Racibórz, Raciborskie Tomyski

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Racibórz, Raciborskie Tomyski

Raciborskie kojarzyło mi się jako wyjątkowo paskudne piwo, które lata temu spróbowałem i na samo wspomnienie niedobrze mi się robiło. Skuszony jednak filmikiem Kopyra z degustacji, bądź co bądź sponsorowanej przez browar postanowiłem sprawdzić czy Tomek jedzie już tak mocno po bandzie czy jednak piwo jest coś warte. Podobnie jak rok temu tak i w tym mamy w tym samym markecie serię piw single hop z chmielami od Piłata z PolishHops. W moim nie było już EXP 2/20. Zostały to i Amora Preta.

11 blg, 4,5% alk.

Nie doszukiwałbym się w tym piwie jakichś mocnych akcentów. Ot poprawne, może nie aż tak goryczkowe jak to sugerował Kopyra, ale całkiem na akceptowalnym na pilsa niekoncernowego poziomie. Nie za złoty pisiąt, ale prawie 6 PLN. Tym niemniej warto.
  • darekd
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

Racibórz kontynuuje fajny pomysł z serią piw na polskich chmielach. Wcześniej był już Książęcy, Oktawia i Zula,
    teraz pojawiły się EXP 2/20, Tomyski i Amora Preta (wszystko w sieci Aldi).

Chmiel wywodzący się z Wielkopolski, wykorzystywany do warzenia Grodziskiego (z Grodziska).

Aromat - chmiel wyraźny, trawa, zioła, trochę kwiatowy
    Piana - zdecydowanie wysoka, raczej zwarta, trwała, z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
    Barwa - złota, klarowna
    Wysycenie - umiarkowana,
    Smak - chmiel całkiem wyraźny (kwiatowo-ziołowy profil), goryczka średnia, wyraźniejsza na finiszu, słodowa baza delikatna, czysta
    Treściwość - łagodna pełnia

Stara aromatyczna odmiana i w aromacie bije na głowę dwa inne piwa z tej serii. Nie daje tak wysokiej goryczki jak EXP 2/20, ale jest za to przyjemniejsza (bez szorstkości i tępości).
    Przyzwoite piwo.

Comment

• darekd
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12565

Click image for larger version

Name:	P1120065.JPG
Views:	69
Size:	22,7 KB
ID:	2332307