod koniec ciut chleba. W ustach zostaje znikomy ślad goryczki.
    Treściwość - cięższe piwo

    Myślę (bo w składzie jest tylko "słód jęczmienny"), że zasyp jest słodowo zróżnicowany. Nie zdziwiłbym się, jakby nawet było trochę wędzonego. I trochę moim zdaniem jest tego za dużo (to jest taki trochę ciemny, trochę czerwony (rot koźlaki też się zdarzają) a trochę jeszcze jakiś bock). W koźlakach siła tkwi w prostocie i pijalności. Doceniam jednak intencje. Mimo pewnej krytyki piwo jest fajne, nawet na brąz w Krafcie Roku się załapało. Po prostu nie są to moje koźlakowe klimaty.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1110851.JPG
Views:	56
Size:	26,8 KB
ID:	2330996

    Comment

    Przetwarzanie...
    X