Racibórz, Raciborskie Amora Preta

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12754

Racibórz, Raciborskie Amora Preta

Racibórz kontynuuje fajny pomysł z serią piw na polskich chmielach. Wcześniej był już Książęcy, Oktawia i Zula,
    teraz pojawiły się EXP 2/20, Tomyski i Amora Preta (wszystko w sieci Aldi).

11% ekstr.
    4,5% alk.

Chmiel Amora Preta był już wykorzystywany u nas. Po polsku oznacza jeżynę i podobno wcześniej był dostępny tylko w Brazylii. Ale według innych źródeł miał być sprzedawany w Brazylii...

Aromat - nie wiem czy to jeżyna, ale jest łagodna owocowa cierpkość na początku, potem trochę melon.
    Piana - zdecydowanie wysoka, początkowo zwarta, potem trochę się dziurawi, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - złota, klarowna
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - Od chmielu jest delikatna cierpkość owocowe, poza tym nuty świeżego ogórka, niesłodkich melonów. Słodowa baza delikatna, czysta. Goryczka w miarę delikatna, potem wyraźniejsza i wyraźna na finiszu, dłuższa
    Treściwość - umiarkowana pełnia

Ciekawszy chmiel od EXP 2/20, bardziej subtelny ale i złożony. Myślę, że pasowałby do piw pszenicznych i ejli. Piwo przyzwoite
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12754

Click image for larger version

Name:	P1120062.JPG
Views:	62
Size:	23,3 KB
ID:	2332309

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      ReCraft, [Piwne Podziemie] Chmielokrata Amora Preta
      darekd
      Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".

Ekstr. 15%
      Alk. 6%

Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
      2024-03-22, 20:19
    • Javox
      ReCraft, Polish Hazy IPA Amora Preta & Książęcy Edition
      Javox
      Ekstrakt 14.0*, alko 5.1%

Piana - na dłużej pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Barwa - mocno zamglony żółto pomarańczowy.
      Gaz - średni.
      Aromat - mix cytrusowy.
      Smak - słodkie, pomarańcza, mango potem nadszedł grapefruit.Niezła doza gorzkiej...
      2023-11-16, 17:15
    • darekd
      ReCraft, Polish Hazy IPA Zula&Amora Preta Edition
      darekd
      Świętochłowice

14% ekstr.

5,4% alk.

Aromat - początkowo żywiczno owocowy chmiel. Owoce nieco słodsze, tropikalne, coś jak ananas, liczi, potem kokos (ale to może wraz słodszą owsianą nutą, bo owsa sypnęli w postaci słodu i płatków)

...
      2023-04-06, 00:01
    • darekd
      Racibórz, Raciborskie EXP 2/20
      darekd
      Racibórz kontynuuje fajny pomysł z serią piw na polskich chmielach. Wcześniej był już Książęcy, Oktawia i Zula,
      teraz pojawiły się EXP 2/20, Tomyski i Amora Preta (wszystko w sieci Aldi).

11% ekstr.
      4,5% alk.

O chmielu EXP 2/20 nic nie wiem, bo nie ma...
      2023-04-08, 22:03
    • e-prezes
      Racibórz, Raciborskie Tomyski
      e-prezes
      Raciborskie kojarzyło mi się jako wyjątkowo paskudne piwo, które lata temu spróbowałem i na samo wspomnienie niedobrze mi się robiło. Skuszony jednak filmikiem Kopyra z degustacji, bądź co bądź sponsorowanej przez browar postanowiłem sprawdzić czy Tomek jedzie już tak mocno po bandzie...
      2023-04-03, 15:08
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...