Browar Bałtów, Porter Bałtowski

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

Browar Bałtów, Porter Bałtowski

Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety warzelnie Kaspara mają problem, by warzyć brzeczkę powyżej 18 blg, bo nie do tego zostały stworzone. One są głównie na piwa wyszynkowe. Owszem można próbować, ale efekt będzie jaki będzie. Szacun, że się chciało i mimo, że w piątek miałem okazję spróbować i mnie nie zachwyciło dałem mu drugą szansę i na spokojnie wypiłem w niedzielę.
    O cenie nie wspomnę, bo przez grzeczność nie wypada mi marudzić , ale albo jest jeszcze niedoleżakowane (duża słodycz resztkowa), albo zacieranie poszło nie tak i nie dało się jej potem zniwelować. Piwo jest gładkie, typowe cechy portera, choć mnie tu brakowało jednak trochę wytrawnego sznytu carafą II i III. Zwłaszcza jeśli już był to produkt dla konesera. Za drugim razem czułem lekkie nuty utlenienia. Jeśli zejdzie w pół roku, czy kilka miesięcy nie będzie to zauważalne, ale za rok, półtora może będzie to już wyraźne. A takie portery czy RIS-y już degustowałem.

Click image for larger version

Name:	porterBAł.jpg
Views:	168
Size:	19,6 KB
ID:	2335010
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9800

Przyznam, że mnie również ten porter (nieco) rozczarował. Nie jest zły, ale...

Comment

Related Topics

Collapse

• e-prezes
      Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
      e-prezes
      alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
      2024-12-03, 22:18
    • Prusak
      Abbey Ales, Oh, Mr Porter
      Prusak
      Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
      Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
      Piwo klarowne.
      Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
      Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
      2024-08-30, 18:30
    • lechu-kielce
      Bałtów, Bałtów 170a, Browar Bałtów
      lechu-kielce
      Niedawno otwarto niedaleko Ostrowca Świętokrzyskiego browar restauracyjny, poza piwem z kranu dostępne są również piwa butelkowe. Browar umiejscowiony jest na terenie kompleksu JuraPark Bałtów. Więcej informacji na portalach społecznościowych.
      2022-10-17, 21:55
    • Petitpierre
      Amber Po Godzinach, Dymiony Porter Bałtycki
      Petitpierre
      7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
      2025-02-01, 09:59
    • Prusak
      Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
      Prusak
      E: 24 Blg
      A: 10, 5%
      Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
      Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
      W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
      2025-01-03, 01:31
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...