Fortuna, Komes Strong Blonde

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Fortuna, Komes Strong Blonde

Nie bez szczypty złośliwości mówi się, że "belgia" (czytaj. belgijskie piwa) jest nudna. Jednym z pierwszych piw belgijskich, które w dawnych czasach wypiłem i całkowicie nie zrobiło na mnie wrażenia to był Duvel. Piwo w takim samym stylu jak to, które opisuję. Kupiłem (albo dostałem), a w każdym bądź razie piłem je jeszcze raz za te ostatnich kilkanaście lat i jak większość belgijskich zniknęły z pamięci. Nawet hybrydy polskich kraftów nie zapadły w pamięć. Ale, że w Żabkach (tych lepszych) pojawiają się (czasem na krótko) nowe piwa to nie omieszkałem zakupić to. Z ciekawości.
    Uprzedzając złośliwości szklankę do degustacji wybrałem świadomie, bo mój odbiór tego piwa sprzed lat zapamiętałem jako podkręcony temperaturowo strong pils. Zresztą tak z 15 lat temu strongi z browarów mniejszych i średnich smakowały podobnie i najbliżej temu co zapamiętałem z degustacji Duvela.

Tu mamy 7,5% alk., 17,5 blg. Chmiele Hallertau Blanc i Styrian Golding. Ceny nie pamiętam.

Piana biała (jak widać) drobna i średniopęcherzykowa. Aromat delikatny, lekko w nucie belgijskiej, mocno słodowy. Gładkie, pijalne, czuć, że to ale, nie dolna fermentacja. Alkoholu praktycznie nie czuje się, choć przy 7,5% powinien przyjemnie rozgrzewać jak to w "belgach". No i tu wracamy do dawnych strongów. Był bączek i go nie ma Bardzo dobry ruch Fortuny, ale rynku nie podbije. Człowiek nabrał ogłady i doświadczenia i nawet takie piwo mu smakuje, mimo, że orginał dawno temu nie wyrywał z butów.

Click image for larger version  Name:	komes.jpg Views:	0 Size:	27,1 KB ID:	2335522
    Last edited by e-prezes; 2023-10-01, 16:38.
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 232

Skusiłem sie mimo, ze Duvela nie lubię a poprzednie "belgijskie" Komesy wspominam slabo.
    Tymczasem...
    Silne stuknięcie, niewielka i szybko redukująca sie piana, lekko tylko znaczącą szkło, kolor piwa złocisty. W oczy rzuca sie także niskie nagazowanie.
    Z butelki w pierwszym niuchu nowofalowość, ale jakas lagerowa? Jakby H.Blanc dał troche nelsonowej nafty? W kazdym razie ze szkla juz slodkie owoce.dominuja.
    W smaku podobnie. Owocowa slodycz na pierwszym planie. Cień przypraw może a może to ta domyślana nafta? W każdym razie wchodzi miękko.
    W życiu nie porównywałbym tego piwa do Duvela czy innego BGSA, najbliższymi wydają mi sie Blonde z Miłosława i Triple Blonde z Sulimaru. Jakby podkrecić Belgian Blonde po prostu.
    Przy kupnie 3 bączków cena jednego wychodzi 4.99 z tego co zauwazylem. Chyba jutro wydam na to piwo 30 zl i bede cieszył się zimą.
    Click image for larger version

Name:	IMG_20231006_214337_107.jpg
Views:	567
Size:	27,1 KB
ID:	2335641
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

Comment

• e-prezes
      e-prezes commented
      Editing a comment
      Blond z Miłosławia to już faktycznie blisko. Za tę cenę to nawet przełknę, że koło Duvela nie stało. Tylko czy warto wydawać tyle, by dostać piwo bez wyrazu? Ono niczym się nie wyróżnia...
  • zasada
    🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 232

W Żabce na łódzkiej Retkinii butelka za 3,99.
    Skusiłem sie. Przy piciu z butelki czuć jakieś przyprawy nawet. O ile nie skorzystałem wcześniej, to teraz się nie zawaham.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

Comment

• zasada
      🥛🥛🥛
      • 2007.05
      • 232

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada Wyświetlenie odpowiedzi
      W życiu nie porównywałbym tego piwa do Duvela czy innego BGSA, najbliższymi wydają mi sie Blonde z Miłosława i Triple Blonde z Sulimaru. Jakby podkrecić Belgian Blonde po prostu.
      Dzisiaj spiłem Blonde Ale a potem Strong Blonde. No to calkiem inne piwa są jednak. Blonde znacznie bledszy, mniej wyraźny. Nie smakował jak piwo fermentowane tymi samymi drożdżami. A sam Strong Blonde okazal sie zdecydowanie piwem 2023 roku.
      Last edited by zasada; 2024-01-13, 23:13.
      Każde zwierzę koi dotyk
      Blaszony

Comment

Przetwarzanie...
      X