Piwnica Świdnicka, Kozioł

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12864

Piwnica Świdnicka, Kozioł

Piwnica Świdnicka spod wrocławskiego ratusza warzy i butelkuje swoje piwo.

Ich Pils (Kur), który piłem na miejscu uważam za udane piwo. Koźlaka piłem z butelki.

Ekstr. 17%
    Alk. 7,5%

Aromat - słodowy, ciastka maślane, no jest masełko, suszone słodsze owoce (ślwka), przez chwilę krótka, minimalna wędzona nuta. Po czasie dominują te owoce
    Piana - średnia, średnia trwałość, z dłuższym, postrzępionym cienkim kożuszkiem, który nie zostaje do końca
    Barwa - ciemna miedź, zamglona
    Wysycenie - średnie w kierunku umiarkowanego, musujące
    Smak - słodowy. Susz owocowy (śliwka, żurawina), karmel, trochę ciastkowych i kremowych niuansów. Jest słodko, troszeczkę mdławo, misiowato. Pod koniec ciut chleba. W ustach zostaje znikomy ślad goryczki.
    Treściwość - cięższe piwo

Myślę (bo w składzie jest tylko "słód jęczmienny"), że zasyp jest słodowo zróżnicowany. Nie zdziwiłbym się, jakby nawet było trochę wędzonego. I trochę moim zdaniem jest tego za dużo (to jest taki trochę ciemny, trochę czerwony (rot koźlaki też się zdarzają) a trochę jeszcze jakiś bock). W koźlakach siła tkwi w prostocie i pijalności. Doceniam jednak intencje. Mimo pewnej krytyki piwo jest fajne, nawet na brąz w Krafcie Roku się załapało. Po prostu nie są to moje koźlakowe klimaty.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12864

Click image for larger version

Name:	P1110851.JPG
Views:	59
Size:	26,8 KB
ID:	2330996

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
      Piwnica Świdnicka, Rogaś
      ART
      przez ojca Wernera przywizione, z dużą dozą ostrożności wychylone. Choć Dadek szczęścia nie miał do innych piw na miejscu:
      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C5%9Bwidnicka

z Rogasiem biedy...
      2023-12-28, 00:48
    • dadek
      Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
      dadek
      Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
      2024-05-13, 00:57
    • dadek
      Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
      dadek
      Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
      2025-01-29, 04:15
    • zasada
      Poznań, Sikorskiego 38, Piwnica
      zasada
      W działającym od ok.2 lat małym sklepie specjalistycznym, w początku marca otworzył sie mini-pub. Cztery stoliki, cztery krany, przynajmniej jeden pozwala na nalewanie do pojemników zapewniających brak kontaktu z tlenem. O ile zauważyłem, dominuje Dziki Wschód.
      Małe piwo 14, duże 18....
      2024-03-24, 18:39
    • Javox
      Amber, Mewa
      Javox
      Pils Bałtycki z alko 5.7%

Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - złoto.
      Aromat - mineralność i słód.
      Smak - słodkawe i zbożowość, lekka trawiastość, start lekka piwnica, nuty ziołowe,...
      2025-03-17, 18:25
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...