Wspominałem o ich Keller Pilsie tutaj:
Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.
Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry - 12% ekstr., 4,5% alk.
Chmiele to nasza Iunga oraz niemiecki Hallertau Tradition i Spalter. Słody też klasyczne - pilzneńskie.
Niepasteryzowane.
Aromat - łąka kwiatowa, ciut korzenności
Piana - wysoka, niespecjalnie zwarta, średnia trwałość, dłuższa koronka
Barwa - słomkowo-żółta, zamglona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - łagodna słodowa baza z odrobiną drożdżowego kwasku, leciutki chleb, chmiel podobnie jak w aromacie, wyraźna, acz nieprzesadzona goryczka z dłuższym finiszem
Treściwość - pełne piwo
Rześkie, bardzo dobrze pijalne, bardzo klasyczne (w kieunku niemieckiego pilsa) i w ogóle bardzo dobre. Chyba jeden z najlepszych polskich pilsów jakie miałem okazję pić ostatnio. Czy najlepszy to nie wiem, trzeba byłoby zrobić bezpośrednie porównanie, ale kto wie...
Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.
Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry - 12% ekstr., 4,5% alk.
Chmiele to nasza Iunga oraz niemiecki Hallertau Tradition i Spalter. Słody też klasyczne - pilzneńskie.
Niepasteryzowane.
Aromat - łąka kwiatowa, ciut korzenności
Piana - wysoka, niespecjalnie zwarta, średnia trwałość, dłuższa koronka
Barwa - słomkowo-żółta, zamglona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - łagodna słodowa baza z odrobiną drożdżowego kwasku, leciutki chleb, chmiel podobnie jak w aromacie, wyraźna, acz nieprzesadzona goryczka z dłuższym finiszem
Treściwość - pełne piwo
Rześkie, bardzo dobrze pijalne, bardzo klasyczne (w kieunku niemieckiego pilsa) i w ogóle bardzo dobre. Chyba jeden z najlepszych polskich pilsów jakie miałem okazję pić ostatnio. Czy najlepszy to nie wiem, trzeba byłoby zrobić bezpośrednie porównanie, ale kto wie...
Comment