Browar Żuławski, Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12563

    Browar Żuławski, Pils

    Wspominałem o ich Keller Pilsie tutaj:

    Nowy browar, z którym związany jest doświadczony już piwowar Marcin Semeniuk (dawniej m.in. browar Brodacz) Ekstr. 13% Alk. 5,2% Niemieckie chmiele - Hersbrucker (Hallertau) i Spalt. Aromat - chlebowo-drożdżowy, wyraźniejszy chmiel (ziołowo-korzenny i trawiasty) Piana - średnie, zwarta, trwała, z koronką do


    Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.

    Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry - 12% ekstr., 4,5% alk.

    Chmiele to nasza Iunga oraz niemiecki Hallertau Tradition i Spalter. Słody też klasyczne - pilzneńskie.
    Niepasteryzowane.

    Aromat - łąka kwiatowa, ciut korzenności
    Piana - wysoka, niespecjalnie zwarta, średnia trwałość, dłuższa koronka
    Barwa - słomkowo-żółta, zamglona
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - łagodna słodowa baza z odrobiną drożdżowego kwasku, leciutki chleb, chmiel podobnie jak w aromacie, wyraźna, acz nieprzesadzona goryczka z dłuższym finiszem
    Treściwość - pełne piwo

    Rześkie, bardzo dobrze pijalne, bardzo klasyczne (w kieunku niemieckiego pilsa) i w ogóle bardzo dobre. Chyba jeden z najlepszych polskich pilsów jakie miałem okazję pić ostatnio. Czy najlepszy to nie wiem, trzeba byłoby zrobić bezpośrednie porównanie, ale kto wie...
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12563

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1120260.JPG
Views:	46
Size:	21,8 KB
ID:	2334196

    Comment

    Przetwarzanie...
    X