Saison z Mikołajek.
14% ekstr.
5,1% alk.
26 IBU
Chmiel - słoweński Styrian Golding
Aromat - na początku kwasowa owocowość, potem trochę też obórki, nieco chmielu
Piana - umiarkowana, średnia trwałość z dłuższą koronką
Barwa - ciemne złoto, lekkie zmętnienie
Wysycenie - średnie z żywym musowaniem
Smak - początkowo wyraźniejsza kwasowość (jabłka), szybko przyszła wysoka goryczka od chmielu (moim zdaniem powyżej deklarowanego IBU). Potem jednak obie cechy się przegryzają. Nuta owocowa kwaskowych jabłek dominuje. Jest łagodna korzenność. Na finiszu razem z wyraźnym ziołowym chmielem. W ustach zostaje wyraźniejsza goryczka
Treściwość - nieco lżejsza (jak na ekstrakt) pełnia
Trochę dużo tej goryczki, wolałbym więcej korzenności. Poza tym piwo jest rześkie i dobrze pijalne. W lecie nad wodą i nie tylko, nie tylko na Mazurach, sprawdzi się bardzo dobrze. Fajne.
14% ekstr.
5,1% alk.
26 IBU
Chmiel - słoweński Styrian Golding
Aromat - na początku kwasowa owocowość, potem trochę też obórki, nieco chmielu
Piana - umiarkowana, średnia trwałość z dłuższą koronką
Barwa - ciemne złoto, lekkie zmętnienie
Wysycenie - średnie z żywym musowaniem
Smak - początkowo wyraźniejsza kwasowość (jabłka), szybko przyszła wysoka goryczka od chmielu (moim zdaniem powyżej deklarowanego IBU). Potem jednak obie cechy się przegryzają. Nuta owocowa kwaskowych jabłek dominuje. Jest łagodna korzenność. Na finiszu razem z wyraźnym ziołowym chmielem. W ustach zostaje wyraźniejsza goryczka
Treściwość - nieco lżejsza (jak na ekstrakt) pełnia
Trochę dużo tej goryczki, wolałbym więcej korzenności. Poza tym piwo jest rześkie i dobrze pijalne. W lecie nad wodą i nie tylko, nie tylko na Mazurach, sprawdzi się bardzo dobrze. Fajne.
Comment