Piwoteka, Hrabina Kosel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Piwoteka, Hrabina Kosel

    Koźlak dubeltowy w Polsce znany jako Doppelbock

    Ekstrakt 20%
    Alk. 8,5

    Najpierw trend był taki, że portery poniżej 20% ekstr. to prawie obciach, teraz z robi się podobnie.
    Nie wiem czemu, bo to piwo ma być jednak pijalne, a ten ekstrakt wpływa na cenę ale ok.
    Ciekawe czy na cenę (ja kupiłem za 13 zł) wpływa projekt etykiety - kolaż przedstawiający niewolnicę Isaurę z rogami muflona wpatrzoną w smartfon, w tle ramy obrazu, ciapki i pixelki. Ja wiem, że znalezienie nawiązania hrabiny Cosel do bocka to sztuka trudna, ale kobieta z rogami wgapiona w komórkę... w tej kategorii koźlak Demode ma jasny przekaz i jest zabawny.

    Chmiel Magnum, o którym wspomniano tu:



    Aromat - słodowa złożoność, karmel, ciasteczka/herbatniki, kandyzowane słodkie owoce, troszeczkę suszona śliwka
    Piana - średnia, średnia trwałość, długa koronka
    Barwa - ciemna miedź
    Wysycenie - umiarkowane w kierunku łagodnego, leciutko musuje
    Smak - też dużo słodów bardziej na słodko - karmel, herbatniki, leciutkie tostowo podpieczone, minimalnie susz śliwkowy. Wyraźniejszy alkohol trochę męczy. Toporność chmielu Magnum na szczęście minimalnie wyczuwalna, lekka zielistość , w ustach tej typowej dla tego chmielu goryczki zostało minimalnie. Jest słodko i dość mdławo, jeśli Magnum miał to kontrować, to nie był to dobry pomysł, bo chmiel w przypadku doppelbocków odgrywa znikomą rolę. Piwo ożywiłoby nieco wyższe wysycenie. Jest nieco zalepiające.
    Treściwość - ciężkie piwo

    Odczucia podobne jak przy niedawnym klasycznym koźlaku z Piwnicy Świdnickiej we Wrocławiu:



    Tam też słodowy misz-masz, ciężkawo. Tu ze względu na ekstrakt i woltaż jest tego więcej, trochę alkoholowo. Myślę, że 18% ekstr. w zupełności by wystarczył. Siła koźlaków tkwi w prostocie i pijalności mimo wyższego alko. A tu nawet etykieta upstrzona.

    Znowu doceniam intencję, piwo nie jest złe, ten minimalny tościk (choć nieklasyczny) fajny. Jedno ok i wystarczy w tym sezonie.
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
    Koźlak dubeltowy w Polsce znany jako Doppelbock
    Czyli mówiąc w ojczystym podwójny koźlak...

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12674

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Czyli mówiąc w ojczystym podwójny koźlak...
      Określenie "dubeltowy" też należy do polszczyzny:


      a w naszym piwowarstwie ma długą tradycję:



      https://i.colnect.net/f/5029/982/Piwo-Dubeltowe.jpg Click image for larger version  Name:	P1110874.JPG Views:	13 Size:	27,1 KB ID:	2331019

      Last edited by darekd; 2023-02-11, 21:53.

      Comment


      • e-prezes
        e-prezes commented
        Editing a comment
        Ok, walczyć na noże o to nie będę. Ja wolę tamtą formę.
    Przetwarzanie...
    X